Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς και 1ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς στην Κάτω Ιταλία

Μια αξέχαστη εμπειρία βίωσαν οι μαθητές του 2ου Πειραματικού λυκείου και του 1ου Γενικού λυκείου, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδρομή στα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας από τις 6 έως τις 11 Απριλίου.
Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική διαδρομή στο πλαίσιο των ομίλων καινοτομίας και δημιουργικότητας του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς και του 1ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς με θέμα : «Magna Grecia, η διαχρονική πολιτισμική παρουσία των Ελλήνων στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία» έφτασε στο τέλος της, προσφέροντας στους/τις μαθητές/τριες την μοναδική ευκαιρία να βγουν από τη σχολική αίθουσα και να βιώσουν όσα διδάχτηκαν σε θεωρητικό πλαίσιο στη διάρκεια των συναντήσεών τους.
Με αφορμή την ερευνητική εργασία στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκε και παρουσιάστηκε η ιστορία της ελληνικής παρουσίας στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία καθώς και οι δεσμοί με την μητροπολιτική Ελλάδα έως τις μέρες μας μαθητές και μαθήτριες του δύο λυκείων της πόλης μας με συνοδούς καθηγητές τον κ. Ν. Καρακάση, την κ. Ά. Μπαδήλα, τον κ. Κ. Μυρωνίδη του 2ου Πειραματικού Λυκείου και την κ. Α. Καντίδου, την κ. Μ. Κοκκίνη, την κ. Φ. Σωτηριάδου του 1ου Γενικού Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην ελληνόφωνη περιοχή της Κ. Ιταλίας.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από τη Ματέρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πρώτη στάση το Πανεπιστήμιο της πόλης, University of Basilicata, και συγκεκριμένα τα Τμήματα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Μας υποδέχτηκαν οι καθηγητές του Τμήματος και στην τελετή που ακολούθησε μας ενημέρωσαν για την ίδρυση, την εξέλιξη και τη λειτουργία των σχολών καθώς και τα προγράμματα σπουδών. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα ‘’Η πόλη μας’’ και ακολούθησε συζήτηση με εκπαιδευτικό και πολιτισμικό περιεχόμενο και ξενάγηση στο πανεπιστημιακό campus και τα αρχαιολογικά εργαστήρια της σχολής. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στο παραμυθένιο Αλμπερομπέλο, ένα μικρό παράδεισο που περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η μοναδική αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που καθιστούν μοναδική την ταυτότητα αυτής της μικρής πόλης της Απουλίας μας μετέφερε στον κόσμο του παραμυθιού.
Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το μουσείο Castromediano di Lecce, ξεναγηθήκαμε στους μοναδικούς εκθεσιακούς χώρους με τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα και ζήσαμε ακόμα μια εκπληκτική εμπειρία με την επίσκεψή μας στη Στερνατία, ένα από τα 9 ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο. Με συνοδό τον Giorgio Vincenzo Filieri, καθηγητή της Griko, στο κέντρο μελέτης- πολιτισμού «ΧΩΡΑ ΜΑ» που αποτελεί ένα λαογραφικό μουσείο, καθρέφτη των ελληνικού πολιτισμού ακούσαμε τραγούδια και ποιήματα σε γλώσσα grico και γίναμε μάρτυρες της αγάπης και της νοσταλγίας για την πατρίδα. Ξεναγηθήκαμε στο ναό του Αγ. Γεωργίου, πολιούχου του χωριού και το ελαιοτριβείο του Γκαετάνο Μαστρολία. Το βράδυ περπατήσαμε στα γραφικά δρομάκια του Λέτσε τη «Φλωρεντία του νότου» με τους αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς, τις θεαματικές πλατείες και τις εντυπωσιακές εκκλησίες.
Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στον Τάραντα μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στο Λύκειο “Ferraris Quinto Ennio” ο διευθυντής και οι καθηγητές του κλασικού τομέα «Quinto Ennio». Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους, ανταλλάσσοντας απόψεις για τον πολιτισμό και την κοινή ιστορία των δύο λαών, γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα, απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς σε έναν κοινό κύκλο χαράς και γιορτής. Οι Ιταλοί μαθητές και καθηγητές εντυπωσίασαν με την αγάπη τους για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία. Ήταν ένα μικρό πολιτιστικό αντάμωμα που ανέδειξε τη δύναμη του πολιτισμού να ενώνει λαούς και να δημιουργεί φιλίες. Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό μουσείο του Τάραντα και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Τελευταίος σταθμός η πόλη του Οτράντο, η αρχαία Υδρούντα , μια μικρή πόλη με μεγάλη ιστορία, όπως μαρτυρούν τα ιστορικά της μνημεία. Περιηγηθήκαμε στα στενά γραφικά δρομάκια με τα παλιά διατηρημένα κτίρια και τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, VIA GARIBALDI που διατρέχει όλο το κάστρο και θαυμάσαμε τη μητρόπολη, την «Παναγία των μαρτύρων».
Το ταξίδι αυτό στην ιστορία στάθηκε αφορμή για να επαναπροσδιορίσουν οι μαθητές/τριες τη σχέση τους με την ιστορία καθώς βίωσαν την ιστορική αλήθεια με τρόπο μοναδικό, να ζήσουν στιγμές συγκίνησης και να αποκτήσουν φιλίες, που μπορούν να αντέξουν στο χρόνο. Παράλληλα επιβεβαίωσε την αλήθεια σε μας τους μεγαλύτερους ότι η ιστορία δεν αποτελεί το κεφάλαιο ενός εγχειριδίου αλλά είναι ζωντανή και έτσι πρέπει να διδάσκεται.
Είμαστε ευγνώμονες που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα και ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην υλοποίησή του:
Τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δ. Κυριακίδη για την ευγενική και απλόχερη προσφορά των αναμνηστικών βιβλίων στο University of Basilicata και το Λύκειο“Ferraris Quinto Ennio”
Τον κ. Γ. Πολυχρονιάδη, Πρόεδρο της Ε.Λ.Μ.Ε. Κιλκίς
Την κ. Αντονέλλα Μαστροπάολο, Επίτιμη Πρόξενο της Ελλάδας στο Μπρίντιζι, Λέτσε και Τάραντα
Τον κ. Δημήτριο Ρουμπή, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας University of Basilicata
Τον κ. Giancarlo Antonucci Καθηγητή του Λυκείου “Ferraris Quinto Ennio” του Τάραντα
Τον κ. Giorgio Vincenzo Filieri, καθηγητή της Griko και τον κ. Γκαετάνο Μαστρολία, ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου
Και ιδιαίτερα τα παιδιά μας που αποτελούν για μας πηγή έμπνευσης και ευχόμαστε πολλά ακόμη μεγάλα πραγματικά και νοερά διδακτικά ταξίδια!!
Οι Συντονιστές της εκπαιδευτικής δράσης
Καρακάσης Νικόλαος, Μπαδήλα Άννα, Μυρωνίδης Κωνσταντίνος, Καντίδου Αγγελική, Κοκκίνη Μαρία, Σωτηριάδου Φανή.