Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Ευρωπού σε δραστηριότητα κατάρτισης και συνεργασίας (TCA)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Ευρωπού και συντονίστριας του Σχεδίου Erasmus+ Κικής Δημοπούλου (ΠΕ02), στο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κατάρτισης και Συνεργασίας (TCA) με τίτλο «Developing skills that enable beneficiary organisations of KA121 and KA122 projects to measure and assess short-term and long-term impact of their projects», το οποίο διοργανώθηκε από το ΙΔΕΠ Κύπρου στη Λάρνακα, από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2025.
Το σεμινάριο συγκέντρωσε 59 εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους οργανισμών από 23 ευρωπαϊκές χώρες, από τους τομείς της Σχολικής Εκπαίδευσης (SCH), της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (VET) και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ADU). Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από δύο (2) εκπαιδευτικούς που επιλέχθηκαν από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), που αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+.
Κεντρικός άξονας της κατάρτισης ήταν η εμβάθυνση στην έννοια του αντίκτυπου ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+, δηλαδή της θετικής και διαρκούς αλλαγής που μπορεί να επιφέρει ένα σχέδιο στους/στις συμμετέχοντες/ουσες, στους δικαιούχους οργανισμούς και στις ευρύτερες κοινότητες.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αξιοποιήθηκε το Impact Toolkit for Erasmus+ Beneficiaries, ένα χρήσιμο εργαλείο που παρέχει μεθοδολογία, καθοδήγηση και πρακτικά παραδείγματα για τη μέτρηση και αξιολόγηση του αντίκτυπου. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση της μεθόδου SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound) για τη στοχοθέτηση επιθυμητών αποτελεσμάτων και εξοικειώθηκαν με εργαλεία συλλογής δεδομένων όπως ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, focus groups και τεχνικές ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων.
Το πρόγραμμα συνδύασε θεωρητικές εισηγήσεις με βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες, δίνοντας παράλληλα στους/στις συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία για δικτύωση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, καθώς και για την αναζήτηση πιθανών μελλοντικών συνεργασιών στο πλαίσιο του Erasmus+.
Η συνάντηση περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη της Λάρνακας, καθώς και ένα παραδοσιακό κυπριακό δείπνο, που ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και πρόσφεραν στους/στις συμμετέχοντες/ουσες γεύση από τη φιλοξενία και τη γαστρονομία της περιοχής.