Συμφωνία για την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν
Συμφωνία για την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν μετά την άρση.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου.
Η άρση των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα των χωρών αυτών αποτελεί «ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Σαντόρ Πίντερ, υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους Βουκουρέστι και Σόφια χαιρέτισαν «μία ιστορική απόφαση».
Η πλήρης ένταξης των δύο χωρών έγινε δυνατή μετά την άρση του βέτο της Αυστρίας. Η Βιέννη εναντιώθηκε το 2022 στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη Σένγκεν, για να αποδεχθεί τελικά τον περασμένο Μάρτιο την μερική τους ένταξη που περιοριζόταν στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ οδικός χάρτης προέβλεπε την επέκταση του καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας.
Η ζώνη Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1985 και πλέον περιλαμβάνει τα 25 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις γειτονικές τους χώρες, την Ελβετία, την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την επί της αρχής δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους.
Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις στον «Μαχητή» ένα πολύ έμπειρο στέλεχος του τμήματος συνοριακού ελέγχου στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, τόνισε ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που θα συμβάλλει στο να αποσυμφορηθεί η κίνηση στον σταθμό των Ευζώνων που αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μιας και είναι βέβαιον ότι από το νέο έτος θα αυξηθούν οι ροές εισόδου και εξόδου στην χώρα μας από τις πύλες στα σύνορα με την Βουλγαρία.
Όχι μόνον από τους πολίτες των χωρών της Βουλγαρίας και Ρουμανίας αλλά και από πολίτες άλλων χωρών κυρίως της Κεντροανατολικής Ευρώπης μιας και θα καταργηθούν οι σχετικοί έλεγχοι.
Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων της περιφερειακής μας ενότητας με διαδοχικές παρεμβάσεις τους είχαν ζητήσει την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του τμήματος των Ευζώνων λόγω των ουρών αναμονής στον μεθοριακό σταθμό σε πολλές περιπτώσεις.
Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κατά πόσον θα μεταβληθούν τα αριθμητικά δεδομένα σε κάθε μεθοριακό σταθμό και κυρίως την θερινή περίοδο όπου οι σχετικές ροές προς στην χώρα μας από πλευράς τουριστών είναι τεράστιες.