Αγροτικά

Βόμβες των συντακτών της ΚΑΠ για το μικρό τσεκ και τα μεγάλα λόμπι στο υπουργείο

Αυτό που είδαν οι αγρότες στο λογαριασµό τους κατά την προκαταβολή του τσεκ, δεν είναι τίποτα άλλο από τα αποτελέσµατα της πολιτικής προσέγγισης που υπερίσχυσε της επιστηµονικής-αγροοικονοµικής στο σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ, σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε σε τοποθέτησή του ο καθηγητής του ΓΠΑ, Στάθης Κλωνάρης εκ των βασικών συµβούλων της οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού της αγροτικής πολιτικής 2023-2027 από το βήµα του 17ου ∆ιεθνούς Συνεδρίου ΕΤ.ΑΓΡ.Ο (Θεσσαλονίκη 2-3 Νοεµβρίου).

Τα ερωτήµατα που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις του καθηγητή είναι πολλά και άκρως σηµαντικά για να γίνει κατανοητό το τι προηγήθηκε µέχρι να φτάσουµε στο φιάσκο της πληρωµής της 27ης Οκτωβρίου:

  • Πώς να µην µειωθεί στα 829 εκατ. ευρώ η βασική από τη στιγµή που από 9 οι συνδεδεµένες που είχαν σχεδιαστεί από τους συµβούλους του στρατηγικού πλαισίου έγιναν σε µία νύχτα 19 ύστερα από πιέσεις ισχυρών λόµπι; «Ένα από αυτά είναι οι βοοτρόφοι να το ξέρετε. Λόµπι που απαιτούσαν να πάρουν τα λεφτά µε τους τρόπους που αυτοί θέλανε […] », είπε ο καθηγητής, και όλα αυτά όταν η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που διατήρησε τα ίδια λεφτά για την ΚΑΠ.
  • Πώς είναι δυνατόν να έχει εκδοθεί το τελικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ τον Γενάρη, και να βγαίνουν οι εφαρµοστικές αποφάσεις αυγουστιάτικα; Πώς να κάνει το σχεδιασµό του αγρότης;
  • Πώς να τροποποιήσει η οµάδα συµβούλων την ΚΑΠ τώρα, από τη στιγµή που δεν γνωρίζουν πώς υλοποιήθηκαν, από ποιους και µε ποια αποτελέσµατα τα eco-schemes; «∆εν είναι δυνατόν να έχουµε σωστά δεδοµένα ώστε να προχωρήσουµε στην αναµόρφωση του σχεδιασµού» ανέφερε, προσθέτοντας πως από τη στιγµή που η όλη διαδικασία (σ.σ δήλωσης eco-schemes από τους αγρότες) συνεχίζεται εντός του Νοεµβρίου, στην καλύτερη ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δώσει τα στοιχεία που απαιτούνται στην αρµόδια οµάδα σχεδιασµού της ΚΑΠ σε 4 µήνες και «µέχρι να τα αναλύσουµε…καλό καλοκαίρι!».
  • Πώς είναι δυνατόν να έχουν παρακολουθήσει ηµερίδες για την ΚΑΠ, όπου γινόταν φανερό πως θα µειωθεί το τσεκ στα 829 εκατ. ευρώ, 350 συνολικά φορείς που θεωρητικά εκπροσωπούσαν τον αγροτικό κόσµο, ο οποίος σήµερα κατά την πλειοψηφία του δηλώνει άγνοια και έκπληξη για τα λεφτά που µπήκαν στο λογαριασµό του;
    Πώς να µην τροµάζουν τα eco-schemes από τη στιγµή που αδιάβαστη εµφανίζεται ακόµη και η ΕΘΕΑΣ;
  • Γιατί δεν µπορούν να εφαρµοστούν επαρκώς τα eco-schemes; Γιατί, εκτός των άλλων, απάντησε ο καθηγητής, δεν έχουµε ούτε Συµβούλους και οργανωµένο σύστηµα γεωργικών συµβουλών που προβλέπει η ΚΑΠ (AKIS), µε το ΥΠΑΑΤ να µην φτιάχνει την τεχνική αρχή που θα ασχοληθεί µε αυτόν τον σχεδιασµό. «Είναι απλά ένα ΦΕΚ, γιατί δεν έχει γίνει;» αναρωτήθηκε.

∆εν αλλάζουν µόνο τα ποσά αλλά και ο χρόνος που πληρώνονται

Όπως είπε ο καθηγητής, µπορεί κάποιος να κάνει το λογαριασµό και να δει πως τα 829 εκατ. ευρώ του τσεκ συν την αναδιανεµητική των 170, ανεβάζει τον λογαριασµό στα 1,024 δις δηλαδή περί τα 40 εκατ. ευρώ κάτω του µπάτζετ της βασικής της περασµένης περιόδου. «Τώρα πήραν το 70% των 829 εκατ. και λείπουν ακόµη 80 εκατ. που είναι οι καταλογισµοί ή άλλα ζητήµατα που εµφανίστηκαν». Αυτό που άλλαξε λοιπόν κατά τον ίδιο είναι και η περίοδος που λαµβάνουν γενικότερα τα χρήµατα της ΚΑΠ οι παραγωγοί καθώς πιθανώς την αναδιανεµητική και τη συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών (28 εκατ. ευρώ) θα την λάβουν το ∆εκέµβρη και τα eco-schemes (430 εκατ.) από το Μάρτιο όπως τόνισε. Ο κ. Κλωνάρης προειδοποίησε παράλληλα, πως περάσαµε από την εποχή που η ΚΑΠ ενίσχυε το εισόδηµα σε µία πολιτική που ενισχύει τα δηµόσια αγαθά. «Να είστε σίγουροι πως τη νέα περίοδο η ΚΑΠ θα είναι ακόµη πιο περιβαλλοντική», ανέφερε.

Από την άλλη ο κ. Κλωνάρης υποστήριξε πως η πρόταση που φάνηκε να εισακούστηκε αφορούσε το Β’ Πυλώνα δηλαδή τα Προγράµµατα ώστε να αποκτήσει περισσότερα κονδύλια και έτσι µεταφέρθηκε το 10% των άµεσων εκεί (από 5% που ήταν το ποσοστό της περασµένης περιόδου). «Άποψή µας είναι πως τα προγράµµατα είναι το πιο σηµαντικό κοµµάτι της ΚΑΠ, από το να µοιράζουµε µίζερα λίγα λεφτά σε όλες τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις», είπε.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]