Δέκα βήματα από την «έξοδο», όχι του Μεσολογγίου που έγινε σαν σήμερα, αλλά τη δική μας· την έξοδο στην καλοκαιρινή λιακάδα με μάσκα κατά του κορωνοϊού και ομπρέλα, την έξοδο στα… τραπεζάκια έξω, την έξοδο από την καταθλιπτική καθημερινότητα του απαγορευτικού, την έξοδο στη θερινή ανεμελιά των διακοπών από την πανδημία. Και από το φθινόπωρο βλέπουμε…
- Από Δευτέρα, 12 Απριλίου, ανοίγουν τα Λύκεια όλης της χώρας και οι έφηβοι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, έχοντας εκτός από στιλό και βιβλία και τετράδια υπό μάλης – τσάντες πού να βρεις πια; – και ένα self test, που θα είναι το κλειδί τους για να ανοίξουν την αυλόπορτα του σχολείου. Δυνατό κρας τεστ των ειδικών για τη συνέχεια της πορείας των μέτρων κατά της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων.
2. Το λιανεμπόριο ήδη λειτουργεί με τα «click» του και τα μαγαζιά έχουν από τις 5 Απριλίου μισανοίξει τις πόρτες και εξυπηρετούν πελάτες. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα έχουν στα χέρια τους μια πρώτη εικόνα της πορείας της κατάστασης μετά το δειλό άνοιγμα της αγοράς. Επόμενο βήμα; Θα δείξει το προηγούμενο…
3. Η μεθεπόμενη Δευτέρα – 19 Απριλίου- τοποθετείται χρονικά από τους ειδικούς ως η ημέρα που θα επανεξεταστούν τα μέτρα και θα ληφθούν – αν γίνει κάτι τέτοιο- νέες αποφάσεις. Οι μαθητές των λυκείων και το λιανεμπόριο δείχνουν το δρόμο προς χαλάρωση ή προς σφίξιμο των «λουριών»; Περιμένουμε.
4. Ο «ξανθός» Απρίλης χαιρετάει και η κυβέρνηση υπολογίζει πως οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει τόσο ώστε οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 χρονών θα έχουν ήδη λάβει έστω μια πρώτη δόση αντισωμάτων. Τα εμβόλια ανοίγουν «παράθυρα» στην ελευθερία.
5. Κι έρχεται Πάσχα. Στις 2 Μαΐου. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν – υπό όρους – οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και οι συναντήσεις υπό την τσίκνα του οβελία και με φόντο τη γιορτή των ήχων, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Η τελική δοκιμή πριν ανοίξουν οι θύρες οι βαριές του «σκουριασμένου» από τη νοτιά του φθινοπώρου και τους βοριάδες του χειμώνα lockdown.
6. Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να εμβολιαστούμε όλοι μας, να πάμε εξοχή… Κάτι ο καιρός, κάτι ο μήνας των ηδονών και της γοητείας, κάτι το «δεν πάει άλλο», ο Έλληνας που κοιμάται με προσκέφαλο τον ήλιο δεν αντέχει στο «σκοτάδι» για πολύ. Τα εμβόλια θα έχουν κάνει τη δουλειά τους και σιγά σιγά φαίνεται οι πόρτες οι βαριές ν; ανοίγουν…
7. Και να κι οι ταβερνιάρηδες, να και τα γκαρσόνια, να και τραπεζάκια έξω και μια σαλάτα – βουνό κι ένα κιλό ζυγούρι και η εστίαση υψώνει σημαία ελευθερίας. Εκεί κάπου 10 με 15 του Μάη προσδιορίζουν – με τα σημερινά δεδομένα – οι ειδικοί και οι κυβερνώντες το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης με αυστηρό πρωτόκολλο: εξωτερικοί χώροι, αποστάσεις, αυστηρά υγειονομικά μέτρα κλπ κλπ…
8. Και Εστίαση δίχως «greek salad» δεν υπάρχει και «greek salad» χωρίς τουρίστα είναι… salad χωρίς λάδι και αλάτι… Να λοιπόν και ο Τουρισμός ante portas. Μέσα Μαΐου πια, οι πόρτες ανοίγουν και Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί κι Αμερικάνοι βάζουν μπροστά τη «βαριά βιομηχανία» μας. «All you want is Greece» δεν είπε ο υπουργός; Ε, εδώ η Ελλάδα, εδώ και ό,τι γυρέψεις ξένε. Κι όλα τούτα ασφαλώς υπό την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα θα έχουν πέσει σε μονοψήφιο, άντε διψήφιο αριθμό; Είδομεν…
9. Οι μάσκες παραμένουν επί προσώπου Γης, ανοίγουν και οι ομπρέλες, ο ήλιος πια καίει απέραντος, ο Μάης δίνει τη σκυτάλη στον Ιούνιο και η άνοιξη στο καλοκαίρι. Τα μέτρα κατά του κορονοϊού, είναι η εποχή, που χαλάρωσαν πέρσι και αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί, το ίδιο θα γίνει κι εφέτος. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι;
10. Το κλειδί για ένα ανέφελο φθινόπωρο, το κρατάει ένα… εμβόλιο καλοκαιρινό. Οι εμβολιασμοί, όπως διατείνονται και υπολογίζουν οι κυβερνώντες, θα έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 και η ανοσία της αγέλης πια θα έχει απλωθεί και στον τόπο μας. Ο Ιούνιος μπήκε για τα καλά, ο Σεπτέμβρης όμως είναι κοντά… Το στοίχημα είναι να βγούμε από αυτή τη «φυλακή» και όλοι να μας περιμένουν κι η πόλη να ‘ναι γεμάτη κι η πολιτεία μας πιο φιλόξενη… Και κυρίως; Να μην ξαναμπούμε σ’ αυτή τη «φυλακή» κι ο κορονοϊός κι η καραντίνα και το lockdown να μοιάζουν πράγματα του μύθου…
Πηγή: ethnos.gr