Εκπαίδευση

«Π.Ε.Κ.: Περί των αδειών των αναπληρωτριών καθηγητριών ο λόγος… »

Χιλιάδες αναπληρώτριες καθηγήτριες δικαιούνται μόλις δύο μήνες άδειας τοκετού και δύο μήνες άδειας λοχείας, ενώ η άδεια ανατροφής τέκνου περιορίζεται σε τρεις μήνες. Αυτό το καθεστώς διαφέρει σημαντικά από εκείνο των μόνιμων εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δικαιούνται εννέα μήνες άδεια ανατροφής τέκνου.

Επιπλέον, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια επαπειλούμενης κύησης και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την αναρρωτική τους άδεια (15 ημέρες) για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, με την αναρρωτική άδεια υφίστανται περικοπή μισού ημερομισθίου και προϋπηρεσίας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη μοριοδότησή τους και το επίδομα ανεργίας του καλοκαιριού. Επιπρόσθετα, πολλές αναπληρώτριες αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη φροντίδα για τα βρέφη τους. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αναγκάζοντας πολλές μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να πάρουν τέσσερις μήνες γονικής άδειας άνευ αποδοχών, με αποτέλεσμα να χάνουν προϋπηρεσία και οικονομικούς πόρους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι μητέρες αναπληρώτριες καταφέρνουν να λάβουν συνολικά 7,5 μήνες άδειας μητρότητας, εκ των οποίων τους 4 μήνες παραμένουν απλήρωτες και χάνουν πολύτιμα μόρια.

Δεδομένου ότι η χώρα μας βιώνει μία όξυνση του δημογραφικού προβλήματος που λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, στεγαστική και πληθωρισμός) προοιωνίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία,
Δεδομένου ότι η στήριξη του δημογραφικού θα πρέπει να συνιστά εθνική προτεραιότητα,
Δεδομένου ότι η αρχή της ισονομίας επιτάσσει την άμεση επίλυση της εν λόγω αδικίας,

Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο εξίσωσης των δικαιωμάτων άδειας μητρότητας των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση και η στήριξη των μητέρων εκπαιδευτικών.

Καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει άδεια επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εγκύων εκπαιδευτικών και των εμβρύων τους.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η 28η βράβευση για τον Κώστα Ίντο

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, σε αίθουσα εκδηλώσεων της σκεπαστής κερκίδας του γηπέδου Χαριλάου, ο ΑΣ Άρης (ερασιτέχνης) πραγματοποίησε εκδήλωση. Κεντρικός […]