Οικονομία

Ο νομός Κιλκίς η περιοχή με τα φθηνότερα ενοίκια στην Βόρειο Ελλάδα

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων στη Βόρεια Ελλάδα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αποκλίσεις τιμών

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η εύρεση κατοικίας την ώρα που οι τιμές μίσθωσης ακολουθούν ανηφορική πορεία και παράλληλα περιορίζονται τα διαθέσιμα διαμερίσματα. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά (!) το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζήσουν στο σπίτι που θα επιλέξουν. Η πλέον… τσιμπημένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και όλης της χώρας είναι η Χαλκιδική, που κατέχει τα σκήπτρα στη μέση τιμή ενοικίασης του τμ.

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos για το πρώτο τρίμηνο του έτους αν και η μέση τιμή μίσθωσης στη Χαλκιδική, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου αυξήθηκε μόλις 0,2%, η απόλυτη τιμή της μοιάζει να ζαλίζει καθώς αγγίζει τα 32,3 ευρώ το τμ (!) έναντι 32,2 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αμέσως επόμενη υψηλότερη μέση τιμή μίσθωσης πανελλαδικά καταγράφεται στις Κυκλάδες, ήτοι 12,5 ευρώ το τμ, όπου ωστόσο η τιμή ενοικίασης έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου έχει διολισθήσει κατά 16,5%. Σημειώνεται πως η εν λόγω πτώση αποτελεί τη μεγαλύτερη πανελλαδικά.

Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα η μέση υψηλότερη τιμή μετά τη Χαλκιδική, εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης, εντοπίζεται στην Ξάνθη με 6,67 ευρώ ανά τμ και την ποσοστιαία άνοδο έναντι του περσινού α ´ τριμήνου να αγγίζει το 20%.

Η υψηλότερη , πάντως, ποσοστιαία αύξηση κατά το εξεταζόμενο διάστημα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και πανελλαδικά εντοπίζεται στις Σέρρες, με 24,6%, και τη μέση τιμή ενοικίασης να κινείται στα 5,97 ευρώ.

Η οικονομικότερη πόλη της Ελλάδας

Ως η πλέον οικονομική πόλη της Βόρειας Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Κιλκίς με τη μέση τιμή ενοικίασης τα 3,57 ευρώ, τιμή που είναι η χαμηλότερη πανελλαδικά. Σημειώνεται πως σε σχέση με το περσινό α΄τρίμηνο του έτους η τιμή ενοικίασης στο Κιλκίς μειώθηκε κατά 13,30%. Το Κιλκίς είναι η μοναδική πόλη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η μέση τιμή ενοικίασης κατάγραψε πτώση και μια από τις ελάχιστες πανελλαδικά.

Ενδεικτικά του ράλι των τιμών μίσθωσης είναι τα παρακάτω στοιχεία:

Στον νομό Δράμας η αύξηση έφτασε το 21,50% με τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα 4,8 ευρώ το τ.μ. Στο νομό Έβρου η άνοδος άγγιξε τα 9,2% και η μέση του τμ τα 6,52 ευρώ. Στον νομό Κοζάνης η ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής (5,56 ευρώ) ήταν οριακή, 1,1%, ενώ στον νομό Πιερίας ήταν 7,6% και η αιτούμενη τιμή στα 5,38 ευρώ. Σταθερή παρέμεινε η μέση τιμή στον νομό Πέλλας (4 ευρώ ανά τμ) ενώ στον νομό Ροδόπης η αύξηση ήταν 11,2% και η μέση τιμή 6,6 ευρώ. Άνοδο κατά 9,5% καταγράφεται στον νομό Καβάλας με τη μέση τιμή ενοικίασης στα 6,25 ευρώ.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα