Οι είσοδοι της πόλης του Κιλκίς δεν χαρίζονται σχεδιάζονται για όλους

ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
Η δημόσια διαβούλευση για το υπό διαμόρφωση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου Κιλκίς είναι μια σπάνια και κρίσιμη ευκαιρία. Είναι η στιγμή που οι κατευθύνσεις για τη μορφή, τη λειτουργία και την ταυτότητα της πόλης μας τίθενται επί τάπητος (όχι για να εξυπηρετήσουν ευκαιριακά συμφέροντα), αλλά για να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και πολεοδομική λογική για τις επόμενες δεκαετίες.
Το ΓΠΣ δεν είναι εργαλείο τακτοποίησης ή ταυτοποίησης υπαρχουσών καταστάσεων, αλλά εργαλείο σχεδιασμού με όραμα. Σκοπός του δεν είναι να καλύψει τετελεσμένα, αλλά να προστατεύσει το συλλογικό μας μέλλον.
Είναι λοιπόν αδιανόητο (και θεσμικά επικίνδυνο) να εμφανίζονται παρεμβάσεις που επιχειρούν, μέσω του διαλόγου για το ΓΠΣ, να αποσπάσουν έμμεσες πολεοδομικές αναγνωρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Ουσιαστικά, τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι πολεοδομικές θέσεις: είναι αιτήματα νομιμοποίησης.
Η είσοδος της πόλης, και ιδίως οι πύλες από τις οποίες εκατοντάδες συμπολίτες και επισκέπτες περνούν καθημερινά, δεν μπορεί να σχεδιάζεται με όρους ιδιοτέλειας ή αυθαιρεσίας. Είναι χώρος ταυτότητας, λειτουργίας και εικόνας. Και η είσοδος του Κιλκίς οφείλει να εκπέμπει τάξη, αισθητική και σαφήνεια ως προς τις χρήσεις γης και την κυκλοφοριακή της διάρθρωση.
Οποιαδήποτε πρόβλεψη που επιχειρεί να προσαρμόσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επιμέρους ιδιωτικά αιτήματα, και όχι σε αρχές ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού, πλήττει την ασφάλεια και ακυρώνει τον θεσμικό χαρακτήρα της μελέτης.
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί.
Αναμένουμε από τους θεσμικούς συντάκτες της πρότασης της υπό διαμόρφωσης μελέτης και από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (Δήμο, Τεχνική Υπηρεσία, Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος) να σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους και να σχεδιάσουν την είσοδο της πόλης με γνώμονα:
Την πολεοδομική συνοχή, την αισθητική ποιότητα, την ασφάλεια κυκλοφορίας και το γενικό συμφέρον όλων των πολιτών και να αποκλείσουν από τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ κάθε επιμέρους πρόταση που δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και δεν υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον και την ισχύ της νομιμότητας.
Και, φυσικά, είμαστε σε αναμονή της χάραξης των κυκλικών κόμβων στις δύο από τις τέσσερις κύριε εισόδους της πόλης – όχι μόνο ως τεχνική πράξη, αλλά ως σημείο αναφοράς για το αν η είσοδος της πόλης μας θα οργανωθεί ή θα αφεθεί ξανά στην τύχη της.