Κοινωνία

Οι μουσικές των προσφύγων του ΄22 στην έκθεση ‘’Σήκω ψυχή μου’’

Οι μουσικές των προσφύγων του ΄22, οι αμανέδες, τα ρεμπέτικα, τραγούδια από τον Πόντο, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, ζωντανεύουν παραστατικά με εικόνες και ήχους στην πρωτότυπη έκθεση ‘’Σήκω ψυχή μου’’ του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που φιλοξενεί στα φετινά του Ελευθέρια ο δήμος Κιλκίς, στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της στεγάζονται καρέ – καρέ, με φωτογραφικό υλικό η ζωή και οι μουσικές των Ελλήνων στις αλησμόνητες πατρίδες, η εγκατάστασή τους στο μητροπολιτικό κέντρο και η μουσική παράδοση που έφεραν μαζί τους, μπολιασμένη με τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή. Κάθε γωνιά της έκθεσης συνοδεύεται από ακουστικό υλικό που μαζί με σπάνια ντοκουμέντα λειτουργεί ως οδηγός μνήμης, μεταφέροντας τα συναισθήματα και τα βιώματα της προσφυγιάς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ‘’Σήκω ψυχή μου’’ πραγματοποιήθηκαν στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής. Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης τη χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του ως προσφυγική κληρονομιά, που κουβαλά τις μνήμες και το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και με την ψυχική δύναμη της πρώτης γενιάς των προσφύγων μεταπλάθει τον σπαραγμό σε ελπίδα και τον λυγμό σε τραγούδι για τη νέα ζωή.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς συνεχάρη τον δήμο Κιλκίς για την φιλοξενία και την επικοινωνία της στους δημότες του ενώ ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Ευάνθης Χατζηβασιλείου, επισήμανε ότι η έκθεση ενσωματώνει μεράκι και μακρόχρονη δουλειά και φτιάχθηκε με αγάπη για τους ανθρώπους που γλίτωσαν από το μαχαίρι και τη φωτιά και κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη νέα τους Πατρίδα.

Με την έκθεση αυτή, η οποία έχει ταξιδέψει σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων θέλησε να τιμήσει τους πρόσφυγες, τον αγώνα και τις θυσίες τους στο νέο τόπο εγκατάστασης αλλά και να εξάρει την καταλυτική τους συμβολή στην αναγέννηση της Ελλάδας.

Ακολούθως ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός Γιώργος Σταθακόπουλος και η μουσειολόγος Καλλιόπη Τζωρτζάτου ξενάγησαν τους επισκέπτες στις επιμέρους ενότητες του εκτιθέμενου υλικού, το οποίο διανθίζεται, συμπληρωματικά, με κειμήλια του Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς και παραδοσιακές ενδυμασίες που διέθεσαν στον δήμο ‘’Οι Αργοναύτες’’ και το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο ταγματάρχης Σπυρίδων Πασχάλης ως εκπρόσωπος της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, οι πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ Παναγιώτης Δαμιανίδης, του πολιτιστικού συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’ Ευαγγελία Μαυρομάτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μέσων Αποστόλων Κώστας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ν. Κιλκίς Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε και το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς.

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΑΤΜ στον Ευρωπό

Ένα διαχρονικό αίτημα που διατυπώθηκε αρχικά απο τις διοικήσεις του δήμου Ευρωπού και μετέπειτα του δήμου Παιονίας έγινε πραγματικότητα. Τοποθετήθηκε […]