Αθλητισμός

Να “πατήσουν πόδι”… ακόμη πιό “γερά”!

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Την στήλη αυτή δεν την νοιάζει να γίνεται ακόμη και… φορτική, όταν αναφέρεται σε εκκρεμή θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, που απασχολούν τον κιλκισιώτικο αθλητισμό, και τούτο ισχύει από καταβολής της.

Εν προκειμένω, ενώ δεν πέρασαν παρά λίγες εκδόσεις από την αναφορά της στο αποτελματωμένο έργο της κατασκευής προπονητηρίου – προθερμαντηρίου κάτω και πίσω από την παλαιά κερκίδα του σταδίου Κιλκίς και στην μη προώθηση της κατασκευής προπονητηρίων-αγωνιστικών χώρων ρίψεων στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Κιλκίς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Μανδρών, ήλθε η “βροχή” διακρίσεων και επιτυχιών Κιλκισιωτών ριπτών σε εθνικά πρωταθλήματα κλασικού αθλητισμού, που υποχρεώνει την στήλη να επανέλθει.
Και επανέρχεται με δύο… “αφελή” ερωτήματα:

-Χωρίς τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, και οι Κιλκισιώτες ρίπτες δίνουν επίμονο και έντονο “παρών” σε όλες τις διοργανώσεις, με πλούσια συγκομιδή μεταλλίων και τιμητικών θέσεων. Τι θα γινόταν αν αυτοί τις είχαν στην διάθεσή τους;

-Χωρίς προπονητήριο – αγωνιστικό χώρο ρίψεων στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Κιλκίς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Μανδρών, και οι Κιλκισιώτες ρίπτες “ανεβάζουν” τους συλλόγους τους στα υψηλότερα “σκαλοπάτια” της ετήσιας κατάταξης αξιολόγησης. Με αυτές τις εγκαταστάσεις στην διάθεσή τους θέλει και πολύ να τους αναγάγουν σε “υπερδυνάμεις” στις ρίψεις;

Και δεν είναι μόνον η έως τώρα συνεχιζόμενη έλλειψη των προαναφερθεισών εγκαταστάσεων, που οδηγεί στα ανωτέω, επαναλαμβάνουμε… “αφελή”, ερωτήματα, αλλά και ένα “ζωντανό” παράδειγμα “απογείωσης” του αθλητισμού σε μία περιοχή, χάρη στην εντυπωσιακή αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου της με κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και πλήρη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των παλαιών.

Πρόκειται γιά το δημοτικό αθλητικό κέντρο Ελευθερουπόλεως Καβάλας, όπου εσχάτως διεξήχθησαν οι αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων κλασικού αθλητισμού παμπαίδων α΄και παγκορασίδων α΄, ή Κ16, στους οποίους “έλαμψαν” και διακρίθηκαν αρκετοί Κιλκισιώτες ρίπτες, Ένα αθλητικό κέντρο, η ποιότητα και πληρότητα εγκαταστάσεων και το επίπεδο διευκολύνσεων, που παρέχουν, αν δεν εκμηδενίζουν, αφαιρούν σε μεγάλο βαθμό από τους συλλόγους την “ελλιπή ή υποτυπώδη προετοιμασία” ως βάσιμη δικαιολογία υστέρησης σε αγωνιστικές υποχρεώσεις!

Ένα αθλητικό κέντρο, η… ὀψη του οποίου και μόνο “γεμίζει” τις “μπαταρίες” της αγωνιστικής διάθεσης των αθλητών.

Και αυτό το δημοτικό αθλητικό κέντρο βρίσκεται σε πόλη αφ’ ενός μεν με μικρότερα πληθυσμιακά και οικονομικά μεγέθη από αυτά του Κιλκίς, αφ’ ετέρου δε πολύ κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Καβάλας με το μεγάλο αθλητικό κέντρο της!

Αν μη τι άλλο, ένας προφανής λόγος γιά τους άρχοντες, φορείς διοίκησης και εκπροσώπους αρχών και φορέων του τόπου μας να “πατήσουν πόδι” ακόμη πιό “γερά” και εντονότερα προς τα υπερκείμενα κέντρα λήψης αποφάσεων και, το κυριότερο, χρηματοδοτήσεων, ώστε κάποια στιγμή το Κιλκίς να παύσει να αισθάνεται μειονεκτικώς έναντι άλλων περιοχών με μικρότερο πληθυσμό και μικρότερο εύρος, ύψος και βάθος αθλητικής ανάπτυξης.

Βεβαίως, είναι αλήθεια, ότι εσχάτως δρομολογήθηκαν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της αποπεράτωσης του ημιτελούς έργου του προπονητηρίου-προθερμαντηρίου κάτω και πίσω από την παλαιά κερκίδα του σταδίου Κιλκις. Επίσης, προς την κατεύθυνση της κατασκευής έργων αναβάθμισης χώρων των αθλητικών κέντρων Πολυκάστρου, Αξιουπόλεως και Γουμενίσσης.

Όμως, δεν υπήρξε σαφής αναφορά στα μνημονευθέντα έργα υλικοτεχνικής υποδομής γιά αγωνίσματα ρίψεων, κάτι που συνεχίζει να μην αφήνει περιθώρια σε άνευ επιφυλάξεων έκφραση ικανοποίησης γιά τις σχετικές αναφορές των παραγόντων της Πολιτείας και της τοπικής διοίκησης.

Πέραν των προαναφερθέντων, οι παράγοντες αυτοί, θα ήταν ωφέλιμο γιά τον τόπο, να χρησιμοποιήσουν το “όπλο” του κέρδους, όσον αφορά στην τοπική μικρή οικονομία και στην προβολή του Κιλκίς από την λειτουργία ενός πλήρους από πλευράς εγκαταστάσεων αθλητικού κέντρου, καθώς ένα τέτοιο κέντρο καθιστά δυνατή την διοργάνωση σημαντικών αγώνων πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση η υπενθύμιση έρχεται από το αθλητικό κέντρο Ελευθερουπολεως Καβάλας, το οποίο ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στις απαιτήσεις των πρωταθλημάτων κλασικού αθλητισμού δύο ηλικιακών κατηγοριών, που συγκεντρώνουν τον “περισσότερο κόσμο” από όλες.

Με το προπονητήριο-προθερμαντήριο κάτω και πίσω από την παλαιά κερκίδσ του σταδίου και την κατασκευή-διαμόρφωση προπονητηρίου-εγκατάστασης αγώνων ριψεων στο δημοτικό αθλητικό κέντρο του,το Κιλκίς θα μπορούσε να φιλοξενήσει το ίδιο και περισσότερο άνετα είτε τις ανωτέρω διοργανώσεις είτε τις διοργανώσεις οποιωνδήποτε άλλων κατηγοριών κλασικού αθλητισμού είτε Βαλκανικούς Αγώνες είτε κάποιες κατηγορίες διεθνών συναντήσεων.

Κατά μείζονα λόγο από την στιγμή, που:

-Διαθέτει πλέον – και αυτό δεν θα παύσει ποτέ να αποτελεί αντικείμενο υπενθύμισης απο πλευράς στήλης – επαρκή ξενοδοχειακή υποδομή, η έλλειψη της οποίας λειτουργούσε επί δεκαετίες ως σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας στην προοπτική ανάληψης αθλητικής διοργάνωσης, ακόμη και μικρής εμβέλειας, σε σχέση με τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

-Διαθέτει δομές υγείας δυνάμενες να καλύψουν κάθε περιστατικό, έχοντας και την “πολυτέλεια” της άμεσης γειτνίασης με τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση ανάγκης διακομιδής.

-Παρά την παρατεταμένη οικονομική συν την κατά την τελευταία διετία υγειονομική κρίση, παρέχει υπηρεσίες εστίασης, αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και αγορά, που… “έχει απ’ όλα”, έτσι που να καλύπτονται οι ανάγκες αθλητών, συνοδών και λοιπών συντελεστών των αγώνων καθώς και φιλάθλων επισκεπτών της πόλης γιά την όποια αθλητική διοργάνωση, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικώς σε καλή φήμη και “καλό όνομα” της πόλης.

Γι’ αυτό, ναι μεν, υφίσταται η δυσμενής συγκυρία, ναι μεν, υφίστανται συγκεκριμένοι “δίαυλοι” και συγκεκριμένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις έργων, πλην όμως, ο “δρόμος” προς την διάθεση των κονδυλίων, που απαιτούνται γιά έργα στο Κιλκίς σαν τα προαναφερθέντα, δεν είναι και “γεμάτος” από ανυπέρβλητα “εμπόδια”.

Άρα, οι τοπικοί άρχοντες και φορείς τοπικής εξουσίας, μιάς και ήδη έκαναν τα πρώτα “βήματα” σ’ αυτόν, δεν έχουν παρά … να “επιταχύνουν” και να προχωρήσουν μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι… την αποπεράτωση. Μέχρι, δηλαδή, το σημείο, γιά το οποίο η στήλη “φυλάει” , … πρώτα ο Θεός, την έκφραση βαθειάς ικανοποιησης, ευρισκόμενη σε … μόνιμη διάσταση με τους πανηγυρισμούς γιά απλές εξαγγελίες, χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Διότι, το δημοτικό αθλητικό κέντρο Κιλκίς συγκαταλέγεται, όπως τα αντίστοιχα των άλλων αστικών κέντρων του νομού, στις εγκαταστάσεις υποδομής, στις οποίες επί πολλες δεκαετίες οι εξαγγελίες έργων “έπεσαν βροχή”, και τα ίδια τα έργα ήταν απλώς… “ψιχάλα”!

Είναι, επομένως , και γι’ αυτήν την περίπτωση “στο χέρι” αρχόντων και φορέων τοπικής εξουσίας, να δοθεί οριστικό τέλος σ’ αυτήν την άδικη γιά το Κιλκίς ανακολουθία

Περισσότερα

Με 2 χρύσα, 1 αργυρό, 2 χάλκινα μετάλλια επέστρεψε ο Άθλος από το 3o προκριματικό πρωτάθλημα Ταεκβο-ντο

Στις 6-7-8/12/2024 πραγματοποιήθηκε το 3o προκριματικό πρωτάθλημα ΤΑΕ ΚΒΟ-ΝΤΟ της Ένωσης Ταεκβο-ντο Βορείου Ελλάδος (ΕΤΑΒΕ) στην Θεσσαλονίκης στο κλειστό στάδιο […]

Δείτε ακόμα

Ο Άη Βασίλης στο Μαυρονέρι

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου Κλίμα αισιοδοξίας στα όμορφα χωριά του νομού Κιλκίς μας καθώς ζωντανεύουν και εμπλουτίζονται με ιδέες που […]

Το Μουσείο Αλευρά στο δήμο Παιονίας

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, στο γραφείο της συμβολαιογράφου Πολυκάστρου Άννας Χαρτοματσίδου, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, συνοδευόμενος  από τον […]