Γενικά

Συνελήφθησαν δύο άτομα για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Κιλκίς

Προσποιούνταν τους γιατρούς αλλά και τους συγγενείς των παθόντων που δήθεν είχαν τραυματισθεί Απαιτούσαν χρήματα με το πρόσχημα της άμεσης ιατρικής βοήθειας  – Στην κατοχή τους βρέθηκαν 16 χρυσές λίρες Αγγλίας που απέσπασαν νωρίτερα από τα θύματά τους  

Εντοπίστηκαν μέσα σε όχημα, το μεσημέρι της Τρίτης 10.10.23 στο Κιλκίς, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, αλλοδαπός άνδρας και αλλοδαπή γυναίκα, που όπως προέκυψε από την έρευνα, συνεργοί τους αρχικά τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένη γυναίκα και προσποιούμενοι τον γιατρό και την κόρη της, που δήθεν είχε τραυματισθεί και με το πρόσχημα της άμεσης ανάγκης ιατρικής βοήθειας, απαίτησαν το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ.

Τελικά κατάφεραν να της αποσπάσουν 16 χρυσές λίρες Αγγλίας, αξίας 7.200 ευρώ, τις οποίες απέρριψε από το μπαλκόνι της οικίας της, που είχε τοποθετήσει μέσα σε σακούλα και παρέλαβε ο ανωτέρω αλλοδαπός άνδρας.

Το όχημα στο οποίο επέβαιναν κατασχέθηκε και μέσα σε αυτό εντοπίστηκαν κρυμμένες κάτω από πατάκι του συνοδηγού οι 16 χρυσές λίρες και αποδόθηκαν στην παθούσα.

Επίσης μέσα στο όχημα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, ενώ από την κατοχή των συλληφθέντων κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο νωρίτερα την ίδια ημέρα προσπάθησαν να εξαπατήσουν ακόμη 3 ηλικιωμένες γυναίκες στην ίδια περιοχή, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (ΑστυνομίαΠυροσβεστικήΝοσοκομείαστενοί συγγενείς κ.α.).
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές ».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα