«Γέφυρα» φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας «έστησε» ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς
Από τον πολιτιστικό μουσικό σύλλογο (ΠΜΣ) Κιλκίς εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:
«Όλα έγιναν από σύμπτωση. Το περασμένο Καλοκαίρι η Μαρία προβληματίσθηκε πώς να τακτοποιήσει την κόρη της στο πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης, όπου θα παρακολουθούσε μαθήματα «Εράσμους» («Erasmus»).
Η Σταυρούλα και η Ρούλα επικοινώνησαν με τους παλιούς τους φίλους, από μία συναυλία που είχε δοθεί στο Κιλκίς με πρωτοβουλία του αείμνηστου δικηγόρου Θεόδωρου Παυλίδη.
Έτσι, λοιπόν, η σοπράνο Πινάρ Τεμιζέλ Κουλιά (Pinar Temisel Culha) και ο βαρύτονος Νιγιάζι Ολμέζ (Niyazi Olmez), προετοίμασαν το έδαφος και περίμεναν τη Μαρία με τον Ηλία και την φοιτήτρια Ρόζα.
Εγκάρδια η συνάντηση, και μέσα σε όλα προέκυψε και το κοινό ενδιαφέρον, η ενασχόληση και της Μαρίας με το ποιοτικό τραγούδι.
Την 17 Ιανουαρίου 2024 στήθηκε μια καταπληκτική παράσταση στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, η οποία επαναλήφθηκε και στο Κιλκίς.
Την προλόγισε η πρόεδρος του ΠΜΣ Σταυρούλα Γιοβανούδη, που είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
« … Η μουσική, όπως και η αγάπη, δεν γνωρίζει σύνορα. Έχει μία τεράστια δύναμη, ενώνει πολιτισμούς, συμβάλλει στη φιλία και στην αδελφοσύνη των λαών, γίνεται γέφυρα επικοινωνίας, συνεργασίας, αγάπης, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων…
…Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς, με στόχο την φιλία και την προσέγγιση των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιεί αυτήν την διεθνή αυτή καλλιτεχνική συνάντηση…
Το θέμα «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», έγινε σενάριο από τον Nιyazi, το οποίο αναφερόταν σε ένα έρωτα της εποχής του1923 ανάμεσα στη Θεοδώρα και στον Αλή, που κατέληξε σε αναγκαστικό χωρισμό μετά τη συνθήκης της Λωζάννης.
Με ένα εξαιρετικό βίντεο από τις ομορφιές της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, άνοιξε η αυλαία.
Η Οζνέλ Ακντικ Ισλί (Oznel Akdik Isli) και η Σταυρούλα Γιοβανούδη, αφηγήθηκαν την ιστορία, που κύλησε ανάμεσα σε δεκατέσσερα ελληνικά και τουρκικά τραγούδια αγάπης, τα οποία ερμήνευσαν καταπληκτικά ο Niyazi, η Pinar και η δική μας Μαρία Κιορπελίδου.
Τους καλλιτέχνες συνόδευσε η μοναδική ορχήστρα του Πολυανείου ωδείου, με τον Γιώργο Γεωργό στο μπουζούκι, την Μαρία Χαριτάκη στο πιάνο, τον Στέλιο Φραγκόπουλο στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Αρχιμήδη Παπαδόπουλο στα κρουστά και την Ελίφ Εγκλάρ Κουτλού (Elif Eglar Kutlu) στο βιολί. Η Elif επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση.
Στο δεύτερο μέρος η χορωδία μάγεψε τους θεατές υπό τους ήχους πιάνου του μαέστρου Γιάννη Ζγούρα. «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», τραγούδησαν συνοδεύοντας τους καλλιτέχνες. «Στρώσε το στρώμα σου γιά δυό, συνοδεύοντας τον Μπάμπη Αθανασιάδη, «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Έλα πάρε μου τη λύπη» και το «Τώρα που πας στην ξενιτιά». Μαζί με την χορωδία τραγούδησε και το κοινό ανταποδίδοντας με θερμά χειροκροτήματα.
«Το τραμ το τελευταίο» έφθασε μετά από δυο ώρες και η βραδιά έκλεισε με το εύθυμο, «Νιχαβέντ Λόνγκα» («Nihavent Longa»).
Αποχαιρετιστήριο γεύμα παρατέθηκε, με ρακί (ούζο) και κρασάκι, σε γνωστή ταβέρνα της πόλης μας, υπό τους ήχους ακκορντεόν του Μάκη Ιωσηφίδη, ο οποίος επέλεξε πολλά γνωστά ελληνικά και τουρκικά τραγούδια και τα κορμιά λικνίστηκαν σε χαλαρούς ρυθμούς.
Το συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς αποδείχθηκε πολύ-πολύ μικρό για τον όγκο των προσελθόντων στην εκδήλωση.Τα χειροκροτήματα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό.
Χαιρετισμό προς τους επισήμους και το κοινό απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΠΜΣ Μαρία Τσιρέλη.
Την συναυλία προλόγισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θέμης Κοσμίδης. Απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θέμης Κοσμίδης, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, ο πρώην δήμαρχος Τάσος Αμανατίδης και ο πρώην Βουλευτής Θεόδωρος Πασσαλίδης.
Κλείνοντας τη συναυλία η πρόεδρος του ΠΜΣ Κιλκίς ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές τονίζοντας: «Πιστεύω, ότι απόψε ο πολιτιστικός μουσικός σύλλογος κατάφερε, έστω και στο ελάχιστο, να δημιουργήσει πνεύμα φιλίας, αδελφοσύνης και προσέγγισης των λαών μας». Ευχαρίστησε τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη και όλο το δημοτικό συμβούλιο.
Ιδιαίτερη ευχαριστία και αναφορά έγινε στους χορηγούς, που βοήθησαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της συναυλίας.
Επίσης ευχαρίστησε δε τα μέσα ενημέρωσης, τον Θανάση Ντέμκο γιά το φωτισμό και τα ηχητικά, την Ρόζα Αβραμίδου γιά την αφίσα και τον μαθητή του δευτέρου πειραματικού λυκείου Μανόλη Λαζαρίδη γιά το βίντεο.
Ήταν μια βραδιά που δύσκολα θα σβήσει από την μνήμη όλων, που την βίωσαν. Το πρωί της Παρασκευής οι επισκέπτες συνάντησαν τον δήμαρχο Δημήτριο Κυριακίδη, αντάλλαξαν αναμνηστικά και συνομίλησαν σε κλίμα εγκάρδιο και φιλικό.
Το πρωί της Κυριακής αναχώρησαν για την πατρίδα τους, χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και συγκινημένοι από την τετραήμερη φιλοξενία του ΠΜΣ Κιλκίς και από την τιμή και το χειροκρότημα των Κιλκισιωτών, υποσχόμενοι και ευχόμενοι νέες συνεργασίες.
Η χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς θα συνεχίσει την προετοιμασία της, ώστε τον Ιούνιο, στα «Ελευθέρια» της πόλης μας, να παρουσιάσει την άλλη μεγάλη παράστασή της, με συνθέσεις και τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου».