Πολιτισμός

Ουράνιες μελωδίες των Χριστουγέννων «μύησαν» Κιλκισιώτες στο αληθινό πνεύμα της μεγάλης εορτής

Ουράνιες, αγγελικές μελωδίες «πλημύρισαν» τον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, την Κυριακή 11.12.22.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος, σεβαστοί πατέρες και πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη το βυζαντινό ορατόριο, με ύμνους Χριστουγέννων, «Επεσκέψατο υμάς …  ο Σωτήρας Χριστός».
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
« … Την συναυλία διοργάνωσε ο σύλλογος ιεροψαλτών της ΙΜΠΚ «Πέτρος ο Γλυκύς».

Προσκεκλημένοι ήταν ο χορός ψαλτών «Καλοφωνία» του ιερού μητροπολιτικού ναού Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς  και ο πολιτιστικός μουσικός σύλλογος (ΠΜΣ) Κιλκίς.

Την συναυλία προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου και ψάλτης του ναού Χρήστος Κυριακίδης.

Ο ιατρός – χειρουργός Αντώνιος Ευαγγέλου ήταν ο αφηγητής, που με τον άρτιο θεολογικό του λόγο, αναφέρθηκε στο μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, συνδέοντας και τον χρόνο μεταξύ της εμφανίσεως των χορών.

Το πρόγραμμα «άνοιξε» η χορωδία του ΠΜΣ Κιλκίς υπό την διεύθυνση του μαέστρου και καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννη Ζγούρα.

Η πρόεδρος της χορωδίας Σταυρούλα Γιοβανούδη, ευχαρίστησε τους διοργανωτές γιά την ευγενική τους πρόσκληση και παρουσίασε το πρόγραμμα:

«Μέγα καύχημα» απολυτίκιο Πεντεκαίδέκα Μαρτύρων, πολιούχων Κιλκίς , «Εξομολογείσθε τω Κυρίω», ψαλμός 135, μονωδός ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης, «Τον Υπερούσιον Θεόν και Κύριον» , «Αγνή Παρθένε Δέσποινα», βυζαντινά κάλαντα Κοτυώρων του Πόντου

Στην συνέχεια εμφανίσθηκε ο χορός «Πέτρος ο Γλυκύς», με χοράρχη τον Θεοφάνη Κάκαρη, ψάλοντας επίκαιρους ύμνους Χριστουγέννων:

«Κύριε εκέκραξα», «Τί Σοι Προσενέγκωμεν Χριστέ», α΄, β΄, γ΄. και θ΄ωδές, «Πάσα πνοή», «Ευφραίνεσθε δίκαιοι», «Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται», στίχοι δοξολογίας και «Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών».

Τη συναυλία «έκλεισε» ο χορός των ψαλτών «Καλοφωνία» του ιερού μητροπολιτικού Ναού Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, με χοράρχη τον άρχοντα πρωτοψάλτη του ιερού μητροπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς Πέτρο Παπαεμμανουήλ. Οι νεανικές φωνές με την καθαρότητα και τον λυρισμό τους καθήλωσαν και ενθουσίασαν το κοινό, που χειροκροτούσε αυθόρμητα.

Ερμήνευσε τους ύμνους «Βηθλεέμ ετοιμάζου», «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου», «Λαθών ετέχθης υπό το σπήλαιον», «Άστρον ήδη ανατέταλκεν».

Η συναυλία «έκλεισε» με την φήμη του σεβασμιωτάτου κκ Βαρθολομαίου, την οποία έψαλαν με μεγαλοπρέπεια οι τρεις χοροί.

Ακολούθησε νηστίσιμο κέρασμα στο κοινό».

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]