Εκπαίδευση

Ο Όμιλος Αστροφυσικής 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς στο Ηράκλειο

Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στον Όμιλο Αστροφυσικής και το πρόγραμμα Αστρονομίας του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς για τη σχολική χρονιά 2022-23, πραγματοποίησαν την ετήσια εκδρομή τους στο Ηράκλειο Κρήτης, για την υλοποίηση συνεργασίας με τον Τομέα Αστροφυσικής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνοδοί της εκδρομής ήταν η Διευθύντρια Αικατερίνη Ρώσσιου, εκπαιδευτικός του προγράμματος Αστρονομίας, η συντονίστρια του Ομίλου Αστροφυσικής και του προγράμματος αστρονομίας κ. Δέσποινα Μουτσάκη και ο εκπαιδευτικός του προγράμματος Αστρονομίας Νικόλαος Καρακάσης.

Με βοηθό τον εξαιρετικό καιρό και με αρίστη διάθεση, τα μέλη των ομάδων με τους συνοδούς τους επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου, με την πρωτοβουλία του Υπεύθυνου Διάχυσης Αστρονομίας Παναγιώτη Ευαγγελόπουλου, ενημερώθηκαν γενικά για τη λειτουργία του τμήματος Φυσικής και ειδικότερα για τον τομέα Αστροφυσικής από τον καθηγητή Ανδρέα Ζέζα.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν επίδειξη πειραμάτων από τον κ. Ζέζα στο εργαστήριο Μηχανικής, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τους διδακτορικούς ερευνητές Αλέξανδρο Τσούρο και Ηλία Κυρίτση οι οποίοι παρουσίασαν τη δουλειά τους και απάντησαν αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις/απορίες των μαθητών. Η επιθυμία των μελών του Ομίλου για επίσκεψη και παρατήρηση στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης λόγω καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την κρήνη των λιονταριών (Μοροζίνι) στο Ηράκλειο, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου, όπου ανέβηκαν σε Σεισμική Τράπεζα και βίωσαν προσομοιώσεις σεισμών από 5 έως 7 Ρίχτερ, το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου, το Μουσείο Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά καθώς και τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων, την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με το ενετικό κάστρο, τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και τη βουλισμένη λίμνη, την Ελούντα και την Πλάκα Λασιθίου. Δε θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στη Σπιναλόγκα όπου με σύμμαχο το θαυμάσιο καιρό παιδιά και εκπαιδευτικοί περπάτησαν στα δρομάκια και απόλαυσαν το εξαιρετικό τοπίο ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορία του νησιού.

Μέσα στο πενθήμερο της παραμονής τους στην Κρήτη, τα παιδιά δοκίμασαν τις κρητικές γεύσεις, γνώρισαν την κρητική κουλτούρα και συμμετείχαν ενεργά σε αυθεντικό κρητικό γλέντι χορεύοντας όλους τους λεβέντικους χορούς με περίσσιο κέφι και ζωντάνια.

Όταν έφτασε η στιγμή της επιστροφής όλοι αισθάνθηκαν ότι, φεύγοντας άφησαν πίσω τους ένα κομμάτι της καρδιάς τους. Γιατί αυτή είναι η Κρήτη. Γοητεύει, σκλαβώνει και εν τέλει δεσμεύει τους επισκέπτες της να επιστρέψουν σ’ αυτήν.

Περισσότερα

Ζούμε μια μαγική εικόνα. Κρίσιμα θέματα έρχονται στην επιφάνεια κάθε μέρα που αφορούν μείζονα κοινωνικά ζητήματα και κατ’ επέκταση την εκπαίδευση

Του Κώστα Ανθόπουλου* και Νίκου Τσούλια* Και το σχολείο χωρίς ουσιαστική υποστήριξη μοιάζει να είναι με νησίδα μέσα στην έρημο. […]

Δείτε ακόμα