Η Νηστεία… του χαρακτήρα
Μπήκαμε στην Εβδομάδα των παθών και όλοι οι χριστιανοί παρακολουθώντας τα πάθη του Ιησού προετοιμάζονται για την Ανάσταση του Κυρίου. Για το σκοπό αυτό πλήθος πιστών κάνει νηστεία και στερεί τον εαυτό του από διάφορες τροφές. Μήπως όμως ξεχνάμε το πραγματικό νόημα της προετοιμασίας και τον απώτερο σκοπό της νηστείας;
Σκοπός της Σαρακοστής και της νηστείας που αυτή περιλαμβάνει, είναι να υποδεχθούμε καθαροί, κυρίως πνευματικά, την Ανάσταση του Κυρίου. Να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για αυτό το μοναδικό γεγονός. Μπορούμε όμως και πρέπει μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγούμε και εμείς κερδισμένοι. Πως θα το κάνουμε αυτό; Θα καθαρίσουμε το μυαλό και τις σκέψεις μας, τη καρδιά και τα συναισθήματα της. Αν απαλλαγούμε από κακές σκέψεις και άσχημα συναισθήματα θα καθαρίσουμε τον εαυτό μας και δε θα βασανιζόμαστε από αυτά. Θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ίσως αποκτήσουμε και την πολυπόθητη αυτοσυγκράτηση.
Βέβαια το μεγαλύτερο όφελος μπορούμε να το έχουμε εάν αποκτήσουμε και την ικανότητα που δίδαξε και είχε ο Ιησούς. Τη δύναμη να συγχωρεί αυτούς που τον πλήγωσαν. Σκεφτείτε πόσο σπουδαίο μπορεί να είναι το γεγονός του να προσεύχεσαι για αυτούς που σε πλήγωσαν, αντί του να κάνεις τα πάντα σπαταλώντας χρόνο, φαιά ουσία και συναισθήματα ενώ ψάχνεις τρόπο εκδίκησης.
Όλα αυτά προφανώς δεν συμβαίνουν απλά με τη στέρηση τροφής, αλλά με την προσπάθεια να «χαλιναγωγήσουμε» τις σκέψεις μας και κυρίως τις πράξεις μας. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε άσχημα πράγματα για ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να μας πονέσουν. Να προσευχόμαστε για αυτούς και να αποτελούμε το παράδειγμα όπως έκανε και ο Ιησούς. Θέλει μεγάλη δύναμη ψυχής και αυτοσυγκράτηση, το ξέρω, αλλά αυτό είναι και το νόημα της Νηστείας. Η πρόκληση για να αποκτήσουμε τα παραπάνω. Και αυτό μας προσκαλεί να κάνουμε και ο Μέγας Βασίλειος :
“Μην περιορίζεις όμως το καλό της νηστείας μόνο στην αποχή από το φαγητό. Γιατί πραγματική νηστεία είναι να μην κάνεις τίποτε άδικο[…]. Συγχώρεσε τον πλησίον σου για το κακό που σου έκανε[…] “
Και μην ξεχνάτε… μετά την Ανάσταση και έως του Αγίου Πνεύματος λέμε Χριστός Ανέστη. Είναι ευχή και συνδυάζεται όμορφα με το Καλημέρα μας 🙂