Αρθρογραφία

Ο νέος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και οι μεγάλες αλλαγές

Γράφει η Χαρούλα Καραμπίδου*

Στη δημιουργία μιας νέας δεξαμενής υποψηφίων αποσκοπεί κυβέρνηση και ΑΣΕΠ με τη διεξαγωγή του νέου γραπτού διαγωνισμού. Μια εφεδρεία από την οποία θα αντλούνται στελέχη για το Δημόσιο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης όπως ορίζεται στο άρθρο 51 του νόμου 4622/2009.

Έτσι, στις 14 Μαΐου ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα βαθμολογίας με γραπτό διαγωνισμό ανάλογα με τον κλάδο και την κατηγορία. Το ΑΣΕΠ με την προκήρυξη 1Γ/2025, καλεί τους υποψηφίους που κατέχουν τα βασικά προσόντα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (www.asep.gr). Σε δεύτερο στάδιο οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, συμμετέχοντας σε μελλοντικές προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων που θα απευθύνονται μόνο σε συμμετέχοντες του επικείμενου διαγωνισμού. Αυτό δεν αποκλείει το δικαίωμα συμμετοχής τους και σε άλλες διαδικασίες μοριοδότησης τυπικών προσόντων όπως και δεν ακυρώνει από αυτές τη συμμετοχή όλων αυτών που δε θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Άλλωστε την τελευταία διετία συνέχισαν να εκδίδονται προκηρύξεις τύπου “Κ”, αναιρώντας τους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού.

Και αν μέχρι εδώ όλα μοιάζουν ίδια με την προηγούμενη γραπτή δοκιμασία του 2023, σημαντικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο διεξαγωγής αλλά και στην επιλογή των ερωτήσεων εξέτασης.

Η πρωτοφανής ιδέα υλοποίησης είναι η αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο διεξαγωγή του διαγωνισμού. Ένας τρόπος εξέτασης που τον έχουμε συνηθίσει σε διαδικασίες επιλογής προσωπικού από ιδιωτικούς οργανισμούς και μεγάλες εταιρίες ενώ για τον ΑΣΕΠ είναι καινοτόμος και εκσυγχρονιστικός. Η μέθοδος των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών παραμένει αλλά μπαίνει τέλος στο έντυπο ειδικό απαντητικό φύλλο και το φύλλο των ερωτήσεων.

Στην αίτηση συμμετοχής ο υποψήφιος έχει μόνο δύο επιλογές Περιφερειακών Ενοτήτων που μπορεί να εξεταστεί. Την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών. Μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων, το ΑΣΕΠ καταρτίζει αλφαβητικούς πίνακες συμμετεχόντων ανά κατηγορία και κλάδο. Στη συνέχεια ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να δηλώσει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, το ηλεκτρονικό ραντεβού εξέτασης που επιθυμεί. Δηλαδή, το εξεταστικό κέντρο, την ημερομηνία και τη βάρδια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι δε θα εξεταστούν όλοι μαζί, την ίδια ημέρα και ώρα όπως συνέβη την προηγούμενη φορά. Συνεπώς  τα θέματα δεν μπορούν να είναι τα ίδια και πιθανόν ούτε και του ίδιου βαθμού δυσκολίας. Επιπλέον, η ύπαρξη μόνο δύο εξεταστικών κέντρων δυσχεραίνει τη μετακίνηση του πληθυσμού των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών, επιβαρύνοντάς τους με το κόστος μετακίνησης. Μια δαπάνη ικανή να αποθαρρύνει πτυχιούχους δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας.

Ο διαγωνισμός εξακολουθεί να περιλαμβάνει δύο δοκιμασίες. Αυτή της εξέτασης γνώσεων και της δοκιμασίας δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Το σημαντικό νέο είναι η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ στις 7/3/2025 της δημιουργίας μητρώου με θέματα ανά γνωστικό αντικείμενο από το οποίο θα προκύψουν μετά από κλήρωση οι ερωτήσεις του διαγωνισμού. Αρχικά, οι περιλαμβανόμενες στο Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων του Α.Σ.Ε.Π. ερωτήσεις της εξέτασης γνώσεων θα αφορούν στις παρακάτω επτά ενότητες:

– Συνταγματικό Δίκαιο

– Διοικητικό Δίκαιο

– Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο

– Οικονομικές Επιστήμες

– Δημόσια Διοίκηση και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

– Πληροφορική και Ψηφιακή Διακυβέρνηση

– Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος (1875-σήμερα)

Η πρόσβαση των πολιτών θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει δυνατότητα εμπλουτισμού και επικαιροποίησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οι περιεχόμενες στο Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων ερωτήσεις εκ των οποίων θα γίνεται η κλήρωση θα δημοσιεύονται δύο τουλάχιστον εβδομάδες πριν την ημέρα ή τις ημέρες εξέτασης για τις οποίες προορίζονται»(1Γ/2025 – ΦΕΚ 14/17.04.2025/τ. ΑΣΕΠ).

Εντύπωση προκάλεσε και το κόστος του ηλεκτρονικού παραβόλου που πρέπει να καταθέσει με την αίτησή του ο υποψήφιος προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Από τρία (3)ευρώ που ήταν το 2022 τώρα ανέρχεται στα είκοσι πέντε (25) ευρώ! Μία αύξηση που λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς που ενώ κάνουν αίτηση δεν προσέρχονται στις εξετάσεις και πραγματικά μόνο έτσι μπορούμε να την εξηγήσουμε. Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη φορά προσήλθε το 71% του συνόλου των 108.299 αιτούντων. Από αυτούς μόνο το 18,78% ήταν επιτυχόντες(πέτυχαν τη βάση).

Η εκ νέου διενέργεια διαγωνισμού καταργεί την προηγούμενη «δεξαμενή» όταν ακόμα δεκάδες χιλιάδες επιτυχόντες παραμένουν αδιόριστοι και βλέπουν τις ελπίδες τους να ματαιώνονται. Η  υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων θα επιταχύνει τις διαδικασίες και ειδικά αυτή της έκδοσης αποτελεσμάτων. Είναι ένα βήμα προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα συστήματα πρόσληψης αλλά από την άλλη απαιτεί οργανωτική  ετοιμότητα και ειδική τεχνολογική υποδομή. Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής της ηλεκτρονικής εξέτασης και ότι η νέα προκήρυξη δε διευκρινίζει πόσοι, πότε και ποιες ακριβώς ειδικότητες θα απορροφηθούν.

 

*Οικονομολόγος, MSc  Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

(e-mail:[email protected])

Περισσότερα
Δείτε ακόμα