Κοινωνία

Ελληνικός μαύρος χοίρος συν εκλεκτά κρασιά Γουμένισσας ίσον γαστρονομική απόλαυση!

Γαστρονομικό συμπόσιο με εδέσματα ελληνικού μαύρου χοίρου του κτήματος Φωτιάδη και ερυθρούς οίνους, με βάση το Ξινόμαυρο της οινοποιίας Αϊδαρίνη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10.12.23, στο κτήμα του δευτέρου, με την συνδρομή και του κέντρου γενετικών πόρων Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία αυτή ο «Μαχητής» πήρε συνέντευξη από τον Νίκο Φωτιάδη, στο πλαίσιο μιάς πρώτης μέσω αυτού επικοινωνίας της συγκεκριμένης επιχείρησης.

-Θα θέλαμε να μας πείτε κάποι πράγματα για την επιχείρησή σας. Πού βρίσκεται και ποιό είναι το αντικείμενό της;

-Η επιχείρησή μας βρίσκεται στην Εξοχή Πιερίας, ασχολείται με την εκτροφή του αυτόχθονος μαύρου χοίρου και την επεξεργασία και παραγωγή κρεατοσκευασμάτων.

-Τι είναι ο μαύρος χοίρος ή ο ελληνικός «αυτόχθων» χοίρος; Ποιά τα χαρακτηριστικά του, και σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη που εκτρέφονται; Πείτε, με λίγα λόγια, την ιστορία του.

-Ο μαύρος χοίρος είναι το εθνικό μας γουρούνι και ο «πατέρας» των εκτρεφόμενων χοιρινών της Ευρώπης. Στην περιοχή των Σιταγρών Δράμας βρέθηκαν οστά χοίρου σε κτίριο που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια, με τις αποικίες των Ελλήνων στην Μεσόγειο διαδόθηκε σχεδόν στο τότε γνωστό κόσμο.

Στην χώρα ήταν το γουρούνι, που εξέθρεψε τους Έλληνες μέχρι και την δεκαετία του 1960,με την ανάπτυξη της οργανωμένης χοιροτροφίας την δεκαετία του 1970 επιλέχθηκαν ευρωπαϊκές φυλές οι οποίες είναι αποδοτικότερες από τον μαύρο χοίρο, πχ. Το εισαγόμενο γουρούνι έχει σε ετήσια βάση περίπου 24 έως 30 χοιρινά, ο μαύρος χοίρος παράγει από 12 έως 15 χοιρινά, το συμβατικό χοιρινό σφαγιάζεται στου 4,5 μήνες με ζωντανό βάρος 110 κιλά, ο μαύρος χοίρος στους 11 μήνες έχει βάρος 100 κιλά, αυτός είναι και ο αντικειμενικός λόγος της ακριβότερης τιμής.

-Ποιά προϊόντα παράγετε; Και σε τι διαφέρουν, αν διαφέρουν, από τα αντίστοιχα αλλαντικά, που κυκλοφορούν στην αγορά;

Παράγουμε διάφορα προϊόντα με το κρέας του μαύρου χοίρου, λουκάνικα, προϊόντα ωρίμανσης, μπέργκερ, καβουρμά. Επιλέξαμε να παράγουμε «έντιμα» προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, με παραδοσιακές συνταγές, που ταιριάζουν στην διατροφική μας κουλτούρα.

-Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

-Τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε σε επιλεγμένα σουπερ μάρκετ, σε «ντελικατέσεν» , κρεοπωλεία και εστιατόρια.

-Η περιοχή της Γουμένισσας είναι περιοχή με πολλά και εκλεκτά κρασιά, όπως αυτά της οινοποιίας Αϊδαρίνη, Νομίζετε, ότι τα τοπικά προϊόντα με τα εκλεκτά κρασιά μπορούν να συνδυασθούν με επιτυχία; Και σκοπεύετε να δώσετε συνέχεια στο επιτυχημένο ξεκίνημα της της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου;

-Πιστεύω, ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, διότι η χώρα μας έχει αντικειμενικά κοινωνική διάχυση και ισόρροπη ανάπτυξη, λόγω του μοναδικού κλίματός της παράγει εξαιρετικά και μοναδικά προϊόντα, ενώ έχουμε ιστορικότητα και παγκόσμια αναγνώριση. Επομένως οι συνέργειες είναι επιβεβλημένες, και η Γουμένισσα, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (ιστορικότητα, παράδοση ,κουλτούρα και το σημαντικότερο ανθρώπους με μεράκι και ποιότητα όπως ο κ. Αϊδαρίνης), για εμάς ήτανε μία ευχάριστη έκπληξη και μία ελπίδα, ότι η χώρα μας έχεις μέλλον .

Τα κρασιά του παράγονται από εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίες. Ευτυχώς η «μόδα» των γαλλικών ποικιλιών, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, άρχισε να εγκαταλείπεται, και σοβαροί οινοποιοί στρέφονται σε ελληνικές ποικιλίες.

Τέτοιο αξιόλογο παράδειγμα είναι η οικογένεια Αϊδαρίνη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα