Γενικά

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Α.Βεργίδης στις ανασκαφικές εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μορρύλου

Για τα “ίχνη” της Μητρόπολης των Μορρυλίων όπως σταδιακά αποκαλύπτονται από τις ανασκαφικές εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς στον οικισμό των Άνω Αποστόλων, τις οποίες για το 2022 χρηματοδοτεί η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενημερώθηκε, σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Δρ. Γεωργία Στρατούλη και την αρχαιολόγο Δρ. Μαρία Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης υπογράμμισε πως η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς έχει στον κεντρικό πυρήνα του σχεδιασμού της την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του νομού και τούτο εκφράζεται εμπράκτως και μέσα από τη χρηματοδότηση των ανασκαφικών εργασιών που θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για την πόλη της οποίας το όνομα – σε επιγραφές – αναγράφεται ως Μητρόπολις Μορρυλίων.

Από το στοιχείο αυτό συμπεραίνεται πως αποκαλύπτεται μια σημαντική πόλη και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό γύρω απ’ αυτήν να είχε αναπτυχθεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ίσως και ένα δίκτυο μικρών οικισμών που – συνδυαστικά με τη μητρόπολη των Μορρυλίων – δημιουργούσαν μια εξαιρετική παραγωγική βάση και μια δραστηριότητα ενδεικτική της εύρωστης πολιτείας.

 

Η Μόρρυλος ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, η μητρόπολη αγροτικής περιοχής με αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή, κυρίως αγελαδοτροφία. Η πόλη κατείχε θέση στρατηγικής σημασίας στον άξονα Βορρά – Νότου στην πεδιάδα της Κρηστωνίας, με το επιφανές ιερό του Ασκληπιού να της εξασφαλίζει ευρύτερη ακτινοβολία.

Στα νέα ευρήματα για τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς σταδιακά ξετυλίγει το “κουβάρι” αναζητώντας και ταυτοποιώντας την ιστορική τους διαδρομή και ταυτότητα, συμπυκνώνεται η δομή της κοινωνίας, η οικονομική επιφάνεια των πολιτών, αλλά και το γεγονός ότι, η αρχαία Μόρρυλος είχε άμεση σχέση με την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα