Ανατροπή στις βουλευτικές έδρες με σίγουρη έδρα για τη ΝΔ, ισχυρό «φαβορί» και «αουτσάϊντερ» ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κυρίως με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το θέμα της αυξημένης ακρίβειας στο κόστος διαβίωσης, έχουν διαμορφώσει στην χώρα μας ένα σκηνικό αυξημένης πολιτικής ρευστότητας με την ανάδειξη ως πρωταγωνιστών πολλών πολιτικών παρατάξεων πέραν αυτών που παραδοσιακά καταγράφαμε στο πολιτικό πεδίο της χώρας.
Μία τάση που ξεκίνησε ουσιαστικά από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο του 2023 που οδήγησε σε μία επτά κομματική Βουλή και όπως δείχνουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα όχι μόνον παγιώνεται, αλλά φαίνεται να ενισχύεται ακόμη περισσότερο.
Και τούτο διότι πέραν της πολυδιάσπασης στο κόμμα της μέχρι πρότινος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει συνεισφέρει σε αυτό και η μειωμένη απήχηση στο εκλογικό σώμα της παντοδύναμης στις δυο τελευταίες εκλογές κυβερνητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Κάτι το οποίο όπως αποτυπώνεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου η ενίσχυση των λεγομένων μικρών κομμάτων σε ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών αντιλήψεων, ακόμη και με προσωποπαγή χαρακτηριστικά και όχι τόσο σαφές πολιτικό στίγμα, όπως για παράδειγμα το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου η «Πλεύση Ελευθερίας» , το οποίο «ανθεί» δημοσκοπικά ερχόμενο σε ορισμένες από αυτές, όπως της «Metron Analysis» για το διάστημα από 14 μέχρι τις 20 Μαρτίου, στην δεύτερη θέση των προτιμήσεων με ποσοστό 15,9% .
Αναδεικνύοντας ένα πολιτικό σκηνικό που προσομοιάζει κατά πολύ στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το καλοκαίρι του 2024 και λιγότερο σε αυτό των βουλευτικών εκλογών, ένα χρόνο ενωρίτερα τον Ιούνιο του 2023.
Μία τάση σε ότι αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, όπου η κυβερνητική παράταξη συνεχίζει να εμφανίζεται σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, αλλά παράλληλα αισθητά μειωμένη σε σχέση με την επίδοση της στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με ποσοστά της τάξεως πέριξ του 28%.
Σε αυτό το καθόλα ρευστό πολιτικό σκηνικό θα προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε – εκτιμήσουμε το πως αυτό το σκηνικό θα διαμορφώσει την κατανομή των βουλευτικών εδρών στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς σε περίπτωση εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σε μία εκλογική περιφέρεια η οποία έτσι κι’ αλλιώς παρουσιάζει ιδιαιτερότητα στις ημέρες μας, καθώς μία από τις έδρες της έχει «μετεγκατασταθεί» πολιτικά και χωροταξικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το Κιλκίς στο ΠΑΣΟΚ και την Θεσσαλονίκης, μιας και ο κάτοχος της στο Κιλκίς Πέτρος Παππάς λειτουργεί ετούτη την περίοδο περισσότερο σαν υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης.
Αν λοιπόν είχαμε εκλογές τώρα, πως θα διαμορφώνονταν άραγε η κατανομή των τριών βουλευτικών εδρών στην περιφερειακή μας ενότητα;
Όπου τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η συνηθισμένη κατανομή ήταν από μία έδρα για την Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές της πρώτης με τους υπόλοιπους δύο.
Κάτι το οποίο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι δεν θα επαναληφθεί σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο πολυδιασπασμένος και δημοσκοπικά καταβαραθρωμένος ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρήσει την έδρα του στον νομό μας, καθώς και σε τοπικό επίπεδο η αίσθηση είναι ότι «φυλλοροεί» πολιτικά προς πάσα κατεύθυνση.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» θα είναι ο επικρατέστερος «μνηστήρας» για την κατάκτηση μίας βουλευτικής έδρας στο Κιλκίς, καθώς δημοσκοπικά ενισχύει την θέση της σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό, όπως αποδείχθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη με ποσοστό 16,54% , αφήνοντας το δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές του 2023 ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με επίδοση 12,49%.
Επιδόσεις που διαθέτουν ισχυρές προοπτικές και ενδείξεις με βάση και τις δημοσκοπήσεις να επαναληφθούν σε επόμενη βουλευτική αναμέτρηση, καθώς θυμίζουμε ότι ο νομός μας είναι διαχρονικά ένας νομός με ισχυρά «συντηρητικά» χαρακτηριστικά και το ενδεχόμενο να ενισχυθούν κόμματα με τέτοια πολιτική βάση είναι πολύ πιθανόν.
Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει κατά πάσα πιθανότητα με ευκολία την μία έδρα, καθώς ακόμα και με τις χαμηλότερες προβλέψεις παραμένει με βάση και τα δημοσκοπικά ευρήματα κυρίαρχη πολιτική δύναμη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τις άλλες δύο έχουμε την «Ελληνική Λύση» να εμφανίζεται ως το ισχυρότερο «φαβορί» για την κατάληψη της μίας εκ των δύο υπολοίπων και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί ως το ισχυρότερο «αουτσαϊντερ» για την τρίτη.
Και αυτό όχι μόνον διότι σε τοπικό επίπεδο έχει επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε επίπεδο τελευταίων εκλογών, βουλευτικών και ευρωεκλογών, αλλά και διότι έχει μία σημαντική απόσταση ασφαλείας από επίδοξους «σφετεριστές» της βουλευτικής έδρας, όπως πιθανόν να ήταν το κόμμα της «δημοσκοπικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης «Πλεύση Ελευθερίας», η οποία στον νομό μας θυμίζουμε ότι είχε λάβει μόλις το 2,55% των ψήφων στις ευρωεκλογές του 2024, αλλά στην παρούσα φάση παραμένει άγνωστος Χ, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τοπικά δημοσκοπικά ευρήματα σε σχέση με την εδώ απήχηση της.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι τα επόμενα εκλογικά αποτελέσματα και στο Κιλκίς θα έχουν πολύ διαφοροποιημένα δεδομένα σε σχέση με τα όσα είχαμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Και τούτο διότι πέραν των άλλων παραμένει ερωτηματικό πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση και για τα υπόλοιπα «μικρομεσαία» κόμματα, καθώς με εξαίρεση το Κ.Κ.Ε, που εμφανίζει μια εκλογική και δημοσκοπική σταθερότητα πέριξ του 8%, υπάρχει πληθώρα κομμάτων, όπως αυτό του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος «ΝΙΚΗ», που λόγω παρουσίας στην προεδρία του Κιλκισιώτη Δημήτρη Νατσιού είχε καταγράψει στις ευρωεκλογές ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της στο Κιλκίς με 7,6%, ενώ δημοσκοπικά κινείται πολύ χαμηλά πλέον οριακά για την είσοδο στην επομένη Βουλή στο 3% περίπου.
Βεβαίως οι δημοσκόπησεις αποτελούν «φωτογραφίες» της στιγμής για την αποτύπωση των επιλογών του εκάστοτε εκλογικού σώματος και εκτός από τον δεδομένο κίνδυνο να διαψευστούν, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβληθούν τα ισχύοντα πολιτικά δεδομένα με αφορμή κάποιο αναπάντεχο γεγονός μέχρι την διενέργεια των επόμενων εκλογών.
Εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διεξαχθούν στην λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2027 και ως εκ τούτου υπάρχει σημαντικός πολιτικός χρόνος για οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικών δεδομένων.