Διαμαρτυρία γονέων μαθητών δημοτικού σχολείου Κιλκίς για τον εορτασμό της πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού σε ιδιωτικά αθλητικά κέντρα
Την αντίθεση τους με την επιλογή του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων σε τμήμα δημοτικού σχολείου στο Κιλκίς να επιλέξουν ως δράση εορτασμού της “Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού” την επίσκεψη σε ιδιωτικό αθλητικό κέντρο του Κιλκίς εξέφρασαν μέσω γραπτής ανακοίνωσης τους γονείς μαθητών του τμήματος.
Στην σχετική γραπτή ανακοίνωση τους αναφέρουν τους λόγους της αντίθεσης τους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την «αρνητική» εμπειρία από την περσινή επίσκεψη στο ίδιο ιδιωτικό αθλητικό κέντρο και την οικονομική επιβάρυνση που συνιστά για τους μαθητές η εν λόγω επιλογή.
Αναλυτικότερα η επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων αναφέρει τα εξής:
«Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο 102753/Δ5/10 Σεπτεμβρίου 2024 η βασική επιδίωξη της “Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού” είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων να υλοποιήσουν αθλητικές δράσεις/ δραστηριότητες ή και εκδηλώσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη και η σημασία της φυσικής δραστηριότητας, της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Αντί αυτού οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας καλούνται να πάνε σε ένα αθλητικό ιδιωτικό κέντρο με αντίτιμο εισιτηρίου 5 ευρώ ανά παιδί για την είσοδο και 2 ευρώ ανά παιδί για τη μεταφορά και σε διαφορετική από την προκαθορισμένη ημέρα που είναι η Παρασκευή 27/9/24, λόγω της μη διαθεσιμότητας του χώρου, γεγονός το οποίο δεν καλύπτει τον σκοπό της ημέρας. Να τονίσουμε ότι η ημέρα αυτή είναι γιορτή του αθλητισμού και γιορτή για τα παιδιά και όχι για το κέρδος του ιδίου κάθε φορά ιδιώτη εφόσον και πέρσι έγινε στον ίδιο χώρο.
Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης ερωτήθηκαν για πέρσι και αναφέρανε ότι συμμετείχαν για πολύ λίγο στις αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό συνέβη επειδή οι μεγαλύτεροι μαθητές κάλυψαν τον περισσότερο χώρο και χρόνο, κάτι πολύ λογικό εφόσον την εποπτεία την είχαν άλλοι που δεν γνωρίζουν τα παιδιά μας και όχι οι δάσκαλοι του σχολείου μας.
Κατόπιν των παραπάνω, θα θέλαμε αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις/δραστηριότητες να γίνονται είτε μέσα στην αυλή του σχολείου είτε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είτε στο δημοτικό γήπεδο δωρεάν, ώστε αφ΄ενός μεν όλα τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν και αφ΄ετέρου δε να καταλάβουν τα παιδιά μας ότι ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Μια ακόμη πρόταση από εμάς είναι να γίνουν και κάποιες ομιλίες από εθελοντές ειδικούς. Για τους προαναφερθέντες λόγους θέλουμε να απέχουν τα παιδιά μας από την επανάληψη αυτής της εμπειρίας με απώτερο σκοπό την επόμενη σχολική χρονιά να γίνει μια προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς Σωτήριος Μαρκάδας ερωτηθείς σχετικώς από πλευράς του «Μαχητή» τόνισε «ότι η επιλογή συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές από πλευράς του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τούς τρόπους και την στόχευση των δράσεων που αφορούν την ημέρα σχολικού αθλητισμού και ότι η σχολική κοινότητα βρίσκει πάντα λύσεις σε ότι αφορά την οικονομική επιβάρυνση για όσους μαθητές ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον εν λόγω τομέα».
Την ίδια μέρα αυτά συνέβησαν στα σχολεία του Κιλκίς, σε αντίθεση με τις επιλογές διευθυντών και συλλόγων διδασκόντων σχεδόν σε όλα τα δημοτικά σχολεία του δήμου Κιλκίς.
2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς
Τα παιδία παίζει… Σήμερα Ημέρα Αθλητισμού και επαφής με το περιβάλλον! Μακριά από μαγαζιά και βόλτες σε μαγαζιά… Αποτέλεσμα; Να νιώσουν αυτό ακριβώς που είναι… ΠΑΙΔΙΑ!
1ο Γυμνάσιο Κιλκίς
Κάτι ανάλογο συνέβη στην αυλή του σχολείου τους.
Γνωριμία των μαθητών της πόλης μας με το χάντμπολ
Και ενώ στο δήμο Παιονίας ο αθλητικός σύλλογος “Αλέξανδρος Αξιούπολης” βρέθηκε στο 1ο δημοτικό σχολείο Αξιούπολης γιά να γνωρίσουν οι μαθητές του δημοτικού την χειροσφαίριση σε συνεργασία της συμβούλου σχολικής αγωγής των νομών Κιλκίς και Σερρών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η πρόταση που έκανε το χειροσφαιρικό τμήμα του ΓΑΣ ΚΙλκίς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Κιλκίς για την συγκεκριμένη ημέρα… δεν εισακούστηκε από κανένα, και έτσι αναγκάσθηκαν να το πραγματοποιήσουν μόνοι τους όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους τις επόμενες ημέρες!
“Αθλητές και προπονητές του τμήματος χειροσφαίρισης του ΓΑΣ Κιλκίς επισκέφθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα τα δημοτικά σχολεία του δήμου Κιλκίς, προκειμένου να φέρουν σε επαφή τα παιδιά της πόλης μας με το άθλημα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων έπαιξαν Handball με την καθοδήγηση των προπονητών και των αθλητών της ομάδας. Τα παιδιά απόλαυσαν το παιχνίδι, παίζοντας σε ομάδες μαζί με τους παίκτες μας. Οι μικροί μας φίλοι συνομίλησαν με τους αθλητές μας και είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πιο στενή επαφή μαζί τους. Ήταν μια ενέργεια μέσα σε πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, την οποία απόλαυσαν όλοι μαζί.
Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν όλο τον Οκτώβριο με αποκορύφωμα την διοργάνωση ενός τουρνουά Handball για τους μαθητές των σχολείων”.
Παραπλήσια εκδήλωση βράβευσης της Άννας Βελιάνη με αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου Γουμένισσας, στα πλαίσια του εορτασμού της «11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024» με κοινό σύνθημα: «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή».
Σε έρευνα που κάναμε το πρωί της Παρασκευής στο στολίδι δημοτικό γήπεδο του Κιλκίς, αντί οι μαθητές των δημοτικών σχολείων να αθλούνται και να γνωρίσουν από κοντά τα αθλήματα σ΄αυτό (σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους και τον δήμο Κιλκίς) την “Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού” στο χώρο τρείς και μόνο ηλικιωμένη δημότες αθλούνταν, ενώ στο διπλανό κλειστό γυμναστήριο ευτυχώς ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία νομού Κιλκίς «ΒηματίΖΩ», οργάνωσε και υλοποίησε, στο νέο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Κιλκίς, αθλητικές δραστηριότητες, στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού».
Ερωτηματικά που γεννιούνται στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών των δημοτικών σχολείων του δήμου Κιλκίς που υποχρεώθηκαν να πάνε στις ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις είναι εάν τα διδάσκει κάποιος ο οποίος δεν φέρει καμία παιδαγωγική επάρκεια. Δηλαδή ο γονιός εμπιστεύεται τον εκάστοτε διευθυντή του δημοτικού σχολείου, πληρώνει αντίτιμο και εν ωρα μαθήματος η διδασκαλία γίνετε απο πολίτες με μηδενική παιδαγωγική επάρκεια;