Το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Είμαι γιατί είμαστε. Συζητάμε δράσεις και πρακτικές για την ομαλή ένταξη και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο», από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου 2025 στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα, όπως: Ιεράπετρα Κρήτης, Σαντορίνη, Ξάνθη, Φλώρινα, Κοζάνη, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κιλκίς.
Το Κιλκίς εκπροσωπήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς, το οποίο συμμετείχε στο συνέδριο με ομάδα 27 μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας. Την Πέμπτη, 8 Μαΐου, στην Αίθουσα Τελετών (παλιό κτίριο) Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, τα παιδιά μας παρουσίασαν το podcast με τίτλο: «Η φωνή πίσω από τη σιωπή» και την αφίσα που φιλοτέχνησαν. Η παρουσίαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, ενώ τα παιδιά μας δέχθηκαν συγχαρητήρια για τα έργα τους. Την αφίσα δώρισαν τα παιδιά μας στους διοργανωτές του συνεδρίου.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση με τη μορφή Στρογγυλής Τράπεζας με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν και με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Μπίκου, Παιδαγωγού, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ., Χρήστου Τσιρώνη, Κοινωνιολόγου, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και Χαράλαμπου Τσορμπατζούδη, Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., οι οποίοι απάντησαν στα θέματα που θα τέθηκαν από τα παιδιά και έθεσαν και οι ίδιοι ερωτήσεις προς συζήτηση.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την ερώτηση του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς που τέθηκε από τη μαθήτρια της Γ΄ Τάξης, Μελίνα Καρανίκα και αφορούσε την αποτελεσματικότητα της αυστηροποίησης των ποινών που αφορούν ζητήματα παραβατικότητας και ενδοσχολικής βίας. Οι καθηγητές έδωσαν συγχαρητήρια στο σχολείο μας για την καίρια ερώτηση και ακολούθησαν οι απαντήσεις τους. Η συζήτηση συνεχίστηκε και με ερωτήσεις από τα υπόλοιπα σχολεία και το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Τα παιδιά μας συνόδευαν η διευθύντρια του σχολείου, Ιωάννα Γκιουλέκα και οι φιλόλογοι Βιβή Ελευθεριάδου και Σοφία Μεσίγκου που ετοίμασαν την ομάδα των μαθητών και μαθητριών μας για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο με τη συμβολή και των εκπαιδευτικών Εμμανουέλας Γαλεντέρη και Σταύρου Κατσαρώνα.
Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που ανέδειξαν τη σοβαρότητα του ζητήματος του ενδοσχολικού εκφοβισμού με τα έργα τους και έδωσαν έμφαση στη συλλογικότητα και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Τις παρουσιάσεις όλων των σχολείων μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: