Κέρδισε και γίνε… διασημόπιτα! Διαγωνισμός καλύτερης πίτας 2025

Ένας μοναδικός διαγωνισμός για την καλύτερη πίτα στο νομό Κιλκίς θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Taste Kilkis» που διοργανώνει ο δήμος Κιλκίς και η Αναπτυξιακή Κιλκίς.
Φέρτε την αγαπημένη σας συνταγή, παρουσιάστε τη δική σας ξεχωριστή πίτα, διεκδικήστε τον τίτλο:
«Καλύτερη Πίτα 2025» και γίνετε μια… διασημόπιτα.
Όλοι μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό! Μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άντρες που λατρεύουν όχι μόνο να τρώνε αλλά και να φτιάχνουν πίτες, επαγγελματίες μάγειρες αλλά και ερασιτέχνες της τέχνης της πίτας, πολιτιστικοί σύλλογοι.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις πίτες τους στο κοινό, με σκοπό να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων του ν. Κιλκίς, οι παραδοσιακές ή οι σύγχρονες συνταγές, τεχνικές και γεύσεις.
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι οι πίτες να περιέχουν στη γέμιση τους τουλάχιστον ένα τοπικό προϊόν του Κιλκίς, όπως τυρί, λουκάνικο, κάποιο λαχανικό όπως πατάτα, κάποιο μυρωδικό, πλιγούρι, μέλι ή άλλο βρώσιμο προϊόν που παράγεται στον έφορο κάμπο και τα βουνά του τόπου μας.
Οι πίτες μπορούν να είναι είτε ψητές σε φούρνο, είτε σε τηγάνι, είτε μεγάλες, είτε σε ατομικά κομμάτια, όπως πιροσκί, πιτάκι, φλογέρες, κουρού, κλπ. Και βέβαια, μπορούν να είναι είτε αλμυρές, είτε γλυκιές, σκεπαστές ή ανοιχτές όπως οι τάρτες.
Όσοι συμμετέχετε, θα πρέπει να παραδώσετε την πίτα σας σκεπασμένη στο ταψί που την ψήσατε ή σε μια όμορφη πιατέλα παρουσίασης, στην κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, την ημέρα του διαγωνισμού, ήτοι το Σάββατο 30 Αυγούστου, από τις 5 μέχρι τις 6.15 το απόγευμα, στο χώρο υλοποίησης του Taste Kilkis (Δημοτικό Πάρκο – “Κήπος” Κιλκίς). Η πίτα θα πρέπει να έχει ψηθεί γύρω στις 3 το μεσημέρι, ώστε να τη φέρετε τραγανή.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι η χρήση τοπικού προϊόντος στη γέμιση, η ισορροπία της ποσότητα λαδιού/βουτύρου με το φύλλο, η ισορροπία της γέμισης σε σχέση με το φύλλο της πίτας, ο συνδυασμός των προϊόντων της γέμισης, η υφή του φύλλου, η μέθοδος ψησίματος, η δυσκολία της προετοιμασίας, η πρωτοτυπία της γέμισης.
Η διαδικασία παρουσίασης θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και στη συνέχεια η κριτική επιτροπή θα τις δοκιμάσει ώστε να τις αξιολογήσει. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρευρίσκονται στην έκθεση για να μας μυήσουν στα… μυστικά της τέχνης τους.
Αν… ψήνεστε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, συμπληρώστε την σχετική αίτηση ηλεκτρονικά στο https://forms.gle/WAgBrbmP41HEANvS8 ή επιτόπου όταν φέρετε την πίτα σας. Στο τέλος της βραδιάς θα γίνουν και οι απονομές των βραβείων στους νικητές.
Πληροφορίες: Αναπτυξιακή Κιλκίς (τηλ. 23410 25305), www.anki.gr/tastekilkis και σεφ Γιώργος Παλησίδης (τηλ. 6973453331).