Ανοίγει ο «δρόμος» και για την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου Κιλκίς

Ανατροπή που έκοψε την ανάσα όσων σχεδίαζαν τη , προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, σήμανε η υπαναχώρηση των ιδιοκτητών του κτηρίου.
Παρ’ ότι είχαν γίνει μελέτες, αποφασίστηκε να ενταχθούν και χώροι γειτονικού κτηρίου προκειμένου να είναι λειτουργικό ως δικαστήριο, ξαφνικά οι ιδιοκτήτες άλλαξαν γνώμη και δεν το παραχωρούν, με συνέπεια και αυτή η λύση να ναυαγήσει. Άμεσα προκρίθηκε νέο σχέδιο και αφορά κτήριο που βρίσκεται μέσα στους χώρους του λιμανιού το οποίο την περίοδο αυτή ανακατασκευάζεται και μάλιστα τμήμα του έχει ήδη νοικιαστεί σε εταιρίες.
Έγκυρες πληροφορίες μας ανέφεραν ότι ήδη οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταλληλότητα των χώρων και εκφράζεται η πεποίθηση ότι άμεσα θα υπάρξει συμφωνία.
Η απόφαση ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, για την οποία έχει εγκριθεί κονδύλιο 52 εκατομμυρίων ευρώ περνάει από συμπληγάδες. Η ανάγκη μετακίνησης σε άλλο κτήριο για να εκτελούνται ταυτόχρονα οι εργασίες ανακαίνισης, καθώς οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να σταματήσουν, επανέφερε τα σχέδια επέκτασης του δικαστικού μεγάρου. Αρχικά συζητήθηκε πάλι η θέση να χρησιμοποιηθεί το κτήριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού και παρά την αρχική συμφωνία των κυβερνητικών παραγόντων, οι αντιδράσεις των γιατρών του Κέντρου Υγείας και των υπολοίπων εργαζομένων διέκοψε οποιαδήποτε κουβέντα.
Ακολούθησε η πρόταση για εκμετάλλευση του κτηρίου της οδού Μοσκώφ με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ). Το κτήριο διαθέτει περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και αρχικά εκτιμήθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία υπηρεσιών των δικαστηρίων που θα εκκενώνονται από το κεντρικό κτήριο για να γίνεται η ανακαίνιση. Μάλιστα τους χώρους είχε επισκεφτεί ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και τότε άρχισαν οι συζητήσεις για τη χρήση του ως συμπληρωματικό δικαστικό μέγαρο. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων και της μελέτης που εκπονήθηκε για τις αλλαγές που απαιτούνται με κατασκευή αιθουσών για ακροατήρια, εκτιμήθηκε πως θα αποτελέσει μόνιμη λύση ως συμπληρωματικό δικαστικό μέγαρο.
Το ξαφνικό ναυάγιο όμως οδήγησε τους παράγοντες της Δικαιοσύνης σε αναζήτηση άλλων λύσεων. Στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου λέγεται ότι η επικεφαλής των δικαστηρίων, πρόεδρος Εφετών Σοφία Μαντζακίδου, έχει αναλάβει προσωπικά να τρέξει τη νέα πρόταση και ήδη έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις γι’ αυτό. Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού μέσα στο λιμάνι και αυτή την περίοδο ανακατασκευάζεται. Είναι ιδιοκτησίας του λιμανιού και πηγές έλεγαν πως ήδη χώροι του, κυρίως από την πλευρά της θάλασσας, έχουν νοικιαστεί από ιδιωτικές εταιρίες που θα εγκατασταθούν εκεί. Οι συζητήσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη αφορούν την ενοικίαση του μισού κτιρίου από την πλευρά της παραλιακής οδού. Πρόκειται για χώρους 4.000 τετραγωνικών μέτρων, όσους δηλαδή και του κτηρίου της Μοσκώφ. Το ερώτημα είναι εάν το κτήριο μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες δικαστηρίων και γι’ αυτό μέλη των τεχνικών υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα εξέτασαν τους χώρους και αναμένεται να υποβάλουν σύντομα την πρότασή τους.
Κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρχει ευτυχής κατάληξη επ΄ αυτού, ότι ανοίγει ο δρόμος να προχωρήσει και η κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου και στο Κιλκίς , καθώς όπως είναι γνωστό η κατασκευή του ως έργο ΣΔΙΤ, δηλαδή έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, συνδέεται άμεσα μαζί με μια σειρά άλλων περιφερειακών δικαστικών μεγάρων δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται σε κοινή χρηματοδότηση από πλευράς κοινοτικών πόρων.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχαμε την τοποθέτηση θεμέλιου λίθου του νέου Δικαστικού Μεγάρου παρουσία του Κιλκισιώτη εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Δικαιοσύνης Γεωργίου Φλωρίδη και του οικουμενικού πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο και ότι αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες για την μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών από την οικοδομή όπου στεγάζεται μέχρι τωρα.