Κοινωνία

Αποκατάσταση μνημείου Χαράλαμπου Μακρυκώστα

Με φροντίδα του δήμου Κιλκίς αποκαταστάθηκε το μνημείο του Χαράλαμπου Μακρυκώστα, Λοχαγού Πεζικού που έπεσε στη Μάχη του Κιλκίς, στις 21 Ιουνίου του ‘13 ελάχιστες ώρες πριν από την επικράτηση των ελληνικών όπλων.

Το Μνημείο βρίσκεται στα υψώματα της Μεγάλης Βρύσης και ήταν εκτεθειμένο στην πυκνή βλάστηση. Την εγκατάλειψή του επισήμανε σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη η διοίκηση του συλλόγου συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων ν. Κιλκίς

Τα μηχανήματα έργου του δήμου κινήθηκαν στην περιοχή, έκοψαν και απομάκρυναν τα χόρτα εντός και πέριξ του Μνημείου.

Για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του μερίμνησε προσωπικά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φωτιάδης.

Με αυτή την μικρή παρέμβαση αποκατάστασης ο δήμος Κιλκίς αποδίδει την πρέπουσα τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας του, παρόλο που η ευθύνη για τη συντήρηση του Μνημείου ανήκει στο Στρατό μετά και την επίσημη καταγραφή του ιστορικού χώρου, πριν από λίγα χρόνια, στο ΓΕΣ.

Λίγα λόγια για έναν από τους ήρωες της Μάχης του Κιλκίς

Ο Χαράλαμπος Μακρυκώστας (1863-1913) από την Ανιάδα Ευρυτανίας κατατάχθηκε στον Στρατό το 1879. Πολέμησε στον Μακεδονικό Αγώνα και ανέλαβε ενεργό ρόλο στους Βαλκανικούς Πολέμους ως Διοικητής του ΙV Τάγματος, του 8ου Συντάγματος Πεζικού. Πολέμησε για την απελευθέρωση του Κιλκίς, πετυχαίνοντας την κατάληψη της νότιας παρυφής της πόλης, πολύ καλά οχυρωμένη από τις βουλγαρικές δυνάμεις και ύστερα από σκληρότατο αγώνα τραυματίστηκε από διαμπερές τραύμα στην κοιλία. Κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Αναφορά στον πεσόντα ήρωα του ελληνικού Στρατού γίνεται στην επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων … Η IV Μεραρχία ύστερα από σκληρότατο αγώνα, στη διάρκεια του οποίου φονεύθηκαν ο Διοικητής του 8ου Συντάγματος Πεζικού Καμπάνης Αντώνιος και ο Διοικητής του ΙV Τάγματος του ιδίου Συντάγματος, Λοχαγός Πεζικού Μακρυκώστας Χαράλαμπος πέτυχε να καταλάβει τη νότια παρυφή της πόλης του Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα