Οικονομία

ΚΕΕΕ: Στο Αγρίνιο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και πλήθος θεσμικών εκπροσώπων

Στο Αγρίνιο βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της χώρας αλλά και πλήθος θεσμικών εκπροσώπων, για την τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μασούτης, αναφερόμενος στα οικονομικά της ΚΕΕΕ είπε ότι : «Για πρώτη φορά έχουμε ξεπεράσει αποθεματικό τα 6 εκατομμύρια, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος και τάξη στα οικονομικά μας στοιχεία, όπως και στις διαδικασίες των διευρυμένων και των Γενικών Συνελεύσεων». Στην τοποθέτησή του, εξήρε το έργο του γενικού διευθυντή της ΚΕΕΕ, κ. Βασίλη Αποστολόπουλου, του προσωπικού και του οικονομικού επόπτη καθώς η ΚΕΕΕ έχει πλέον ένα ισχυρό οικονομικό απόθεμα δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο οικοδεσπότης της Γενικής Συνέλευσης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, παρουσίασε τη σημαντική δράση του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των 15.000 επιχειρήσεων του νομού καθώς και σειρά προγραμμάτων που αξιοποιεί για την ενίσχυση του επιχειρείν. Μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με μοναδικά αγροτικά προϊόντα όπως τα ΠΟΠ προϊόντα στον κλάδο της ελαιοκομίας, την παραγωγή κρέατος και τυριών, τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Συμπλήρωσε ότι δε διαθέτει ο νομός μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά είναι πρωταθλήτρια στις Αιολικές ΑΠΕ, στα φωτοβολταϊκά συστήματα και στα υδροηλεκτρικά. Αναφέρθηκε στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου ενώ προέβλεψε ότι για ακόμα μια φορά θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία. Για ακόμα μια φορά, ο κ. Τσιχριτζής έθεσε το θέμα της έλλειψης επιχειρηματικού πάρκου, τόσο στο Αγρίνιο όσο και στο Μεσολόγγι ενώ συμπλήρωσε ότι το ελληνικό δημόσιο αντιδρά σε αυτό το έργο. Δεν παρέλειψε, ακόμα, να αναφερθεί στο πρόβλημα της μη διασύνδεσης του Αγρινίου με την Ιωνία Οδό .

Όπως κάθε φορά, μετά από πρόσκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, το παρών έδωσαν θεσμικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σχετικά με ζητήματα τα οποία απασχολούν την επιμελητηριακή κοινότητα. Η κ. Βίκυ Λοΐζου, γενική γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή των Επιμελητηρίων στην χώρα και πρόσθεσε ότι με χαρά η κυβέρνηση θα συνεργαστεί, ώστε να καταγραφούν καλυτέρα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις. «Οι θυσίες και οι δυσκολίες μετά τα μνημόνια, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία έχουν παρέλθει. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πολλές χώρες, στις επενδύσεις, τον τραπεζικό τομέα, αλλά και από άποψη οικονομικής σταθερότητας» συμπλήρωσε η κ Λοΐζου.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μιλτιάδης Ζαμπάρας, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση ρευστότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τα έργα υποδομών και τον αναπτυξιακό νόμο ως τα εργαλεία για την ανάπτυξη της χωράς και των επιχειρήσεων. «Το ενεργειακό κόστος πλήττει την ΜμΕ και την βιομηχανική παραγωγή. Η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης» πρόσθεσε, και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη του επιχειρείν .

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε ότι, έθεσε το ένα τρίτο των ΠΕΠ στην επιχειρηματική κοινότητα, ώστε από την κρίση να θωρακιστούν επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας. «Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει τους επιχειρηματίες, με 7500 νέες επενδύσεις – γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεχίζει να πριμοδοτεί, με στοχευμένες κινήσεις την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα» είπε.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σημείωσε ότι το τοπικό Επιμελητήριο με την πόλη και τον Δήμο έχουν άριστη συνεργασία. «Προκύπτουν σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και θα συνεχίσει ο δήμος να τις ενισχύει» υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά πάρκα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του κόμματος των «Σπαρτιατών», κ. Βασίλης Στίγκας δήλωσε ότι θα είναι κοντά στα Επιμελητήρια και θα στηρίξει τις προσπάθειες τους. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, κ. Χριστίνα Δημητρίου-Σταρακά, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί και να προσαρμοστεί η επιχειρηματικότητα στην νέα ψηφιακή εποχή.
Ο κ. Νικόλαος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «χαρατσώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν αποτελεί λύση για τους επαγγελματίες. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Παύλος Σαράκης, επεσήμανε την αγωνία όλων για επιχειρήσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. «Η κυβέρνηση, όμως, νομοθετεί άδικους φόρους με το νομοσχέδιο που φέρνει στην Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος της ΝΙΚΗΣ και βουλευτής Αχαΐας, κ. Σπύρος Τσιρώνης, τόνισε ότι χρειάζονται έργα υποδομής ώστε ο δυτικός άξονας και οι επιχειρήσεις του, να αναπτυχθούν περεταίρω.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι ενώ οι ως αντιπολιτεύσεις συμφωνούν, όταν γίνονται κυβερνήσεις τα κόμματα, δεν συμφωνεί κανείς με τις επιχειρήσεις. «Βρισκόμαστε σε μια ‘σαλαμοποίηση’ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο… Οι επιχειρήσεις είναι φοροεισπράκτορες για το κράτος» ανέφερε ο κ. Καββαθάς. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να παραμένει στην τοπική αγορά η δύναμη των καταναλωτών και επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε όλους τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για να προωθούν τις θέσεις του επιχειρείν, ενώ -μιλώντας για τη φοροδιαφυγή- είπε ότι χρειάζονται και άλλες προτάσεις για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, τις οποίες θα καταθέσει η ΕΣΕΕ.
 Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ , κ. Σοφία Εφραίμογλου, μιλώντας για το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας είπε ότι θα είναι ένα τεράστιο όφελος να προχωρήσουν τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και παράλληλα αναφέρθηκε στην διεθνή έκθεση τροφίμων ANUGA. Ο Χρήστος Γεωργίου από τον ΣΒΕ δήλωσε ότι θα είναι αρωγός για τις θέσεις όλων των επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπεί η ΚΕΕΕ.

Από πλευράς ΚΕΕΕ, ο οικονομικός επόπτης, κ. Βασίλης Γιαγιάκος παρουσίασε την αγροδιατροφική έρευνα της ΚΕΕΕ “Meteorisimo” ενώ ο συντονιστής της Επιτροπής κατά του «παραεμπορίου και της παραοικονομίας», κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ενημέρωσε την συνέλευση για τις σχετικές δράσεις της ΚΕΕΕ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου και νέο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος παραβρέθηκε στην Συνέλευση καθώς και στα μέλη της ΚΕΕΕ που εξελέγησαν σε περιφερειακούς συνδυασμούς και δήμους σε όλη την χώρα όπως ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο δήμαρχος Παιονίας, κ. Κώστας Σιωνίδης, ο πρώτος στην περιφέρεια Νήσων Αττικής, κ. Γιάννης Βουτσινάς καθώς και το Γιάννη Κουφίδης, ο οποίος εξελέγη στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Χαλκιδική.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα