«Δεν έχω οξυγόνο» στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς

Από την συντονιστική ομάδα των σωματείων, συλλόγων και φορέων του Κιλκίς που διοργάνωσαν την εκδήλωση – ομιλία με τίτλο «Δεν έχω οξυγόνο», όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Τεμπών, η προκλητική καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και η τραγική κατάσταση στην οποία συνεχίζουν να βρίσκονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη χώρα μας, εκδόθηκε δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Με πρωτοβουλία 16 φορέων (συλλόγων, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Μάη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς εκδήλωση σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, στην οποία συζητήθηκαν οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, η προκλητική καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης αλλά και η τραγική κατάσταση στην οποία συνεχίζουν να βρίσκονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη χώρα μας. Παρευρέθηκαν ως προσκεκλημένοι- ομιλητές: από τον σύλλογο συγγενών θυμάτων Τεμπών, ο αντιπρόεδρος, Παύλος Ασλανίδης και η Ζαφειρώ Χατζησάββα, εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων στην Hellenic Train ο Νίκος Τσακλίδης, ο Χημικός Μηχανικός Αχιλλέας Μιχόπουλος, τεχνικός σύμβουλος του συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών και ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος που ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης και συζήτησης που ακολούθησε.
Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου των παραπάνω φορέων η Σοφία Κεσίδου, πρόεδρος της «ΜΚΕ Τέχνη Κιλκίς», που επεσήμανε το συλλογικό χαρακτήρα της διοργάνωσης και τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης του αγώνα των συγγενών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Στέλιος Νικητόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτησή του για το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε τα ζητήματα της ισότητας απέναντι στη δικαιοσύνη και της ελευθερίας του Τύπου, επισημαίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης -μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ- να δημιουργεί διαρκώς προσκόμματα, παρεμποδίζοντας την αποκάλυψη της αλήθειας. Τόνισε επίσης πως «δημοκρατία προς όφελος του κέρδους δε νοείται ως δημοκρατία» και ότι «είναι ιστορικό καθήκον να πούμε και να επιβάλλουμε ότι οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη».
Μιλώντας εκ μέρους του συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη, ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε νομικό/δικαστικό επίπεδο και σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και την αναμενόμενη προανακριτική διαδικασία στη Βουλή· «υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά, «στοιχεία στη δικογραφία που εμπλέκουν κι άλλα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων και τον πρωθυπουργό και θα έπρεπε να ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία». Ανέδειξε το γεγονός ότι η δικογραφία του εγκλήματος έχει περίπου ένα μήνα που έφτασε από τον ανακριτή στη Βουλή, και σ’ αυτό συνέβαλε η πίεση του κόσμου όπως εκφράστηκε και με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Γενάρη και του Φλεβάρη.
Η Ζαφειρώ Καρασσάβα, μητέρα του Γιάννη Καρασάββα, περιέγραψε τη συγκλονιστική εμπειρία εκείνων των ημερών, ανέφερε ότι «ο μοναχογιός της επέλεγε το τρένο ως ασφαλέστερο μέσο» και διευκρίνισε ότι πλέον σκοπός ζωής της οικογένειάς της είναι η απόδοση δικαιοσύνης.
Ο εργαζόμενος στο σιδηρόδρομο Νίκος Τσακλίδης, που -όπως είπε- βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του εγκλήματος εστίασε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εργαζομένων σχετικά με «τη ζωντανή κατάρρευση του σιδηροδρόμου με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», στην εξαπάτηση του «εξυγιασμένου» δικτύου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην υπόσχεση που έδωσαν οι εργαζόμενοι στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων τους να παλέψουν για τη δικαίωση «σ’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση, η οποία εκφράζει το σύνολο της ζωής, της κοινωνίας, των εργαζόμενων, του λαού». Επιλογικά τόνισε ότι «δικαίωση για μας σημαίνει όλοι οι ένοχοι να κάτσουν στο σκαμνί όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Σημαίνει να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής σε όλους τους χώρους δουλειάς και στο σιδηρόδρομο.»
Από την πλευρά του ο Αχιλλέας Μιχόπουλος παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκρηξη και τη φωτιά που επήλθε μετά τη σύγκρουση των τρένων, δίνοντας τεκμηριωμένες επιστημονικά εξηγήσεις για τα αίτια της πυρόσφαιρας, οι οποίες ακυρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με τα «έλαια σιλικόνης» και δήλωσε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι «απόλυτα πραγματικά και αδιαμφισβήτητα».
Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με το κοινό κατά την οποία εκφράστηκε αφενός εκ μέρους του κοινού η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των συγγενών και αφετέρου, ως απάντηση σε σχετικά ερωτήματα, δόθηκε η ευκαιρία στους συγγενείς να θυμίσουν ότι έμπρακτη στήριξη από τους πολίτες είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και η με κάθε τρόπο υποστήριξη των δράσεων του Συλλόγου τους.
Η εκδήλωση έκλεισε με 57¨ σιωπής-φόρου τιμής και με το τραγούδι “Πάρε όταν φτάσεις” του Φ.Δεληβοριά από τον Ευριπίδη Μπάμπη.
Ως συντονιστική ομάδα των φορέων-διοργανωτών ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν-καθένας και καθεμιά από τη θέση του/της- στο κάλεσμά μας.
Όλοι/ Όλες στον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη!
Δικαίωση τώρα!».