Γενικά

Στελέχη του «Νηρέα» βάλλουν κατά του Σ/Ν του υπουργείου υγείας

Σήμερα, για ακόμα μία φορά στην εργασιακή μας ζωή, στα Κέντρα Πρόληψης ανησυχούμε βαθιά, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και υποβαθμίζουν συνολικά τις υπηρεσίες και τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης στο χώρο των εξαρτήσεων.

Στο νέο σχέδιο  νόμου  του  υπουργείου Υγείας, που πρόκειται να μπει σε διαβούλευση τον Ιανουάριο, με τίτλο  «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 στις «Καταργούμενες διατάξεις», για τα Κέντρα Πρόληψης,  επιβεβαιώνεται το  χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, καταργείται  το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε στο   νόμο 4139 του  2013.   Νόμος  με τον οποίο περιγράφεται και το υφιστάμενο καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης ως σήμερα, καθώς προβλέπεται  η πάγια και  τακτική χρηματοδότησή τους  από το Κράτος,  μέσω των  δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών).

Καταργείται επίσης το άρθρο 60, παράγραφος 4, του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο  τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους  εγκεκριμένους φορείς  πρόληψης.

Τα Κέντρα Πρόληψης  μέχρι το 2027, μένουν μετέωρα χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα,  στα χέρια του νέου οργανισμού. Μετά το 2027,  δεν υπάρχει  καμία δημόσια  χρηματοδότηση. Καμία εξασφάλιση λειτουργίας. Το μόνο που διατηρείται  είναι η παρούσα σύμβαση   μέχρι το 2027,  η οποία  στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται ότι λήγει αυτοδίκαια  χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων.

Ως εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη είμαστε ενάντια στο σύνολο του νομοσχεδίου και διεκδικούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.
  • Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης και συνολικά.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης  από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της  Πρόληψης.
  • Να μην συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.
  • Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν: Ανατολική – Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι δήμοι στο Λεκανοπέδιο, Λασίθι
  • Στελέχωση των  130 κενών θέσεων προσωπικού.
  • Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, εκτός αν γίνει αποδεκτή η διαχρονική θεσμική μας πρόταση, που είναι και η βάση της κάθε συζήτησης, η οποία είναι στη διάθεση του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου και μέσω της οποίας διασφαλίζονται η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, οι θέσεις εργασίας και το ψυχοκοινωνικό μοντέλο παρεμβάσεων.

Η πρόληψη πρέπει να παραμείνει δωρεάν και δημόσια για όλους και όλες!

Οι εργαζόμενες του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη

Κατερίνα Λεκίδου, ψυχολόγος, γραμματειακή υποστήριξη

Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης

Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας