Πολιτική

Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης: Ψέματα και λασπολογία γιά την ΔΕΥΑΠ

Από τον πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παιονίας, Τριαντάφυλλο Ναλμπάντη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Είναι λυπηρό ότι, ενόψει των δημοτικών εκλογών, κάποιοι υποψήφιοι επιλέγουν να διεξάγουν τον προεκλογικό αγώνα με μισές αλήθειες, με ψέματα και με λασπολογία.

Δεν μας αγγίζουν οι τακτικές τους και δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Αυτό όμως που έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τους δημότες με ακρίβεια για όλα, ώστε να γνωρίζουν και να μην παραπλανούνται.

Η ΔΕΥΑΠ στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 είχε ανεξόφλητες υποχρεώσεις για ηλεκτρική ενέργεια 2.248.736 €.

Όφειλε 868.693 € απευθείας στην ΔΕΗ και 1.380.043 € στον δήμο Παιονίας, καθότι ο τότε δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Γκουντενούδης μετέφερε οφειλές της ΔΕΥΑΠ στο Δήμο, χρεώνοντας διάφορους λογαριασμούς κατανάλωσης του δήμου με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των λογαριασμών κατανάλωσης της ΔΕΥΑΠ. (Την νομιμότητα αυτών των ενεργειών δεν θα την κρίνουμε εμείς, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για αυτό).

Η ουσία είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΔΕΥΑΠ όφειλε 2.248.736 € και είχε επίσης και 615.763€ ( τιμολογημένα 317.304,98€, προς τιμολόγηση 298.458,02€) ανεξόφλητα υπόλοιπα σε προμηθευτές που βάρυναν τους επόμενους προϋπολογισμούς και εξοφλήθηκαν από την δική μας διοίκηση.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2019 οι αναθέσεις που έκανε ο κ. Γκουντενούδης σαν πρόεδρος ήταν 615.763 €, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2023 οι αναθέσεις της ΔΕΥΑΠ είναι 381.562,73 €. Ο πρωταθλητής των αναθέσεων σήμερα μιλά για αναθέσεις.

Από το 2019 μέχρι σήμερα οι οφειλές στην ΔΕΗ προσαυξήθηκαν και με τόκους.

Την διετία 2020 -2021 λόγω της πανδημίας και με εντολή της κεντρικής διοίκησης όλες οι ΔΕΥΑ δεν εφάρμοσαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό είχε σαν συνέπεια και στη ΔΕΥΑΠ να περιοριστούν οι εισπράξεις.

Η ετήσια κατανάλωση ρεύματος της ΔΕΥΑΠ ήταν το 2019 572.318€ και έφθασε λόγω της ενεργειακής κρίσης να είναι το 2022 1.078.487€. Αύξηση 88.5%.

Το 2022 η τιμή της Kwh από 0,10€ έφθασε μέχρι μέχρι και 0,78€.

Σήμερα όλες οι ΔΕΥΑ της Ελλάδας έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στη ΔΕΗ και όλες αναμένουν την έκτακτη επιχορήγηση του ν.5013/2023 για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η ΔΕΥΑΠ δεν μετακύλησε την αύξηση στους δημότες και δεν αύξησε την τιμή του νερού σεβόμενη την οικονομική δυσπραγία των δημοτών (αυξήσεις σε τρόφιμα , καύσιμα και ενέργεια) και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης που ανέφερε ότι οι ΔΕΥΑ θα επιδοτηθούν ξεχωριστά καθότι δεν περιελήφθησαν στην γενική επιδότηση της kwh.

Νόμος 5013/2023, Αρθ 30.

«Έκτακτη επιχορήγηση Δ.Ε.Υ.Α. και Συνδέσμων Ύδρευσης Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης

1.Για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και των Συνδέσμων Ύδρευσης Ο.Τ.Α. και των αυξημένων δαπανών τους που οφείλονται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, είναι δυνατή η επιχορήγηση των Δ.Ε.Υ.Α. και των Συνδέσμων’ Ύδρευσης Ο.Τ.Α. από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου. Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις.»

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑ Παιονίας ανταποκρίνεται απρόσκοπτα στις υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό και στους προμηθευτές της και πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις και παρεμβάσεις αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.

Οι διοικήσεις στην αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια. Επειδή κάθε νέα διοίκηση παραλαμβάνει από την προηγούμενη και τις επιτυχίες και τις υστερήσεις της, θα ήταν φρόνιμο να αναλογιστεί η προηγούμενη διοίκηση τις αρνητικές συνέπειες που είχε για την ΔΕΥΑΠ η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του έργου υδροδότησης του Πολυκάστρου από τις πηγές του Πάικου και να δείξει εγκράτεια στις αναφορές της, γιατί φέρει ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου που ξεκίνησε το 2011.

Αν η προηγούμενη διοίκηση είχε υλοποιήσει έγκαιρα το έργο, το Πολύκαστρο δεν θα χρησιμοποιούσε τις ενεργοβόρες γεωτρήσεις που ευθύνονται κυρίως για την αύξηση των οφειλών στην ΔΕΗ.

Οι κύριοι αυτοί θα έπρεπε σήμερα να ζητούν συγνώμη από τους δημότες για την αναποτελεσματικότητα τους.”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ξεσήκωσε»

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» ήταν αυτό, που, πρώτο μεταξύ πολλών, «άνοιξε» τον «κύκλο» των πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων της […]

«Φέτος είναι… η ώρα της»

«Ρεύμα», και μάλιστα ισχυρό, η Νατάσα Σωτηριάδου είχε και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Η διαφορά με τις φετινές έγκειται στο […]