Κοινωνία

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στον Ευρωπό

Με ενθουσιώδη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η δράση E.M.BR.A.C.E. Evropos’ Motivation for Breast Cancer Awareness through Community Education με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Μαστού στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Μουσείου Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από την κοινότητα Ευρωπού σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», το Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Φροντίδα Τραύματος και Ασφάλεια Ασθενή και το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη δράση η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα του δήμου Παιονίας και του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος και υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο «ΙΑΣΙΣ» απηύθηναν χαιρετισμό η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ευρωπού Κυριακή Πατσίδου Αϊβάζη, ο υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος -ευρωπιώτης στην καταγωγή και ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Ιωάννης Κουρουτζής, εκ μέρους του Δημάρχου Παιονίας ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Ευρωπού Γεώργιος Δουλκερίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γεωργία Κολεσιώτου και η εθελόντρια και συνεργάτης του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Κατερίνα Ρούπελη.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιελάμβανε μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες. Η κεντρική διάλεξη πραγματοποιήθηκε από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια του ΕΡ.ΕΚ.ΤΡ.ΑΣ. Δρ. Μαρία Μαλλιαρού, η οποία ανέπτυξε το θέμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού.

Για τη σημασία του test Pap και του εμβολιασμού στην περίπτωση του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και επιστημονική συνεργάτης του ΕΡ.ΕΚ.ΤΡ.ΑΣ. Μαρία Θεοδωροπούλου.
Την εφαρμογή MyHealth App της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε ο Ιωάννης Κουρουτζής, μεταπτυχιακός φοιτητής διαχείρισης ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα υγείας στο ISCTE University Institute of Lisbon.
Τέλος, με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το κλινικό φροντιστήριο αυτοεξέτασης μαστού με χρήση προπλασμάτων που πραγματοποιήθηκε από την Δρ. Άννα Πατσοπούλου, εκπαιδευτικό νοσηλευτικής ΔΔΕ Καρδίτσας και επιστημονική συνεργάτη του Τμήματος Νοσηλευτικής Π.Θ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Αρντελεάν, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, πολιτισμού και νέας γενιάς Κύρος Καλαβαζης, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Παρασκευόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ευρωπού Κουρτζανίδης Ευθύμιος, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και φορέων, κλιμάκιο από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και οι ιατροί Έλενα Μπίτη και Μανίνα Παντικίδου.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι στήριξαν την δράση με την συμμετοχή τους, ευχαριστούμε τους εργαζομένους του δήμου Παιονίας για την βοήθεια τους και τους εθελοντές που προσέφεραν τον προσωπικό τους χρόνο για την ευόδωση της εκδήλωσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ημουνα νιός και γέρασα

Το νέο γηροκομείο του Κιλκίς θα είναι ενδεχομένως το μοναδικό ίσως ίδρυμα στην χώρα μας που όταν επιτέλους λειτουργήσει θα […]