Έως 31 Ιουλίου οι εγγραφές ακινήτων Πολυκάστρου και Πευκοδάσους
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος γιά πάρα πολλούς κατοίκους της περιοχής του Πολυκάστρου και Πευκοδάσους, που είτε έχουν προβεί έως σήμερα στην διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, είτε δεν έχουν καμμία εγγραφή σε ακίνητά των.
Και αυτό, γιατί στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία ολοκλήρωσης των εν λόγω διαδικασιών, που είχαν ξεκινήσει από την 1.8.03 με την έναρξη λειτουργίας «Κτηματολογίου» στις κτηματογραφημένες επίμαχες περιοχές, όπως όριζε η από 30.7.13 απόφαση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος (ΕΚΧΑ ΑΕ).
Κάτι που σημαίνει, ότι από 1ης Αυγούστου οριστικοποιούνται γιά τους κατοίκους εσωτερικού των εν λόγω περιοχών οι κτηματολογικές εγγραφές.
Η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, μεταξύ άλλων, παράγει αμάχητο τεκμήριο ακριβείας που οδηγεί σε απόσβαση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του πραγματικού κυρίου του ακινήτου.
Μετά την 1.8.15, δηλαδή, ισχύουν οι όποιες εγγραφές και διορθώσεις έγιναν και κάποιος χάνει το δικαιώμα νέας εγγραφής ή διόρθωσης ακόμα και αν έχει γίνει λάθος.
Επισημαίνεται, ότι δικαιώματα, που δεν εμφανίζονται στο κτηματολογικό φύλλο ενός ακινήτου, θεωρούνται ανύπαρκτα.
Επίσης μετά την 1.8.15 τα ακίνητα, που εμφανίζονται με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και αν οι πραγματικοί δικαιούχοι έχουν τίτλους κτήσης επ’ αυτών.
Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» η αναπληρώτρια προϊσταμένη του κτηματολογικού γραφείου Πολυκάστρου Ελένη Χαμουρούδη, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Φθινοπώρου, υπάρχουν περίπου χίλια ακίνητα στις περιοχές Πολυκάστρου και Πευκοδάσους, γιά τα οποία δεν έχει γίνει καμμία εγγραφή.
Βεβαίως γιά όσα αφορούν σε ιδιοκτήτες εξωτερικού ή όσα είναι του Δημοσίου δεν τίθεται επί της παρούσης θέμα καθώς γι’ αυτά η προθεσμία λήγει, με βάση την σχετική απόφαση, μετά από δύο χρόνια.
Οπως τόνισε η κ. Χαμουρούδη, ένας από τους βασικούς λόγους που υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες διορθώσεων στους σχετικούς φακέλλους εγγραφής στο «Κτηματολόγιο» είναι το γεγονός, ότι η εν λόγω διαδικασία ξεκίνησε «πιλοτικά» σε πανελλήνια πρωτιά γιά την περιοχή του Πολυκάστρου-Πευκοδάσους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ανάδοχος ιδιωτική εταιρία να έλθει αντιμέτωπη με προβλήματα και «ακαμψίες» του νόμου, που χρειάσθηκε να τα ρυθμίσει σε βάθος χρόνου.
«Βεβαίως» συνέχισε «στην παραμονή εκκρεμοτήτων εγγράφων και διορθώσεων έχει συμβάλλει και η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που πλήττει και τους κατοίκους της επιμάχης περιοχής.
Δυστυχώς, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση από μέρους του βουλευτή Κιλκίς Γεωργίου Γεωργαντά παράταση της σχετικής προθεσμίας είναι πρακτικώς ανέφικτο να δοθεί, καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Κάτι το οποίο ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί σε δεύτερο χρόνο με αίτημα ολιγόμηνης παράτασης στην διαδικασία εγγραφών, δεδομένου ότι αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό, που έχει προτεραιότητα, είναι να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές αμέσως έως την λήξη της προθεσμίας στην διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Αυτό σε ένα βαθμό ήδη λειτουργεί καθώς, όπως δήλωσε η κ. Χαμουρούδη είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των κατοίκων από την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να συνεχίσει έτσι έως και την λήξη της προθεσμίας.
«Ας ελπίσουμε», τόνισε, «ότι δεν θα έχουμε εν τέλει περιπτώσεις «αγνώστου ιδιοκτήτη» και κατά συνέπεια περιουσιακά στοιχεία, που θα περιέλθουν από ιδιώτες στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η επανάκτησή τους από μέρους τους θα συνιστά επί πλέον κόπο, χρόνο, γραφειοκρατία και πόρους σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία, που δεν ενδείκνυται γιά τέτοιου είδους ενέργειες.