Κοινωνία

«Φαρμακεία του νομού Κιλκίς – Ιστορική Αναδρομή» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο

«Φαρμακεία του νομού Κιλκίς – Ιστορική αναδρομή», είναι το λεύκωμα, με το οποίο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς, που το εξέδωσε, επιχειρεί γιά πρώτη φορά τόσο μεθοδικά και συστηματικά να παρουσιάσει το κεφάλαιο αυτού του χώρου στην ιστορία του νομού Κιλκίς, παραδίδοντας στην κοινή γνώμη του ένα πολύτιμο αρχείο μνήμης και γνώσης και στον ιστορικό του μέλλοντος μία πολύτιμη «πηγή» και εξαιρετικώς χρήσιμο «εργαλείο» στην έρευνά του.

Ουσιαστικώς πρόκειται για μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του χώρου της φαρμακευτικής στον νομό Κιλκίς και σύνδεσής της με την «εικόνα» του σήμερα.

Ο πρόλογος του λευκώματος περιλαμβάνει αναφορά του προέδρου του ΦΣΚ Κώστα Κατσιάνου στους λόγους της πρωτοβουλίας, με επεξηγήσεις στα κάθε επί μέρους κεφάλαια, κατόπιν σημείωμα του συλλόγου, σχετικό με το ιστορικό του, που περιλαμβάνει και τους διατελέσαντες προέδρους, εισαγωγή στο θέμα από τον φαρμακοποιό Απόστολο Παπαδόπουλο και σημείωμα της έκδοσης από την επιμελήτρια της Πάολα Χαραλαμπίδου, στο οποίο επισημαίνονται αφ’ ενός μεν η ενθουσιώδης υποδοχή της προσπάθειας από τον φαρμακευτικό κόσμο, και όχι μόνο, αλλά και οι δυσκολίες του εγχειρήματος λόγω της μεγάλης χρονικής αποστάσεως από την λειτουργία των πρώτων φαρμακείων στον νομό Κιλκίς του Μεσοπολέμου έως τα σύγχρονα φαρμακευτικά δεδομένα σ’ αυτόν.

Ακολουθεί το κυρίως μέρος του λευκώματος, με το ιστορικό όλων των φαρμακείων και στοιχεία των ιδρυτών τους και των λειτουργιών τους, με παράθεση ανά πόλη: Αξιούπολη, Γουμένισσα, Κιλκίς, Πολύκαστρο.

Υπάρχει δε κεφάλαιο και γιά τα φαρμακεία όλων των τοπικών κοινοτήτων, όπου λειτούργησαν ή λειτουργούν αυτά.

Τον επίλογο «κοσμεί» θαυμάσιο παράρτημα φωτογραφικού υλικού, που περιέχει πρόσωπα και χώρους όλων των περιόδων της ζωής του νομού Κιλκίς, ενώ σημειώνεται, ότι και πολλά από τα κείμενα συνοδεύονται από τέτοιες φωτογραφίες, και δεν λείπουν και ωρισμένα φωτογραφημένα έγγραφα σχετικά με αιτήσεις αδειοδότησης φαρμακείων και με άλλες αναφορές στον χώρο.

Την επιμέλεια σχεδιασμού είχε η Κική Βασιλειάδου.

Εν κατακλείδι, αν κάτι «μετρά» σ’ αυτήν την πρωτοβουλία περισσότερο από ο,τιδήποτε, είναι το ότι ακριβώς πρόκειται για μία πρώτη προσπάθεια του φορέα της φαρμακευτικής επιστήμης στον νομό να καταγραφούν συστηματικώς και να «φωτισθούν» η ιστορία, η εξέλιξη και το σημερινό γίγνεσθαι του εν λόγω τομέα σ’ αυτόν.

Πιο απλά με την έκδοση του λευκώματος του ΦΣΚ, με τίτλο «Φαρμακεία του νομού Κιλκίς – Ιστορική αναδρομή» καλύφθηκε ένα «χτυπητό» κενό δεκαετιών, κάτι το οποίο καταγράφεται στο ενεργητικό της σημερινής διοίκησής του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα