Κοινωνία

Συνεχίζουμε τον αγώνα γιά την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Από την νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» εκδόθηκε, με την ευκαιρία της επετείου τιμής της μνήμης των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας, η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί σοβαρή ένδειξη αποφασιστικότητας της χώρας να διεκδικήσει το αυτονόητο, στο πλαίσιο ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής με τους ανατολικούς γείτονές μας.

Τα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά, και η συνεχιζόμενη τουρκική διαστρέβλωση της Ιστορίας, βοηθούντος του αναθεωρητισμού της σημερινής ηγεσίας πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, οδηγεί την τελευταία στον αδιέξοδο «δρόμο» της οπισθοδρόμησης.
Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, όσο επώδυνη κι αν είναι, δεν στοχεύει στην εκδίκηση και στην υπονόμευση των σημερινών διακρατικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Αντιθέτως, η αυτοκριτική και η δημόσια συγγνώμη απελευθερώνουν την σημερινή κρατική υπόσταση του χθεσινού θύτη να συνεχίσει τη σημερινή της πορεία, εφαρμόζοντας πολιτικές στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Δυστυχώς, η ανιστόρητη εμμονή της Τουρκίας να αρνείται την αναγνώριση του γενοκτονικού εγκλήματος, που διέπραξαν οι κυβερνώντες της τότε κρατικής της υπόστασης κατά του ποντιακού Ελληνισμού στην δεκαετία 1914-1924, την καθιστά αποσυνάγωγη από την χορεία των σύγχρονων κρατών, που «μάχονται» γιά την ειρηνική συνύπαρξη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Η νομοτυπική μορφή του εγκλήματος της γενοκτονίας, όπως αυτή έχει περιγράφει στη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ της 9ης Δεκεμβρίου 1948, δεν δικαιώνει τον όποιο σκεπτικισμό.

Το κόμμα μας θα συνεχίσει με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις τον αγώνα, προκειμένου να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού, όχι από εμμονή, αλλά από επιμονή στο σεβασμό στην πανανθρώπινη αξία του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της διαφορετικότητας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα