Πολιτική

Τάσος Κεσίδης: Γιατί στο δημοτικό σχολείο Μεγάλης Βρύσης δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οικίσκων (izobox);

Γράφει ο Τάσος Κεσίδης*

Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκα από τον τοπικό τύπο ότι ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς, Ιωάννης Λιναρδάκης, μέσω παρεμβάσεων, δικών του και άλλων, απέκτησε, για λογαριασμό του γυμνασίου, τέσσερεις (4) οικίσκους (izobox;) από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας.

Πραγματικά οι ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας στο Κιλκίς είναι μεγάλες και επικαιροποιούνται διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου και την εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών απαιτήσεων. Είναι, λοιπόν, λογικό κάθε διευθυντής και εκπαιδευτικός, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, η πολιτεία εδώ και αρκετό καιρό αδυνατεί να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης σε υποδομές. Πραγματικά, εδώ στο Κιλκίς, οι σχολικές μονάδες είναι περασμένων δεκαετιών, ίσως και εκατονταετιών.

Θα περίμενε ίσως κανείς να υπάρξει αντίδραση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους (υπ’ αριθμ. 54 / 2018 απόφαση Δ’ Τμήματος ΑΠ, Κυριότητα σχολικής περιουσίας και λειτουργία σχολείων) γι’ αυτή την κατάσταση και δημόσια καταδίκη και όχι παράτες με δήθεν δωρεές και δημόσιες φωτογραφίσεις.

Έχει όμως ενδιαφέρον η αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων αυτοδιοικητικών λειτουργών και υπηρεσιών. Η σχολική περιουσία, η διαχείριση και λειτουργία τους έχει περάσει στους Δήμους. Υπεύθυνοι, λοιπόν, για την κανονική λειτουργία τους είναι οι δημοτικοί άρχοντες και οι κατά δήμο σχολικές επιτροπές. Αν λοιπόν μια σχολική μονάδα δεν λειτουργεί με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές, υπεύθυνος είναι, μεταξύ άλλων, και ο δήμος.

Αν βέβαια, για λόγους υποχρηματοδότησης, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτήν του την ευθύνη, οφείλει να το δηλώσει και να ενημερώσει τους δημότες του. Η αδυναμία του δήμου, ως θεσμοθετημένου φορέα, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του επιτρέπει την ανάπτυξη παραθεσμικών λειτουργιών από ιδιωτικά συμφέροντα και με αμφιλεγόμενα κίνητρα που έρχονται να καλύψουν το κενό.

Επιστρέφοντας στην αρχή και προς ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ανάλογη πρωτοβουλία που αναλάβαμε κι εμείς, το 2018. Πριν από τέσσερα χρόνια, έγινε μεταφορά δύο οικίσκων από την ίδια δομή στο δημοτικό σχολείο Μεγάλης Βρύσης όπου έχω την τιμή να υπηρετώ ως διευθυντής.

Το Δημοτικό Σχολείο της Μεγάλης Βρύσης είναι το μοναδικό εξαθέσιο σχολείο του δήμου Κιλκίς και στερείται βασικών υποδομών. Δεν διέθετε και δεν διαθέτει ούτε αίθουσα υπολογιστών ούτε αίθουσα βιβλιοθήκης.

Έτσι με τον σύλλογο διδασκόντων και με την αρωγή του συλλόγου γονέων, αποφασίστηκε να ζητηθούν, ως παραχώρηση, από τη Δομή Προσφύγων και Μεταναστών της Νέας Καβάλας, όπως κι έγινε, δύο οικίσκοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Σκοπός μας ήταν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι υποδομές για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου, έως ότου δεήσει η πολιτεία να τις καλύψει με κάτι πιο μόνιμο.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες τόσο του τότε αντιδημάρχου Αιμίλιου Νικολαΐδη και του γενικού γραμματέα του δήμου Γεώργιου Γαβριηλίδη, των οποίων επικαλούμαι την μαρτυρία, δεν κατέστη δυνατή η παραμονή των παραπάνω στο σχολείο μας.

Μετά από αυτοψία κλιμακίου των τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και επικοινωνία του τότε αντιδημάρχου Ανέστη Πογέλη, μου κατέστη σαφές ότι η παραμονή στην αυλή των οικίσκων είναι παράνομη και ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Στην πρότασή μου να τοποθετηθούν σε παρακείμενο κοινόχρηστο οικόπεδο μέχρι την έκδοση σχετικής αδείας, μου ειπώθηκε ότι όπου και να τοποθετηθούν θα είναι παράνομοι.

Όπως μου ειπώθηκε, θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πρώτα οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές και μετά θα μπορούσε να εκδοθεί σχετική άδεια.

Όπως ήταν λογικό, μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, οι οικίσκοι επιστράφηκαν στη δομή και το σχολείο στερήθηκε και στερείται αυτών των κτηριακών υποδομών. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κιλκίς εισηγήθηκε μεταξύ άλλων και έλαβε έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την εγκατάσταση δύο οικίσκων στον χώρο. Η απάντηση ακόμη αναμένεται και η τύχη της πρωτοβουλίας αγνοείται.

Έχοντας υπόψη και την ανακοίνωση του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη όπου αναφέρει ότι έχει πάρει 38 οικίσκους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις κοινωνικής και διοικητικής μέριμνας, θα ήθελα να ρωτήσω τους καθ΄ ύλην αρμόδιους τι ακριβώς ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Για να γίνω ακόμη πιο σαφής.

Βρίσκονται παράνομα ή όχι οι οικίσκοι στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου;

Βρισκόταν ή όχι παράνομα οι οικίσκοι στον αύλειο χώρο του δημοτικού Μεγάλης Βρύσης; Ισχύει άλλο νομικό καθεστώς στον δήμο Παιονίας;

Είναι παράνομος ο δήμαρχος; Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των σχολείων ή και των δήμων και ποια είναι αυτή;

Γιατί πάνω από όλα επιθυμία μας είναι η στήριξη των μαθητών μας μεν, αλλά στα πλαίσια της νομιμότητας δε.

*Δάσκαλος

Περισσότερα
Δείτε ακόμα