Πολιτισμός

Οι «ηλίθιοι» του Κουλιέντσικοφ στην Τέχνη Κιλκίς

Μία από τις πιο θλιβερές διδαχές της Ιστορίας είναι η εξής: αν μας έχουν κοροϊδέψει για αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα, τείνουμε να απορρίπτουμε κάθε ένδειξη της κοροϊδίας. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον να μάθουμε την αλήθεια. Η κοροϊδία μάς έχει καταστήσει δέσμιους. Απλά παραείναι οδυνηρό να παραδεχτούμε, ακόμα και στους εαυτούς μας, ότι υπήρξαμε ευκολόπιστοι.

Carl Sagan, αστρονόμος-αστροφυσικός

Συνεχίζοντας δυναμικά η πειραματική θεατρική σκηνή της Τέχνης παρουσιάζει μια ρομαντική κωμωδία που μέσα από απίστευτες ατάκες μιλά για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγάπης.

Το έργο «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» του Νήλ Σάιμον, έρχεται στη σκηνή της Τέχνης το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, στις 8.30 το βράδυ, με το συγγραφέα να σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και το σύστημα, με το δικό του μοναδικό του τρόπο.

Ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας: Το Κουλιέντσικοφ
Μια κατάρα καταδίκασε σε ισόβια ηλιθιότητα όλους τους κατοίκους : 200 χρόνια τώρα.
Ένας νεοφερμένος δάσκαλος: ο Λέων Τολτσίνσκι
Έχει μόνο 24 ώρες να σπάσει την κατάρα.

Θα τα καταφέρει?

Ή θα γίνει κι αυτός ηλίθιος;

Και μέχρι τότε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε

Αφού το στόμα είναι μακριά από τα αυτιά, πώς ακούει?
Ποιο χρώμα δεν κολλάει στα δάχτυλα;

Μπορεί κάποιος να διαβάσει με το φως της κουρτίνας?
Ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου;

Και γιατί στο Κουλιέντσικοφ είναι πάντα 9 η ώρα?.

«Οι ηλίθιοι» είναι ένα τρυφερό υπαρξιακό παραμύθι που μιλάει για την πίστη. Την πίστη ότι σου αξίζει το καλύτερο. Ότι οφείλεις να ζεις τη ζωή που εσύ θέλεις και όχι τη ζωή που άλλοι σου επιβάλλουν. Κινδυνεύεις όμως να πέσεις και σε παγίδα. Να πιστέψεις ότι δεν αξίζεις. Ότι δεν μπορείς να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Δεν μπορείς να αποφασίσεις για τον εαυτό σου.. Είτε γιατί είσαι φτωχός, ή άσχημος, ή χοντρός, ή ηλίθιος. Ή απλά διαφορετικός.

«Ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου;» αναρωτιέται o συγγραφέας.

Και η απάντησή είναι ξεκάθαρη και αναμφισβήτητη : ο Έρωτας!

Ελάτε λοιπόν να σπάσουμε μαζί την κατάρα του Κουλιέντσικοφ, ελάτε να θαυμάσουμε τη δύναμη της αγάπης και την αξία να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Και μετά να το συζητήσουμε, γιατί όχι?.

Σκηνοθεσία: Σοφία Κεσίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Δουλκερίδου
Σκηνογραφία:Χαρίτων Παπαδόπουλος
Σκηνικά:Χαρίτων Παπαδόπουλος, Μαρία Τερζοπούλου, Χρήστος Γιαννέλος
Κατασκευές-φροντιστήριο: Δέσποινα Δουλκερίδου
Μουσικές επιλογές: Σοφία Κεσίδου
Ήχος-φωτισμός: Όμηρος Κοντός-Δέσποινα Δουλκερίδου
Βοηθός φροντιστηρίου-εμψυχωτής: Αλέξανδρος Τσιμπούκας
Παίζουν: Θανάσης Ελευθερίου,Τζένη Κουλίδου, Ελένη Λιαρετίδου, Φωκίων Παπαδόπουλος, Ιωάννα Ρούσου, Μαρία Στεφανίδου, Σμαράγδα Στρατηγούση, Βασίλης Τσερτσίδης, Νίκος Τσιτιρίδης, Βασιλική Τσουκαλίδου, Χαρούλα Χρυσουλίδου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους που απλόχερα μας συνέτρεξαν σε ότι χρειαστήκαμε, τη Στέλλα Ξάκη που με χαρά μας δάνεισε τις καρέκλες -οικογενειακά κειμήλια της μαμάς, το Βασίλη Ιωαννίδη, τη Ζωή Τζήμητρα, τη Μαρία Στεφανίδου που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες μας, την Όλγα Καρβουνίδου για τη βοήθεια στο στολισμό, τον Παύλο Αβραμίδη που μας έσωσε από το θόρυβο του ξύλινου δαπέδου και όσους ξεχνάμε να μας συγχωρούν, είστε τόσοι πολλοί.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ στους εικαστικούς Χαρίτωνα Παπαδόπουλο, Μαρία Τερζοπούλου και Χρήστο Γιαννέλο για την προθυμία, την αγάπη τους και το υπέροχο σκηνικό!

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στις 8.30 το βράδυ στο θεατράκι της Τέχνης. Τιμή εισόδου επτά (7) ευρώ. Παρακαλούμε να τηρήσετε την ώρα προσέλευσης εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των εισιτηρίων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα