Γενικά

Επιστρέφει η ανησυχία στην περιοχή Ειδομένης με την νέα συρροή προσφύγων

Εννέα αλλοδαποί που προσπάθησαν να ταξιδεύσουν παρανόμως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνελήφθησαν σε αεροδρόμια νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Παράλληλα συνελήφθησαν και άλλοι τρεις για διευκόλυνση διακίνησης αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Συγκεκριμένα από όργανα του αστυνομικού τμήματος εερολιμένα Ρόδου, συνελήφθησαν τρεις Πολωνοί ηλικιών 36, 36 και 61 ετών, διότι, όπως διαπιστώθηκε, προέβησαν στην έκδοση καρτών επιβίβασης με σκοπό να προμηθεύσουν με αυτές τέσσερις Αφγανούς ηλικιών 23, 23, 26 και 36 ετών προκειμένου να τους διευκολύνουν να επιβιβαστούν παράνομα σε διεθνή πτήση με προορισμό την Γερμανία και την Τσεχία.

Από όργανα του αστυνομικού τμήματος Θήρας συνελήφθη ένας 22χρονος πολίτης Ακτής Ελεφαντοστού ο οποίος φέρεται ότι επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση από την Σαντορίνη προς την Γερμανία κάνοντας χρήση πλαστού γαλλικού δελτίου ταυτότητας. Τέλος, από όργανα του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου, συνελήφθησαν μια 36χρονη πολίτις Συρίας, μια 30χρονη πολίτης Αιθιοπίας και δυο πολίτες Αφγανιστάν ηλικιών 25 και 23 ετών, οι οποίοι φέρονται ότι επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση από τη Μύκονο προς την Ελβετία κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων αρχών Ολλανδίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες είναι αυτοί που επιχειρούν, και πολλοί εξ αυτών με επιτυχία, να περάσουν την ελληνοσκοπιανή μεθόριο με κατεύθυνση κυρίως την Γερμανία από την περιοχή μεταξύ των οικισμών Ειδομένης και Χαμηλού.

Μία περιοχή που είναι κατάλληλη γιά προσωρινή παραμονή όσων προσφύγων και μεταναστών μέσω του Φανού προσεγγίζουν την επίμαχη περιοχή καθώς προσφέρει αυτήν την δυνατότητα χάρη στο ανάγλυφο του εδάφους, και της βλάστησης και παράλληλα φυσική κάλυψη από τις διωκτικές αρχές του τμήματος συνοριακής φύλαξης Αξιούπολης, το οποίο ως γνωστόν, επιχειρεί στις εν λόγω περιοχές έχοντας ως έδρ την Ειδομένη.

Βεβαίως, όπως δήλωσε στον «Μ» ο διοικητής του Αντώνης Μπουζάλας αρκετοί εξ αυτών πάνω σε συχνή βάση συλλαμβάνονται (πενήντα κατά μέσον όρο την ημέρα) και προωθούνται στην Θεσσαλονίκη.

Γεγονότα και καταστάσεις που είναι γνωστά και σε άτομα, τα οποία πρόσκεινται σε διάφορες ΜΚΟ οι οποίες συστηματικώς φροντίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες σίτισης, όπως πολύ εύκολα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στις αποκλειστικές φωτογραφίες του «Μ» από τις επίμαχες περιοχές.

Το φαινόμενο κατά περιόδους παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, με τους κατοίκους της περιοχής, κυνηγούς και νομαδικούς κτηνοτρόφους να κάνουν λόγο ακόμη και γιά χιλιάδες «που περνούν τα σύνορα μαζικώς έχοντας συνεννοηθεί πρώτα με τους διακινητές τους και από τις δύο πλευρές των συνόρων».

Γεγονότα και κατατάσεις, τα οποία, σε συνδυασμό και με τις κινήσεις γιά την αγορά γης στην ευρύτερη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης, αλλά και την ρευστότητα στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία σε σχέση με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, έχουν ανησυχήσει εκ νέου τους κατοίκους της περιοχής γιά επανάληψη καταστάσεων που προσφάτως τα άφησαν πίσω τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα