Κοινωνία

Δεκαπέντε χρόνια Τραπεζα αίματος Άσπρου-Αξιοχωρίου

Του Βασίλη Αθανασιάδη

Ήταν Οκτώβρης του 2006 (15-10-2006) όταν σύσσωμη η κοινωνία του Άσπρου με πόνο ψυχής αποχαιρετούσε ένα εκλεκτό μέλος της, τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΙΩΡΤΣΟ που ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο εγκατέλειπε τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ο αγαπητός Λευτέρης εργαζόταν στον ΟΣΕ (συνάδελφος μου), σωστός οικογενειάρχης, πρόσχαρος-κοινωνικός άνθρωπος, λάτρης της γενέτειρας του Άσπρου και ιδιαίτερα της ΔΟΞΑΣ Άσπρου.

Ο θάνατος του και η ανάγκες σε αίμα το τελευταίο διάστημα της ζωής του (ΜΗΔΕΝ -), ήταν η αφορμή για την ανασύσταση της «τράπεζας αίματος» του Άσπρου.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο τότε πρόεδρος της ΔΟΞΑΣ Άσπρου και συνεργάτης του Λευτέρη στα διοικητικά της ομάδας Παναγιώτης Γουδαμάνης. Αυτός ζήτησε την συνεργασία του γράφοντος και υπευθύνου της «τράπεζας αίματος» των Ακριτών Πολυκάστρου, την οποία και απεδέχθην.

Ύστερα από συνεννόηση με το τμήμα αιμοδοσίας του Ν.Γ. νοσοκομείου Κιλκίς, ορίστηκε ημέρα της πρώτης αιμοδοσίας η 4η Φεβρουαρίου 2007.

Τα αιμοδοτήσαντα μέλη της πρώτης αιμοδοσίας (ιδρυτικά), κατά σειρά αιμοδότησης είναι:

1. Καλαϊτζής Μιχάλης
2. Σιωνίδης Μάνος
3. Ιβανούδης Βασίλης
4. Καρυοφύλης Χρυσόστομος
5. Καλαϊτζή Πανωραία
6. Λιόρας Χαρίλαος
7. Αντωνάκης Κώστας
8. Ιβανούδης Ηλίας
9. Μπόρας Παναγιώτης
10. Γουδαμάνος Νικόλαος
11. Κουτράκης Ανδρέας
12. Γωργιτσάρα Κωνσταντίνα
13. Γουδαμάνης Φίλιππος
14. Πάναλη Χρυσούλα
15. Κοτανίδου Ελένη
16. Στεφανίδου Σμαραγδή
17. Μανεάδης Βασίλειος
18. Γουδαμάνης Παναγιώτης
19. Γεωργιτσάρας Κ. Γεώργιος
20. Κουτσός Μαργαρίτης (+)
21. Τσαμπάζης Κωνσταντίνος

Ακολούθησε η δεύτερη και έκτακτη αιμοδοσία στις 16 Μαρτίου το 2007 κατά την οποία προστέθηκαν άλλα 26 μέλη εθελοντές αιμοδότες.

Στο ξεκίνημα της δημιουργίας και σε όλο το διάστημα μέχρι σήμερα που μπαίνουμε στο 15ο έτος λειτουργίας της «τράπεζας» ήταν και είναι αμέριστη η συμπαράσταση – συνεργασία των προέδρων της Τ.Κ. Άσπρου Λίνας Καριοφυλίδου, του Δούκα Δρακούλη και της για δεύτερη θητεία νύν προέδρου Σταυρούλας Γιαννακίδου καθώς και των προέδρων του πολιτιστικού συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» Άσπρου Ιωάννας Μενεξέ και Νίκου Πετρίδη.

Και από το 2016 και του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Αμυδών» Αξιοχωρίου Άγγελου Αναστασιάδη.

Με την είσοδο στο 15ο έτος διοργανώνεται η 28η εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 από τις 10 το πρωί εώς τις 12.30 το μεσημέρι στο πολιτιστικό κέντρο Άσπρου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα