Γενικά

«Τίποτε δεν σταματά το μεγαλόπνοο έργο του «Open Mall» στο κέντρο του Κιλκίς»

Το έργο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου του Κιλκίς, με την επωνυμία «Όπεν Μωλ» («Open Mall»), θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπομένων χρονικών ορίων, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ανακύπτουν στην πορεία του έργου, ο δήμος Κιλκίς είναι «ανοικτός» σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στα ανωτέρω συνοψίζονται οι απαντήσεις του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη στις αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν από διάφορες πλευρές, και τις οποίες επεσήμανε σε ερώτησή του προς τον κ. Κυριακίδη ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Ασλανίδης, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 15.3.24.

Ειδικότερα, απαντώντας στον κ. Ασλανίδη, ο κ. Κυριακίδης είπε τα εξής:

«Είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς ενεργοποιεί τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 67Α του «Καλλικράτη» και αισιοδοξώ ότι ο οργανωμένος δημόσιος διάλογος θα εισφέρει τα μέγιστα στην ενημέρωση της ολομέλειας του σώματος για τις προγραμματικές ενέργειες της δημοτικής αρχής επί των θεμάτων που εισάγονται, ενδυναμώνοντας συγχρόνως τον θεσμικό ρόλο τον οποίο υπηρετούμε από θέση ευθύνης, δρώντας ως εντολοδόχοι της βούλησης των συμπολιτών μας. Από την άλλη μεριά η νέα διαδικασία που εισάγεται, με την κατάθεση ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους κάθε παράταξης, λειτουργεί ως φίλτρο ελέγχου στην υλοποίηση των αποφάσεών μας και στις επιδόσεις γενικότερα της Διοίκησης και των επιμέρους δημοτικών υπηρεσιών. Εκτιμώ ότι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι από το επιχειρούμενο εγχείρημα σε γνώση, αξιολόγηση και εμπειρία και ότι μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει σωρευτικά για τον δήμο μας.

Αυτό είναι ένα πρώτο σύντομο σχόλιο για την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 67Α. Μια δεύτερη παρατήρηση ότι καλύπτει κατά κάποιο τρόπο την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ως προς το εύρος της θεματολογίας, μόνο που εδώ όπως προείπα έχουμε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο συζήτησης.

Περνώ αμέσως στο πεδίο εφαρμογής της σχετικής διάταξης καθώς καλούμαι να απαντήσω στα ερωτήματα για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ασλανίδης. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να δώσω πλήρη απάντηση και τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ξεκινώ από τον εντυπωσιακό, οφείλω να ομολογήσω, αλλά και αρκούντως ασαφή ισχυρισμό του περί του ναυαγίου της πεζοδρόμησης της 21ης Ιουνίου από φανάρι σε φανάρι. Η αναφορά στο υποτιθέμενο ναυάγιο μας γυρίζει τριάντα χρόνια πίσω στην προηγούμενη Δημοτική Διοίκηση του κ. Αμανατίδη που είχε δρομολογήσει την πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου αλλά το όλο έργο εγκαταλείφθηκε από την διάδοχό της.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς, από όσο ξέρω, είχε αρνητική θέση στην πεζοδρόμηση και θα είχε ενδιαφέρον να επαναδιατυπώσει τη γνώμη του στις σημερινές συνθήκες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τα περίπτερα στο εμπορικό κέντρο, δεν εκδηλώθηκε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία απομάκρυνσης, αντιθέτως ακολούθησαν τη μοίρα του χρόνου. Κάποιες άδειες έληξαν, οι ιδιοκτήτες ή οι όσοι είχαν άδεια μεταβίβασης έκλεισαν την επιχείρησή τους για λόγους συνταξιοδότησης ή επειδή δεν επιθυμούσαν την περαιτέρω εκμετάλλευση των περιπτέρων. Οργανωμένες κινήσεις για τη μετατόπιση περιπτέρων από την 21ης Ιουνίου έγιναν κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο 2019 -2023, πάνω στη συλλογιστική των έργων ανάπλασης και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου που μας βάζει το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Επρόκειτο να απομακρυνθούν τρία περίπτερα από την 21ης Ιουνίου. Εν τέλει το ένα έκλεισε καθώς καταργήθηκε η άδειά του και ως προς τα υπολειφθέντα το ένα μετακινήθηκε στην πλατεία Ειρήνης και το άλλο είναι να μεταφερθεί στην Μητροπόλεως – κοντά στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο.

Ας εστιάσουμε τώρα στο κυρίως θέμα: στην ένταξη του Δήμου Κιλκίς στο έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο βασικές έννοιες για να μην χανόμαστε σε ερμηνευτικά σχήματα και μεταφράσεις που στερούνται ερεισμάτων.

Η πρόταση για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘’Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία’’ υπεβλήθη αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς στις 23 Ιουλίου 2018. Να μνημονεύσω και την απόφαση, είναι η 234/2018 και ήταν ομόφωνη.

Η οριστική απόφαση ένταξης του έργου στο προαναφερόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου 2019, λίγες ημέρες δηλ. μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, όπου είχε προκύψει νέα Δημοτική Αρχή στον Δήμο Κιλκίς.

Οι δύο μήνες μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής κύλησαν άπρακτοι, δεν υπήρξαν δηλ. διαδικαστικές ενέργειες για τη σύνταξη και ολοκλήρωση του φακέλου. Η απόφαση ένταξης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου όριζε ως συνδικαιούχους του έργου τον Δήμο Κιλκίς με μερίδιο 1.449.456 ευρώ από τη συνολική δημόσια δαπάνη και τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς με 399.960 ευρώ μιας και αμφότεροι συνέπραξαν στην διεκδίκηση της πολύ φιλόδοξης παρέμβασης, η οποία θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον αστικό πυρήνα, σε ένα σύγχρονο δημόσιο χώρο με αναπλάσεις, έργα αισθητικής και πρασίνου και συστήματα έξυπνης πόλης.

Από την αρχική ιδέα όμως ως το τέλος της πράξης ένταξης δηλ. την προετοιμασία και την οριστική διαμόρφωση του φακέλου του έργου απαιτήθηκαν πολλές και συνδυαστικές διοικητικές και τεχνικές ενέργειες με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θέλω δηλ. να πω ότι ναι είχαμε μια πράξη ένταξης,

αλλά σε ότι αφορά την δόμηση, την ωρίμανση, τη διαγωνιστική διαδικασία, την συμβασιοποίηση, με μια λέξη τη διεκπεραίωσή της, αυτή η Δημοτική Αρχή είχε πρωταγωνιστική συμμετοχή. Και αναφέρομαι με έμφαση σ’ αυτή την παράμετρο για να κατανοηθεί από όλους μας ότι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, όπως και άλλα έργα δεν δούλεψαν με αυτόματο πιλότο. Ήταν μια πρόταση που είχε πολλή δουλειά σε κάθε στάδιο των πέντε φακέλων – υποέργων της για τον Δήμο Κιλκίς. Και εάν δεν βάζαμε υποστυλώσεις για αυτό το έργο, παρακολουθώντας βήμα – βήμα την εξέλιξή του και την αξιολόγησή του από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι είχε κερδηθεί θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαθεί. Να το πω και με παράδειγμα: Ο Δήμος Ροδίων, δυστυχώς, απεντάχθηκε από το έργο του Open Mall παρόλο που είχε πράξη ένταξης το 2019 γιατί στη συνέχεια είχε σημαντική απόκλιση ως προς τις υποχρεώσεις που καθόριζε το πρόγραμμα.

Πολύ συνοπτικά, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε ο Δήμος Κιλκίς για να ‘’τρέξει το Open Mall.

Ποια δηλ. ήταν τα πέντε υποέργα που έπρεπε να φέρουμε σε πέρας

1ον Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προετοιμασία πρότασης με τίτλο ‘’Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου’’ (24.743,63 ευρώ) – Ετοιμάστηκε, συμβασιοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε το 2019

2ον Ενέργειες και διαδικασίες μελετητικής ωρίμανσης του έργου (70.000ευρώ) – Ετοιμάστηκε, συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε

3ον Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης για τον δικαιούχο (45.000ευρώ) – Ετοιμάστηκε, συμβασιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε

4ον Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για την δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (987.732,43 ευρώ). Στο ποσό αυτό προστέθηκαν 869.000 από δημοτικούς πόρους. – Ετοιμάστηκε, δημοπρατήθηκε, βγήκε σε διαγωνιστική διαδικασία, συμβασιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 και υλοποιείται.

5ον Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας (321.980ευρώ) – Ετοιμάστηκε, δημοπρατήθηκε, βγήκε σε διαγωνιστική διαδικασία και έχουμε οριστικό ανάδοχο του έργου.

Ο εταίρος μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς από την πλευρά του έπρεπε να δουλέψει πάνω σε τέσσερα υποέργα

1ον Στην προμήθεια και εγκατάσταση υλικών για την ανάδειξη ταυτότητας της εμπορικής περιοχής (υποέργο 6 κόστους 356.160ευρώ, ποσό το οποίο με πράξη τροποποιήθηκε στα 332.910ευρώ)

2ον Στην προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής (υποέργο 7 ύψους 23.800 ευρώ)

3ον στην έκδοση αδειών μικρής κλίμακας για παρεμβάσεις σε ωφελούμενες επιχειρήσεις, (υποέργο 8, ύψους 20.000 ευρώ)

και 4ον στο υποέργο Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης για τον συνδικαιούχο (υποέργο 9 ύψους 23.250ευρώ, ποσό το οποίο αφαιρέθηκε από το υποέργο 6 ώστε να υποβοηθηθεί ο Εμπορικός Σύλλογος μιας και δεν διέθετε εμπειρία στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων.

Θα σταθώ λίγο σε δύο παρατηρήσεις που αναφέρονται, επαναληπτικά στο κείμενο της ερώτησης τις οποίες θεωρώ άστοχες από την πλευρά του κ. Ασλανίδη γιατί με την ιδιότητά του ως Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου είχε γνώση των εξελίξεων ως εταίρος του Δήμου Κιλκίς.

Δεν υφίστανται βραδείς ρυθμοί ούτε κάποια βραδυπορία στην υλοποίηση του έργου των αναπλάσεων. Ανέφερα, εξαντλητικά, πιστεύω, ότι χρειάστηκαν πολλά βήματα για να φτάσουμε στην διαδικασία ολοκλήρωσης του φακέλου. Όπως εξήγησα και εξηγήσαμε με τον τότε Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, τον κ. Ανέστη Πογέλη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, τον εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς και στην Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς και σε επόμενη συνάντηση με τους εμπόρους την πολύπλοκη φύση του έργου. Ότι δηλ. δεν είναι μόνο η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου στην ατζέντα αλλά και η βελτίωση των τεχνικών υποδομών στις οποίες εμπλέκεται η ΔΕΥΑΚ με τα εμβληματικά έργα, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην 21ης Ιουνίου και σε δρόμους που δεν είχε αλλαχθεί το δίκτυο. Εμπλέκεται ο ΔΕΔΔΗΕ με την υπογείωση του εμπορικού κέντρου, η ΔΕΔΑ με τις υποδομές φυσικού αερίου και ο ΟΤΕ με τις οπτικές ίνες.

Το κυρίως έργο, δηλ. οι αναπλάσεις του εμπορικού κέντρου, συμβασιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023. Για να εγκατασταθεί όμως η ανάδοχος εταιρία στο έργο, με πρώτο σημείο την οδό Λέκκα, έπρεπε να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες υποδομές.

Το περασμένο καλοκαίρι θα θυμάστε ότι στην Λέκκα, στην Καπέτα, στην οδό Θεσσαλονίκης και στις αρχές της οδού Βενιζέλου είχαν αναπτυχθεί συνεργεία και ολοκλήρωσαν την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης. Και πάλι στην Λέκκα χρειάστηκε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στην αποχέτευση. Έγιναν εργασίες σύνδεσης με το φυσικό αέριο από τη ΔΕΔΑ και επιπλέον εργασίες για την εγκατάσταση οπτικών ινών. Έπρεπε δηλ. να γίνουν όλα αυτά τα τεχνικά έργα, να εμπλακούν τέσσερις υπηρεσίες, η ΔΕΥΑΚ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΔΑ, ο ΟΤΕ για να μπει εν συνεχεία ο εργολάβος στην Λέκκα και να ξεκινήσει την ανάπλαση.

Με το που θα ‘’κλείσει’’ η Λέκκα, ο εργολάβος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα κινηθεί στα άλλα τμήματα της παρέμβασης δηλ. στις αρχές της οδού Βενιζέλου, στην Γεωργίου Καπέτα και στο εμπορικό κέντρο της 21ης Ιουνίου.

Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι είναι εύκολο το έργο των αναπλάσεων. Έχει εργασίες εκσκαφής, έχει όχληση και σίγουρα θα προκαλέσει αρκετή ταλαιπωρία στους περιοίκους, στους εμπόρους και στους πολίτες. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα μας αποζημιώσει όλους για αυτή την προσωρινή ταλαιπωρία. Και πρέπει να προσθέσω ότι ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της εμπορικής ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της συνολικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, επενδύσαμε περισσότερα χρήματα για τη σωστή διαμόρφωσή του. Βάλαμε επιπλέον 869.000ευρώ για είναι το έργο ενιαίο και λειτουργικό, προνοήσαμε για την υπογείωση των στύλων της ΔΕΗ με άλλα 242.000ευρώ και κρατάμε ανοιχτές για το σκοπό αυτό δύο συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόγραμμα των αναπλάσεων θα δουλευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Κανείς δεν θέλει ή δεν επιτρέπει στον εαυτό του να είναι ασυνεπής σκεφθείτε όμως ότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες στην υλοποίηση του έργου: οι καιρικές συνθήκες και τα ευρήματα των εκσκαφών. Και δεν είμαστε οι μοναδικοί που συναντούμε αυτά τα προβλήματα. Όπου και να ρωτήσετε, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Άρτα, στα Χανιά, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αναπλάσεων των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίων, περιγράφονται ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Γι’ αυτό και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχει δεχθεί να δοθούν παρατάσεις στους Δήμους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα έργα τους μέχρι τις 31.12.2024. Και αν δεν περατωθούν μέχρι τότε, πιστεύω ότι θα δοθούν και νέες παρατάσεις γιατί έχουμε να κάνουμε με μεταβλητές συνθήκες.

Όσες όμως δυσκολίες, τεχνικής φύσης εννοώ, κι αν βρεθούν μπροστά μας, θα ξεπεραστούν και θέλω να διαβεβαιώσω τον καθένα ότι ο Δήμος συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πιέζει για την πρόοδο των έργων. Συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες, συνεργαζόμαστε με τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς και του προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση, αναγνωρίζοντας την αντικειμενική αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος. Όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν ως συνδικαιούχοι στα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την τεχνοκρατική πλευρά του έργου.

Η ομοιόμορφη αισθητική στις προσόψεις των καταστημάτων, την οποία θίγει ο κ. Ασλανίδης είναι υποέργο του Εμπορικού Συλλόγου.

Έχουν γίνει αποτυπώσεις σε 174 καταστήματα, στην πλειονότητά τους επί της 21ης Ιουνίου και στις οδούς Λέκκα, Καπέτα, Ρώτα, Θεσσαλονίκης, Καλούδη, Παναγιώτου, Τσιρογιάννη, Μητροπολίτου Χαρίτωνος, Παπαθεοφίλου και στη Βενιζέλου, έχουν καταγραφεί οι προτεινόμενες επεμβάσεις και κατά περίπτωση προτείνονται επιγραφές, χρωματισμοί όψεων, ανάπτυξη τέντας, προσθήκη φυτοδοχείων κ.α.   Παρακολουθούμε την εξέλιξή του και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Θα προχωρήσουν, λοιπόν τα έργα ανάπλασης στο εμπορικό κέντρο της πόλης και μάλιστα με ενισχυμένο σχεδιασμό σε τεχνικές υποδομές και χρήμα. Σκεφθείτε μόνο ότι το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ ανεβαίνει στα 4 εκατ. ευρώ εάν υπολογίσουμε από την αναλογία των εμβληματικών έργων τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, τις υπογειώσεις Δήμου και ΔΕΔΔΗΕ και την έξτρα επιχορήγηση του Δήμου για τα έργα των αναπλάσεων.

Είμαστε πολύ περήφανοι που δουλέψαμε αυτό το έργο και δοκιμαστήκαμε στα δύσκολα, γι’ αυτό και τώρα που έχουμε φτάσει στο τέλος της ανηφοριάς, δεν μας πρέπει η μεμψιμοιρία και η αμφιβολία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα