Πολιτισμός

«Το κόλπο του αιώνα» στο «Στέκι της Τέχνης» στο Μεταλλικό» την Τετάρτη

Συνεχίζονται απόψε οι κινηματογραφικές προβολές στο «Στέκι της Τέχνης», στο Μεταλλικό.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Συνεχίζουμε τις προβολές στο θερινό σινεμαδάκι στο «Στέκι της Τέχνης», στο Μεταλλικό, την Τρίτη 13 και την τετάρτη 14.7.21, με την «θεότρελλη» αστυνομική κωμωδία από την Αργεντινή, την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 2020 «Το Κόλπο του Αιώνα» ( «El Robo del Siglo») του Αριέλ Γουϊνογκράδ. Η προβολή θα αρχίσει στις 9.30 το βράδυ.

Το «Κόλπο του Αιώνα» εμπνέεται από μία απίστευτη, κι όμως αληθινή, θρυλική ληστεία, γιά να στήσει μία κωμική περιπέτεια, που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία και έκανε διεθνή σταδιοδρομία.

Είναι μία απολαυστική ταινία και μαζί ένα καίριο, απενοχοποιημένο σχόλιο για την οικονομική κρίση και την «μπρεχτική» δικαιοσύνη.

Η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι χειρότερο, να κλέβεις ή να ιδρύεις μια τράπεζα;» είναι το σύνθημα, με το οποίο στήθηκε η «ληστεία του αιώνα», όπως έμεινε γνωστή γιά την Αργεντινή η ληστεία του υποκαταστήματος της τράπεζας Ρίο στην συνοικία Ακασούσο του Μπουένος Αϋρες το 2006.

Το «Κόλπο του Αιώνα» έρχεται ολοταχώς από την παράδοση του αργεντίνικου σινεμά των τελευταίων δύο δεκαετιών με ταινίες – σχόλια γιά την οικονομική κρίση, που «σημάδεψε» ανεξίτηλα τη χώρα.

Το εύκολο είναι, να είσαι με το μέρος των ληστών σε μια ληστεία όπου οι «εγκέφαλοί» της έχουν εξασφαλίσει ότι ο κόσμος, που θα χάσει τα χρήματά του και τα πολύτιμα αντικείμενά του από τις θυρίδες της τράπεζας, θα αποζημιωθεί και με το παραπάνω, οπότε «ας χτυπήσουμε χωρίς καμμία ενοχή από μέσα το σύστημα του Καπιταλισμού».

Το «Κόλπο του Αιώνα στοχεύει, προς τιμήν του, στα δύσκολα. Σχολιάζει την οικονομική κρίση, αλλά και την ορατότητα μιάς ομάδας ανθρώπων, που μέσα από αυτήν την ληστεία βρήκαν τον μοναδικό τρόπο να διαχειριστούν την οργή τους απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα, που τους «σπρώχνει» διαχρονικώς… εκτός ονείρου.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μικροεγκληματίες με καλή (ή έστω … μπερδεμένη) καρδιά, χαμένα κορμιά που βρέθηκαν στο περιθώριο μιας κοινωνίας (και των κυβερνήσεών της), που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γιά αυτούς, γίνονται εδώ οι «λαϊκοί ήρωες» ενός παραμυθιού με «χάππυ εντ».

Κάθε τους μικρή ή μεγάλη αγωνία, μικρή ή μεγάλη κουτοπονηριά, αποτυπώνεται στα πρόσωπα σπουδαίων ηθοποιών (με επικεφαλής τους Γκυγιέρμο Φραντσέλλα και Ντιέγκο Περέττι), που «παίζουν» με την γνώση πως στην πράξη τους, όπως και στην ταινία τους, διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να γίνουν πλούσιοι, «Ρομπέν των Δασών» ή να μην τους πιάσουν ποτέ: Η ελάχιστη πιθανότητα να «χαλάσει» το σχέδιο και έτσι να στερηθούν όλοι – δράστες, θεατές και την απόλαυση.

• Οι συντελεστές
• Παραγωγή: Φερνάντο Γκαράνζα
• Σκηνοθεσία: Αριέλ Γουϊνογκράδ
• Σενάριο: Φερνάντο Αραούγιο, Άλεξ Ζίτο
• Φωτογραφία: Φελίξ Μόντι
• Μουσική: Ντάριο Εσκενάζυ
• Πρωταγωνιστούν: Γκυγιέρμο Φρανσέγια, Ντιέγο Περέττι, Χουάν Αλάρι, Πάμπλο Ράγκο
• Διάρκεια: 114 λεπτά
• Γλώσσα: Ισπανική

Στις προβολές θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της διασποράς της πανδημίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα