Πολιτισμός

Τα 22α «γενέθλιά» του γιορτάζει το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς


Είκοσι δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, παρουσίας και προσφοράς στην πολιτιστική ζωή του τόπου συμπλήρωσε την Πέμπτη 19.3.15 το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο επισημαίνονται τα εξής:
«Ας γυρίσουμε 22 χρόνια πριν… Κιλκίς, 19 Μαρτίου 1993 ιδρύεται το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κιλκίς. Λίγα λόγια για την ιστορία του:
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς ιδρύθηκε το 1993, με γενέθλια ημερομηνία την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Αποτελεί παράρτημα του Κεντρικού Λυκείου των Αθηνών και ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Λυκείων Ελληνίδων.
Σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας, βασικός σκοπός του Λυκείου Ελληνίδων είναι η αναζωπύρωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων μέσα στα πλαίσια της εθνικής μας ζωής.
Διατηρεί τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στο Κιλκίς.
Διαθέτει μια πλούσια ιματιοθήκη με 250 περίπου λαϊκές φορεσιές, αυθεντικές ή πιστά αντίγραφα, και την εμπλουτίζει διαρκώς με αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλη την Ελλάδα.
Δραστηριοποιείται με ποικίλες εκδηλώσεις εντός και εκτός νομού, εντός και εκτός Ελλάδας. Από τις συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ αξίζει να μνημονευτούν αυτές στο Σιόφοκ της Ουγγαρίας (1996), στην Ανζέ της Γαλλίας (1997), στο Σουρκ της Πολωνίας (1998, όπου το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς απέσπασε το πρώτο βραβείο ποικιλίας χορών), στο Ποντελαντόλφο της Ιταλίας (1999), στην Ναρόν της Γαλικίας (Ισπανία, 2001), στο Μπαρτσέλος της Πορτογαλίας (2001), στο Λε Ποϊ της Γαλλίας (2003), στην Μπούρσα (Προύσα) της Τουρκίας (2004) και στην Κατάνια (Κατάνη) της Σικελίας (2007).
Σημαντική ημερομηνία-«σταθμός» για το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς αποτελεί η 28/12/2006. Είναι η ημέρα όπου πραγματοποιείται η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο «εις μνήμην Κωνσταντίνου Γ. Σκούρα», για την εικοσαετή πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά του και την καταξίωσή του στην τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο βραβείο ανήκει στην κατηγορία βραβείων: «Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών»
Βραβεία – διακρίσεις:
* Σουρκ της Πολωνίας, διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ (1998, α’ βραβείο ποικιλίας χορών)
* 28/12/06 – Βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο «εις μνήμην Κωνσταντίνου Γ. Σκούρα», για την εικοσαετή πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά του και την καταξίωσή του στην τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο βραβείο ανήκει στην κατηγορία βραβείων: «Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών»
* Τιμητική διάκριση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
* Τιμητικές διακρίσεις από δήμους του νομού Κιλκίς
* Τιμητική διάκριση από Γ.Α.Σ.Κιλκίς
-Λαογραφικό τμήμα
Το λαογραφικό τμήμα ερευνά, καταγράφει και ετοιμάζει θέματα λαογραφικού περιεχομένου. Έχουν καταγραφεί το οδοιπορικό των πληθυσμιακών ομάδων από τον Πόντο και τη Θράκη και η εγκατάστασή τους στο νομό του Κιλκίς και η εξέλιξη και η πολιτιστική παρουσία των παραπάνω ομάδων στο νομό Κιλκίς, συνθέτοντας έναν πολιτιστικό χάρτη του τόπου.

-Τμήμα ιματιοθήκης
Για τημ διάσωση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού έχει δημιουργήσει μια πλούσια ιματιοθήκη από 250 φορεσιές, αντιπροσωπευτικές πολλών διαμερισμάτων της πατρίδας μας. Επί πλέον, έχει ερευνήσει και καταγράψει τις τοπικές φορεσιές του νομού Κιλκίς, τις οποίες και παρουσίασε σε εκδήλωση, ενταγμένη στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου ανάπτυξης, σε συνεργασία με λαογραφικό και εθνογραφικό μουσείο Μακεδονίας και Θράκης. Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η διευθύντρια του μουσείου Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά.

-Χορευτικό Τμήμα
Εκατοντάδες νέοι και νέες της πόλης του Κιλκίς, αλλά και ενήλικοι διδάχτηκαν και διδάσκονται τα δημοτικά μας τραγούδια και τους χορούς από δασκάλους με μεράκι και γνώση. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

-Κοινωνικό έργο
Προσεγγίσαμε κοινωνικά θέματα και στηρίξαμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Χορέψαμε στο γηροκομείο του Κιλκίς και σε εκδηλώσεις του ειδικού σχολείου του Κιλκίς. Διοργανώσαμε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για τον σύλλογο καρκινοπαθών και για το “Χαμόγελο του παιδιού”. Διοργανώσαμε εκστρατεία για να στηρίξουμε οικονομικά το “Παιδικό Χωριό S.O.S.”. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε ακριτικά στρατιωτικά φυλάκια της Μακεδονίας και σε συλλόγους απεξάρτησης του νομού Κιλκίς.

-Διαλέξεις – Ομιλίες
Συμμετέχοντας δραστήρια στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του νομού Κιλκίς πραγματοποιήσαμε ομιλίες- διαλέξεις στην πόλη του Κιλκίς με τη συνεργασία κορυφαίων προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, από το χώρο τόσο της παράδοσης όσο και των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο κ. Πιπερόπουλος, η κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, ο κ. Μελίκης και η κ. Μελίδου Κεφαλά.

-Αναβίωση εθίμων
Από την ίδρυσή του, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς συμβάλλει στην αναβίωση μέσα από τις εκδηλώσεις του εθίμων του τόπου μας, συμβάλλοντας συγχρόνως τα μέγιστα στην γνώση τους και τη διατήρησή τους. Παραδείγματα το έθιμο του Κλήδονα, τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου, οι γεωργικές εργασίες του τρύγου και του αλωνισμού. Παράλληλα παρουσιάσαμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα, προβάλλοντας αυτά που σήμερα έχουν πια χαθεί καθώς και το σύνολο των γεωργικών εργασιών μέσα στον κύκλο του χρόνου. Τέλος παρουσιάσαμε όλα τα έθιμα που σχετίζονταν με τη γυναίκα στον κύκλο της ζωής της.
“Όταν χορεύεις το σώμα σου γράφει στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου”. –
Κ.Π. Καβάφης
Σήμερα γιορτάζουμε! Η Google μας ευχήθηκε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να μας επισκεφθείτε, μπορείτε να μας βρείτε, Μητροπόλεως 11, Τ.Κ. 61100, τηλ: 2341027684,
στο e-mail:[email protected], καθώς επίσης και στη σελίδα μας:
www.facebook.com/LykeioEllinidonKilkis

– Επισκέψεις σχολείων στο Λ.Ε.Κ.
Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί η στ’ τάξη του 7ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς. Γνώρισαν από κοντά τους χώρους του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και ενημερώθηκαν σχετικά με την όλη ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού. Αφού ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Λ.Ε.Κ. όπως πάντα καταλήξαμε στην αίθουσα της Ιματιοθήκης όπου τα παιδιά είδαν από κοντά τις φορεσιές που διαθέτει το Λ.Ε.Κ. και ενθουσιάστηκαν με τα υφάσματα, τα χρώματα και τα κοσμήματα καθώς επίσης και τον αριθμό και την ποικιλία των φορεσιών που διαθέτει το Λ.Ε.Κ. Λίγο πριν την επιστροφή τους στο σχολείο, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις χορευτικές τους ικανότητες, σε μια από τις αίθουσες διδασκαλίας χορού, σε χορούς από τα νησιά μας!
Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τους μαθητές της ε’ τάξης του δημοτικού εχολείου της Ευκαρπίας. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, έμαθαν αρκετά που δεν γνώριζαν και διαπιστώσαμε ότι είχαν πολύ εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις. Πολύ σημαντικό.
Ενημερώνουμε, ότι συνεχίζουμε να δεχόμαστε με μεγάλη μας χαρά σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την γραμματεία του Λυκείου Ελληνίδων (υπεύθυνη Μαρία Μιχαηλίδου) στο τηλ. 2341027684, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 6-8 μ.μ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]