Πολιτισμός

Έτοιμα όλα για το 24ο συνέδριο συλλόγων Σαρακατσαναίων

Εκπρόσωποι του συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς ‘’Ο Φλάμπουρας’’ και η πανελλήνια ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), ως συνδιοργανωτές του 24ου οργανωτικού συνεδρίου συλλόγων Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015 στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 18.3.15, στο ξενοδοχείο «Κρηστωνία».

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Γεώργιος Μουτσιάνας αναφέρθηκε κυρίως στις διαδικασίες του συνεδρίου σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας, στον σκοπό του συνεδρίου, που είναι η γνωριμία των Σαρακατσάνων από όλη την Ελλάδα, η ανταλλαγή απόψεων για την διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης και η ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία των συλλόγων. Επίσης, στην σημασία και στην σπουδαιότητα των εισηγήσεων που θα παρουσιάσουν το Σάββατο 28 Μαρτίου πλέον των δέκα συνέδρων, κυρίως νεαρής ηλικίας, στην γενική συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ. που είναι προγραμματισμένη γιά την Κυριακή 29.3.15.

Η πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς Αργυρώ Ντέντα, μεταξύ άλλων, τόνισε την σημασία του συνεδρίου για την πόλη και τον νομό Κιλκίς σε πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο, την ευκαιρία που δίνεται για σύσφιγξη των σχέσεων με τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του Κιλκίς, την σπουδαιότητα της βιωματικής ενασχόλησης των νέων με την παράδοση, όπως αναφέρεται και στον λογότυπο του συνεδρίου, και στο έργο που γίνεται στο σύλλογο Σαρακατσαναίων στον τομέα αυτό, κάτι που πολύ ξεκάθαρα αποδεικνύεται από την συμμετοχή των παιδιών των χορευτικών συγκροτημάτων στα δρώμενα που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσφορά του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις νεώτερες γενιές των Σαρακατσάνων που δεν έζησαν τον νομαδικό βίο αλλά τον γνωρίζουν από αφηγήσεις των παλαιοτέρων και την δυνατότητα που προσφέρεται στους συνέδρους και σε όποιον άλλον επιθυμεί να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στο Σαρακατσάνικο γλέντι, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου στο κέντρο Θέατρο.
Ακόμη θα παρατεθεί δείπνο υποδοχής των συνέδρων την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο κέντρο «Κτήμα των Ευχών».
Τέλος ο Θεόδωρος Γιαννακός, ως συντονιστής των δρωμένων, ανέλυσε το περιεχόμενο τους τονίζοντας ιδιαίτερα την συμμετοχή των παιδιών.

Τα δρώμενα αναφέρονται στην ζωή των Σαρακατσάνων, στα τραγούδια του γάμου και γενικότερα στον τρόπο, με τον οποίο τραγουδούσαν και χόρευαν παλαιότερα οι Σαρακατσάνοι. Επίσης υπάρχει δρώμενο για τον Κατσαντώνη, τον σημαντικότερο προεπαναστατικό πολέμαρχο της κλεφτουριάς που ήταν Σαρακατσάνος και δρώμενο για τον Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη που σκοτώθηκε πολεμώντας τους κομιτατζήδες σε σαρακατσάνικη στάνη στο Καϊμακτσαλάν.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 Μαρτιου 2015 (Αμφιθέατρο 1ου ΕΠΑΛ)
Παραδοσιακή βραδιά-Πρόγραμμα
18.30μ.μ. Προσέλευση-καλωσόρισμα.
18.45μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» από τον κ. Αντώνιο Σκεύα, ομότιμο καθηγητή ιατρικής.
19.30μ.μ. Δρώμενα. Τραγούδια του γάμου από την χορωδία του συλλόγου
Ο τσέλιγκας και οι 5 κόρες (παραμύθι)
Η προδοσιά του Κατσαντώνη
Το προξενιό (μουραπάς)
Ο καπετάν Κώστας Γαρέφης
Χορός και τραγούδι.
21.30μ.μ. Δείπνο υποδοχής συνέδρων στο κέντρο «Κτήμα των Ευχών»

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 (Αμφιθέατρο 1ου ΕΠΑΛ)
9.15-9.45π.μ. Προσέλευση συνέδρων, κοινού, προσκεκλημένων
9.45-10.15π.μ. Καφές
10.15-10.40π.μ. Χαιρετισμοί
10.40-10.50π.μ. Έναρξη συνεδρίου
10.50-11.00π.μ. Ανάγνωση συμπερασμάτων και ψηφίσματος 23ου πανελληνίου οργανωτικού συνεδρίου

Θεματική ενότητα: Καινοτόμες δράσεις από τους συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ.
11.00-11.15π.μ. «Ψηφιακός κόσμος και νέα εποχή. Μονόδρομος η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση από την ΠΟΣΣ και τους συλλόγους της στο διαδίκτυο» Π.Ο.Σ.Σ. (Ανδρέας Δερβίσης).
11.15-11.30π.μ. «Καινοτομία: Εφαλτήριο για την εξέλιξη των φορέων της σαρακατσάνικης παράδοσης». Επιτροπή νεολαίας ΠΟΣΣ (Αικατερίνη Γεωργαντά-Χρήστος Λεοντίδης).
11.30-11.45π.μ. «Η δημιουργία-λειτουργία και ενδυνάμωση του θεσμού της πανελλήνιας τράπεζας αίματος». ΣΣ Βάλτου-Ξηρόμερου-Ευρυτανίας (Δημήτρης Κουτσουπιάς)

Θεματική ενότητα: Η νεολαία και η παράδοση
11.45-12.00π.μ. «Η παράδοση στις μέρες μας» ΣΣ Κιλκίς (Αντώνης Λουκοβίτης)
12.00-12.15π.μ. «Η σχέση των νέων με την παράδοση σήμερα» ΣΣ Πιερίας (Γρηγόρης Λέφας)
12.15-12.30μ.μ. «Σαν μιλούν οι Σαρακατσάνοι…» ΣΣ Πρεβέζης (Κωνσταντίνα Παπιγκιώτη)
12.30-13.00μ.μ. «Προσέγγιση των νέων στους συλλόγους» ΣΣ Φαρσάλων (Περικλής Κουτούλας)
13.00-13.30μ.μ. Διάλειμμα-μπουφές

Θεματική ενότητα: Τρόπος λειτουργίας συλλόγων και Π.Ο.Σ.Σ.
13.30-13.45μ.μ. «Ανασκόπηση, αξιολόγηση, προτάσεις και λύσεις για ορθές και υλοποιήσιμες αποφάσεις οργανωτικών συνεδρίων» ΣΣ φοιτητών Θεσσαλονίκης (Γιώργος Τριάντης)

Καινοτόμες δράσεις από τους συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ.
13.45-14.00μ.μ. «Οργάνωση μουσικής εκπαίδευσης σε συλλόγους» ΣΣ Πολυκάστρου (Χρήστος Καραθόδωρος)

Πανελλήνιο αντάμωμα σαρακατσαναίων και περιφερειακά αντάμωμα
14.00-14.15μ.μ. «Αναδιοργάνωση πανελληνίου ανταμώματος Περτουλίου» ΣΣ Λαγκαδά (Στάθη Θεοδώρα, Γεώργιος Μπάρμπας)
14.15-14.30μ.μ. «Πανελλήνιο αντάμωμα και περιφερειακά ανταμώματα» ΣΣ Λάρισας (Ηλιάνα Μποκόρου)
14.30-14.45μ.μ. «Πανελλήνιο αντάμωμα» ΣΣ Τρικάλων (Σοφία Κωστούλα)
14.45μ.μ. Παρεμβάσεις, ερωτήσεις, ελεύθερο βήμα, ψήφισμα συμπερασμάτων 24ου πανελλήνιου οργανωτικού συνεδρίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα