Γενικά

Υπό την προσωρινή διαχείριση του δήμου Κιλκίς το «καταφύγιο» αδέσποτων ζώων στο Λειψύδριο

Από τον δήμο Κιλκίς εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

«Η δημοτική αρχή Κιλκίς εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων σκύλων στο ιδιωτικό καταφύγιο του Λειψυδρίου.

Οι εικόνες με τα σκελετωμένα από την έλλειψη σίτισης και αφρόντιστα αδέσποτα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, είναι πράγματι σοκαριστικές για όλους μας και όχι μόνο θίγουν βάναυσα τον πυρήνα των δικαιωμάτων των ζώων αλλά προκαλούν βαθύτατη ανησυχία για τα κίνητρα των υποτιθέμενων προστατών τους.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς, επιχειρείται ή αναζητείται σκόπιμα από ορισμένους αντιπολιτευτικούς κύκλους και θεσμικούς μας συνεργάτες στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς η απόδοση των ευθυνών στον δήμο Κιλκίς για το γεγονός ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Α.Μ.Κ.Ε. ‘’Συνείδηση – Αλληλεγγύη στα Ζώα’’ δεν εκτέλεσε, ως όφειλε, τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από το συμφωνητικό συνεργασίας, το οποίο συνήψε με τον δήμο Κιλκίς.

Δημιουργείται πολύ εσφαλμένα, με καθόλα αστήρικτους ισχυρισμούς, η εντύπωση ότι ο δήμος Κιλκίς δεν άσκησε τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς και άφησε στο έλεος του έτερου συμβαλλόμενου τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων συντροφιάς.

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να επικαλυφθεί ούτε από τις κραυγές, ούτε από τα κακοστημένα shows και την ιερή οργή των δήθεν αγανακτισμένων, που έπιασαν το στασίδι του λαϊκισμού για να εκμεταλλευθούν υποκριτικά τα φιλοζωικά συναισθήματα των συμπολιτών μας, οργανωμένων σε Φιλοζωικούς Συλλόγους ή μη.

Ενημερώνοντας για την τελευταία εξέλιξη στο θέμα, θα εκθέσουμε σημείο προς σημείο τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο δήμος Κιλκίς ως προς την υλοποίηση της σύμβασης με την εν λόγω Α.Μ.Κ.Ε. και θα γίνουν απολύτως κατανοητές οι πολιτικές του δήμου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και η μόνιμη υποστηρικτική αρωγή του.

Τα αδέσποτα σκυλιά, που βρέθηκαν παραμελημένα στο ιδιωτικό «καταφύγιο» του Λειψυδρίου και χρήζουν ιατρικής φροντίδας, έχουν ήδη μεταφερθεί με ευθύνη του δήμου και του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς σε κτηνιατρεία για να τους παρασχεθεί κάθε φροντίδα. Το δε «καταφύγιο» θα λειτουργήσει προσωρινά υπό την εποπτεία του δήμου Κιλκίς και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες αναδιαμόρφωσης και καθαρισμού του χώρου.

Στην επίσημη καταγραφή που έγινε στο χώρο βρέθηκαν 37 σκύλοι που ήταν στην αναδοχή του διαχειριστή της Α.Μ.Κ.Ε. 14 σκύλοι υπό τη διαχείριση του δήμου Κιλκίς , 2 δεσποζόμενα σκυλιά, από τα οποία για το 1 δεν υπάρχουν στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), 13 κουτάβια, τα οποία δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα διαχείρισης, 2 γάτες και 7 σκυλιά, τα οποία στάθηκε αδύνατο να σκαναριστούν καθώς έχουν αναπτύξει φοβική συμπεριφορά. Δύο μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου έθεσαν υπό την προστασία τους 9 σκύλους.

Σε ότι αφορά όλο το πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Κιλκίς με την Α.Μ.Κ.Ε. ‘’Συνείδηση – Αλληλεγγύη στα Ζώα’’ αξίζει να τονιστεί ότι:

– Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς η σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας με την εν λόγω Α.Μ.Κ.Ε. με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών ορίων του δήμου και μακροπρόθεσμα τη μείωση του αριθμού τους. Η απόφαση (αριθ. 25/2024) ελήφθη στις 25 Ιανουαρίου 2024.

-Εφαρμόζοντας πιστά τους όρους του υπογραφέντος Μνημονίου Συνεργασίας ο δήμος Κιλκίς διέθετε όλους τους πέντε μήνες ποσότητα τροφών στην Α.Μ.Κ.Ε, είχε αναλάβει την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, μετεγχειρητικής νοσηλείας και θεραπείας σε ασθενή, τραυματισμένα ή εγχειρισμένα ζώα καθ’ υπόδειξη του κτηνιάτρου και είχε ακόμη τη δυνατότητα να λαμβάνει επαρκή ποσότητα φαρμακευτικού υλικού για όσα ζώα φροντίζονται. Ανάλογο συμφωνητικό είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2023 και με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς

– Ο διαχειριστής της Α.Μ.Κ.Ε. είχε υπάρξει μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς και μάλιστα μετά από αίτημα του ιδίου συλλόγου στον δήμο στο πρόσφατο παρελθόν (14.12.2022) του είχε παρασχεθεί ποσότητα σκυλοτροφής προκειμένου να σιτιστούν αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή του Λειψυδρίου.

Με την ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στις 5.2.2024 πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία σε δύο χώρους διαμονής των αδέσποτων ζώων στο Λειψύδριο και δεν διεπίστωσαν κάποια επιλήψιμη ενέργεια ή ανησυχητικά για την υγεία των αδέσποτων ζώων συμπτώματα. Σε μεταγενέστερο έλεγχο τον περασμένο Μάιο από το Τμήμα Κτηνιατρικής στον περιφραγμένο χώρο εγκαταλελειμμένης σταβλικής εγκατάστασης στο Λειψύδριο, μεταξύ άλλων αναφέρεται, επίσης, ότι δεν διαπιστώθηκε η παρουσία ζώων με συμπτωματολογία και ανάγκη επείγουσας διαχείρισης.

– Τόσο η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Κιλκίς όσο και ο διαχειριστής της Α.Μ.Κ.Ε. ‘’Συνείδηση – Αλληλεγγύη στα Ζώα’’ συμμετείχαν από τις 12.4.2024 στην πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων του δήμου Κιλκίς.

– Στις 27.6.2024 ο εκπρόσωπος της Α.Μ.Κ.Ε. Γεώργιος Κωτσαγιαννίδης με αίτησή του στην Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου Κιλκίς δήλωσε αδυναμία στη διαχείριση των αναδοχών αδέσποτων του δήμου Κιλκίς που είχαν πραγματοποιηθεί στην Α.Μ.Κ.Ε, είτε στον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο.

Η επιτροπή, ακολούθως, στη συνεδρίασή της την 1.7.2024 αποφάσισε ομόφωνα:

– τη λύση του συμφωνητικού συνεργασίας με την Α.Μ.Κ.Ε. ‘’Συνείδηση – Αλληλεγγύη στα Ζώα’’ και την αντικατάσταση των μελών της, τακτικού και αναπληρωματικού, στην Επιτροπή

-την παραμονή όλων των ζώων στον ίδιο χώρο τουλάχιστον για τρεις μήνες και τη φροντίδα τους από υπάλληλο του δήμου και εθελοντές. Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των έγκλειστων ζώων και όπως προαναφέρθηκε με ενέργειες του δήμου, και με την υποστηρικτική βοήθεια του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς, μεταφέρθηκαν για κτηνιατρικό έλεγχο όλα τα ασθενή ζώα. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι θα καταβληθεί, παράλληλα, προσπάθεια για την προώθηση του μέτρου της υιοθεσίας, αναδοχής ή και φιλοξενίας των αδέσποτων σε φιλόζωους πολίτες.

Ο δήμος Κιλκίς εκφράζει τη λύπη του για την αθέτηση των όρων της συνεργασίας από τον συμβαλλόμενο, όπως αυτοί φαίνεται να μην τηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα παρά ταύτα μία αρνητική εξέλιξη, καταδικαστέα από όλους μας, δεν ακυρώνει, ούτε μειώνει την αξία των οργανωμένων πολιτικών που έχουν ασκηθεί στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς τα τελευταία πέντε χρόνια με έμφαση:

– στην ευζωία των αδέσποτων

στη διαρκή φροντίδα για τη σίτισή τους, την ιατρική φροντίδα και την αποθεραπεία τους

-στην προώθηση των υιοθεσιών

– στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη στεγαστική αποκατάσταση των αδέσποτων

– στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας και υγείας από επιθέσεις αγελών στον δημόσιο χώρο.

Τα αποτελέσματα εντυπώνονται στα επίσημα στοιχεία του δήμου Κιλκίς για την περίοδο 2019 – 2023 και στους οικονομικούς πόρους που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, με προεκτάσεις μάλιστα και πρόνοιες και στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

 

   Έτος                     Περισυλλογές           Στειρώσεις       Υιοθεσίες σκύλων Υιοθεσίες γατών

       2019          86        ———–            8
       2020          568          329          14
       2021          312          369          75
       2022          189          179          73            1
       2023          729          487          44            2
    Σύνολο        1884        1364          214            3

Δαπάνες προγράμματος διαχείρισης

αδέσποτων ζώων συντροφιάς

2019 – 2023        745.000 ευρώ
2024 – 2026        840.000 ευρώ

 

Επιστέγασμα των συνεχών προσπαθειών του δήμου Κιλκίς για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων καταφυγίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία και η παραμονή τους σε ένα οργανωμένο όσο και ασφαλές περιβάλλον υποδοχής. Ο δήμος Κιλκίς έχει ήδη δεσμεύσει πίστωση 655.204 ευρώ από το πρόγραμμα ‘’Άργος’’ για την πρότυπη δομή που θα ανεγερθεί στο Σταυροχώρι, σε δημοτική έκταση και το έργο βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της μελέτης εγκαταστάσεων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η νέα διοίκηση του A.O. Κιλκισιακού

Την Δευτέρα 1.7.24 διενεργήθηκαν οι προγραμματισμένες εκλογές στα γραφεία του συλλόγου με την απαραίτητη απαρτία των μελών ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε […]