ΠΕΚ: «Όλα τα σχολεία είναι ίσα αλλά κάποια σχολεία είναι πιο ίσα από κάποια άλλα»
Η κυβέρνηση αποφάσισε 22 Γυμνάσια και Λύκεια να τεθούν υπό τον έλεγχο του Ιδρύματος Ωνάση στο επίπεδο της οργανωτικής και εκπαιδευτικής τους λειτουργίας. Η επιλογή έχει βαθιά ιδεολογικό πρόσημο και συνδέεται με το ζήτημα των ανισοτήτων. Σηματοδοτεί εμφατικά τον αποχαρακτηρισμό της εκπαίδευσης ως ένα δημόσιο αγαθό που θα παρέχεται με τρόπο ισότιμο και κοινωνικά δίκαιο στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.
Με το εγχείρημα αυτό διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο θεσμικής πραγματικότητας και ενός παράλληλου συστήματος σε λειτουργία. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκροτείται μια κυρίαρχη και με αποφασιστικό χαρακτήρα δομή, αυτή της Διοικούσας Επιτροπής η οποία με το εύρος των αρμοδιοτήτων που συγκεντρώνει, λειτουργεί ως ένα σχήμα με υπερεξουσίες.
Η κανονιστική πρόβλεψη της αυτονομίας λειτουργικά και οργανωτικά επεκτείνεται σε διάφορα πεδία όπως αυτό της επιλογής στελεχών και εκπαιδευτικών, τις αμοιβές, το ωράριο, την αξιολόγηση, το ωρολόγιο πρόγραμμα, την επιλογή μαθητών, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Tο εύρος αυτής της αυτονομίας πρέπει να διερευνηθεί ιδιαίτερα και στο επίπεδο της έκτασης της σύγκλισης ή αποστασιοποίησης από την εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.
Το σχήμα που υιοθετείται συναρθρώνει εκδοχές της λειτουργίας των Προτύπων με τρόπο αποσπασματικό και ουσιαστικά συγκροτεί ένα πλέγμα εκπαιδευτικής λειτουργίας που εκχωρείται στην ευθύνη του ιδιώτη. Γινόμαστε δηλαδή μάρτυρες μιας παραδοχής της αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στη συνταγματική επιταγή για παροχή εκπαίδευσης με ίδιους όρους σε όλα τα παιδιά και τελικά μιας πολιτικής που επικαλείται αλλά στην πραγματικότητα δεν μειώνει τις ανισότητες.
Προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, σε μια περιοχή να επενδύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα σχολείο και μερικά τετράγωνα δίπλα, ένα άλλο σχολείο, να πρέπει να διαχειριστεί την πραγματικότητα σε καθεστώς έντονης υποχρηματοδότησης.
Ο τρόπος εισαγωγής παρά τις διάφορες επικλήσεις, θα αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος της ταξικής διάκρισης. Το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο θα επενεργήσει ως καταλυτικός παράγοντας στη προσπάθεια εισαγωγής και θα αποτελέσει κυρίαρχο ανάχωμα στην κινητικότητα των μαθητριών και μαθητών με πρόσημο ισότιμο και δίκαιο. Η επίκληση της δημιουργίας αυτών των σχολείων σε περιοχές με την υπόσχεση της άρσης των ανισοτήτων ανατρέπεται από το γεγονός ότι η φοίτηση ουσιαστικά θα εξαρτάται από την επιτυχή ανταπόκριση στη διαδικασία της εισαγωγής με όρους κυρίαρχα εξεταστικούς.
Η θεσμοποίηση αυτή της ανισότητας στη διαχείριση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας θα διαμορφώσει συνθήκες γιγάντωσης του φαινομένου της εμπορευματοποίησης της προετοιμασίας της εισαγωγικής διαδικασίας μέσω της κατασκευής μιας νέας βιομηχανίας φροντιστηρίων. Η ανταπόκριση σε αυτή τη συνθήκη η οποία σχετίζεται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική προέλευση θα επιδρά με τρόπο καταλυτικό και στο ποιος θα εισάγεται σε ένα τέτοιο σχολείο.
Τα παιδιά των περιοχών αυτών, τα παιδιά της γειτονιάς τα οποία δεν θα τα καταφέρνουν, θα πρέπει να αναζητήσουν θέση σε ένα άλλο σχολείο το οποίο θα αντιμετωπίζει ήδη συσσώρευση μαθητικού πληθυσμού και υποχρηματοδότηση. Την ίδια ώρα εκατοντάδες οργανικές θέσεις θα χαθούν και αντίστοιχα εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα μπουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ μια πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο γκρίζα.
Οδηγούμαστε σε μια εκπαιδευτική πραγματικότητα η οποία θα χαρακτηρίζεται – εμφατικά πια – από την κυριαρχία των ανισοτήτων. Άλλωστε η μεταρρύθμιση αυτή αφορά 6000 μαθητές και μαθήτριες στο σύνολο 550.000 περίπου μαθητριών και μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή η κατηγοριοποίηση των σχολείων θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και της έκτασης συνθηκών διαχωρισμού, με τους μαθητικούς πληθυσμούς με προέλευση τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να βιώνουν την περιθωριοποίηση σε σχολεία διαβαθμισμένα ως «χαμηλότερης αξιολογικής βαθμίδας».
Αφού λοιπόν υποστηρίζεται ότι αυτό το σχήμα είναι ένα σχήμα δωρεάς, προτρέπουμε να μιμηθούν ευεργέτες άλλων καιρών και να επενδύσουν τα χρήματα αυτά στην κατασκευή κτιρίων τα οποία και θα παραδώσουν στη συνέχεια στην Πολιτεία. Ας κατασκευάσουν 22 νέα κτίρια, 22 καινούρια σχολεία σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη και οι μαθήτριες και μαθητές κάνουν μάθημα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ακόμη και σε κοντέινερ.
Η ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ