Γενικά

Χρειάζεται εντατικοποίηση εμβολιασμών στην ΠΕ Κιλκίς

Tο αποτελεσματικότερο “όπλο” κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (covid-19) ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο εμβολιασμός των πολιτών.

Kαι τούτο, διότι μαζί με όσους έχουν προσβληθεί έως σήμερα από τον φονικό ιό συνιστούν το «τείχος» ανοσίας γιά την ουσιαστική αντιμετώπισή του και στην χώρα μας.

Ένα «τείχος» άκρως απαραίτητο, όπως μας υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες γιά την αποτροπή του επερχόμενου τέταρτου «κύματος» της πανδημίας τους δύο επόμενους μήνες από την μετάλλαξη «Δέλτα», καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις γιά κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής Αθηνών Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, το εν λόγω «τείχος» ανοσίας θα έχει «κτισθεί», εάν εμβολιασθεί το 80% του γενικού πληθυσμού της χώρας.

Κάτι που σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι θα πρέπει να σταθεροποιηθούμε σε έναν αριθμό 100.000 ημερησίων εμβολιασμών έως τα τέλη Αυγούστου.

Μία αισιόδοξη προοπτική σε ό,τι αφορά στην περιφερειακή μας ενότητα, η οποία, με βάση και τα επίσημα στοιχεία από το gov.gr της 04-07-21 εμφανίζει 55.798(+128 για την 04-07-21) εμβολιασμούς, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία δόση έχει πραγματοποιηθεί από 30.242( +59 για την 04-07-21), ενώ έχουν ολοκληρώσει με δύο εμβολιασμούς 28.038 (+37 γι την 04-07-221).

Μία εικόνα, η οποία σε περιφερειακό επίπεδο είναι ικανοποιητική γιά το τρίτο πεδίο του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, καθώς με βάση τα ποσοστιαία κατάταξη είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό της τάξεως του 34,33%, πίσω από τη προπορευομένη Θεσσαλονίκη με 38,83% και την δεύτερη Πέλλα με 36,67%,, όμως προβληματίζει έντονα σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών των 128.

Και τούτο, διότι θα χρειασθεί να υπερδιπλασιασθούν τα σχετικά νούμερα, εάν επιθυμούμε να φθάσουμε στα όρια «κτισίματος τείχους» ανοσίας (80%) στα τέλη Αυγούστου.

Η πρόκληση είναι τεράστια, όπως και η ευθύνη ατομική και θεσμικών φορέων, και αν δεν επιθυμούμε να δούμε γιά ακόμη μία φορά απώλειες αγαπημένων προσώπων, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, και εκ νέου εφαρμογές περιοριστικών μέτρων με δυσάρεστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, όπως επίσης συνέβη εσχάτως.

Καλή η γενικότερη χαλάρωση και η μερική επαναφορά στην κανονικότητα και τα πανηγύρια, που εσχάτως παρατηρούμε ότι επανακάμπτουν, όμως χρειάζεται εγρήγορση από όλους, γιά να μην επανέλθουμε σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο μέσον, γιά να κυλήσουν όλα στο μέλλον ομαλώς, και φορείς πολιτικοί, κοινωνικοί και υγειονομικοί, που λόγω υφής του φαινομένου θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτή την εκστρατεία, οφείλουν να δώσουν το ηχηρό «παρών» και να μην σιωπούν «εκκωφαντικώς», όπως, γιά παράδειγμα, η ένωση νοσοκομειακών ιατρών της περιφερειακής ενότητας μας.

Περισσότερα

Γ.Περπερίδης: «Το ΕΣΥ χρειάζεται και στον νομό μία «γενναία» μεταρρύθμιση – αναβάθμιση»

Σε  μία παρέμβαση ρηξικέλευθη, τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και  ταυτοχρόνως με σαφείς αποστάσεις από ωρισμένες παγιωμένες κομματικές πεποιθήσεις και απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ […]

Δείτε ακόμα