Κοινωνία

Στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού ελληνισμού στις Μάνδρες ο δήμαρχος Κιλκίς

Με αισθήματα ευλάβειας και συγκίνησης οι κάτοικοι των Μανδρών συμμετείχαν στο ιστορικό μνημόσυνο των 110 χρόνων από τον βίαιο ξεριζωμό των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους.

Με ορόσημο το Μαύρο Πάσχα, που στοίχειωσε στη σκέψη τον πικρό αποχωρισμό των Θρακιωτών από τις πατρογονικές τους εστίες, ο πολιτιστικός σύλλογος Μανδρών διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση, το Σάββατο 13 Απριλίου, στην οποία συνέθεσε τον ιστορικό λόγο με το παραδοσιακό τραγούδι και τους χορούς της Θράκης θυμίζοντας τη μακρινή Μανδρίτσα με την οποία οι κάτοικοι συνδέονται με καταγωγικούς δεσμούς.

Περιεκτική ομιλία για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου πραγματοποίησε ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Γιώργος Μάνος και η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια για τη Θράκη που απέδωσε ο μουσικός Βασίλης Κασούρας και χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου.

Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς, απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης , ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η 6η Απριλίου υπενθυμίζει σε όλους το ιστορικό χρέος να διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη και να διεκδικήσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης από την Τουρκία.

Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, οι αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Ανθρακίδης και Θεμιστοκλής Κοσμίδης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Μπλούκος και Ελένη Πατλάκη και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μανδρών Γιώργος Δαϊλλίδης.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συνεδρίαση του περιφερειακού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου […]