Στο μπλόκο των αγροτών στο Κιλκίς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

Με αγρότες του μπλόκου στην ανατολική είσοδο της πόλης του Κιλκίς συναντήθηκε τις πρώτες βραδυνές ώρες του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου του 2025 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την εδώ επίσκεψη του για την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Κιλκίς.
Την συνάντηση προκάλεσαν οι αγρότες της περιοχής του δήμου Κιλκίς που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν εγκαθιδρύσει μπλόκο στην είσοδο της πόλης και μάλιστα προχώρησαν στην επίδοση δια του αγροτοσυνδικαλιστή Αλέκου Σημαιοφορίδη γραπτό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Μαζί με τον κ. Τσιάρα στον χώρο της συνάντησης παρευρέθηκαν και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.
Ανάμεσα σε αυτά που ετέθησαν και απαντήθηκαν κυρίαρχο ήταν το θέμα επιστροφής του φόρου υπό την κατανάλωση αγροτικού πετρελαίου, του οποίου η επιστροφή στο 100% ανά περίπου τρίμηνο θεσμοθετήθηκε με την κατάθεση των σχετικών τιμολογίων στα επίπεδα που θέτει η από το 2016 απόφαση για κατανάλωση καλλιέργεια.
Θέμα αναπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος από κρατικούς πόρους λόγω της χαμηλής παραγωγής από την παρατεταμένη ξηρασία και τις χαμηλές «πτήσεις» στις τιμές των σιτηρών την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο δεν τίθεται, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας δεν υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια.
Επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα μας μαζί με την Κύπρο έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει η «Ένωση» το κόστος των σχετικών αποζημιώσεων ως μία πολιτική αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Στο μικροσκόπιο της συζήτησης τέθηκε και το θέμα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ του οργανισμού πληρωμών με χρόνιες παθογένειες, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη πίστωσης χρόνου στην νέα διοίκηση του και τις παρεμβάσεις του υπουργείου προκειμένου αυτός να καταστεί οργανωτικά και πρακτικά ορθολογικός και δίκαιος στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων με τρόπο διαφανή και προσβάσιμο στον κάθε αγρότη.
Ειδική μνεία υπήρξε και στο θέμα ενίσχυσης των αρδευομένων εκτάσεων στα όρια της περιφερειακής μας ενότητας, η οποία υστερεί έναντι άλλων στην χώρα μας, με τον κ. Τσιάρα να υποδεικνύει την υποβολή από τους τοπικούς φορείς και τους δήμους για την κατασκευή μικρών αρδευτικών έργων, καθως η χώρα μας έχει διαθέσιμους πόρους προς την εν λόγω κατεύθυνση.
Με τον κ. Γεωργαντά να επισημαίνει την αναγκαιότητα να συνεχισθεί η υποστήριξη μελετών για την δεύτερη φάση του έργου της Αρτζάν – Αματόβου και του αρδευτικού φράγματος στην περιοχή του Μεταξοχωρίου.
Παράλληλα εκμεεύθυκε και η δέσμευση να δίδονται για παραγωγική αγροτική χρήση δημόσιες εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων που προορίζονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Και βεβαίως τέθηκε και το θέμα της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της αλματώδους αύξησης στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και φαρμακοσυσκευασμάτων που έχουν πλήξει ιδιαιτέρως τους κτηνοτρόφους, όπως παρατήρησε ο κ. Σημαιοφορίδης.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε προσωπικά και για λογαριασμό όλων των στελεχών του υπουργείου ότι μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, την συνεργασία, τον σχεδιασμό και την συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική θα επιδιωχθεί να κρατηθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία.
Κάνοντας λόγο στην συνέχεια για το βασικό μειονέκτημα της χώρας μας των μικρών και εμεταλεύσεων σε γεωργία και κτηνοτροφία, το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν οι παραγωγοί ενταχθούν και λειτουργήσουν μέσα από συνεργατικά σχήματα, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.
Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ο πρωτογενής τομέας είναι εδώ υποστήριξε δραστήριος και παραγωγικός φέρνοντας ως παράδειγμα την πρωτοφανή συμμετοχή του παραγωγικού κόσμου στην φετινή έκθεση της Zootechnia, κάτι που αποτελεί και μια απάντηση σε όλους αυτούς που εκτιμούν ότι ο πρωτογενής τομέας έχει εγκαταλειφθεί.
Κάθε άλλο σημείωσε χαρακτηριστικά.