Πολιτική

Ονούφριος Τσαβδαρίδης: Σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς που δοκιμάσθηκαν και… απέτυχαν;

Ένιωσα πραγματικά έκπληξη, χαρά και μεγάλη συγκίνηση, όταν πολλοί συμπολίτες μου με προσέγγισαν μετά την δημοσίευση του προηγούμενου άρθρου μου (Έχω ένα όνειρο).

Κι αυτό γιατί από τις συνομιλίες μαζί τους συνειδητοποίησα, ότι δεν έπαψαν κι αυτοί με τη σειρά τους να ονειρεύονται ένα πιό όμορφο νομό Κιλκίς. Κι όταν τα όνειρα, οι προσδοκίες και οι ελπίδες μας ενώνονται μόνο σπουδαία έργα μπορούν να γεννηθούν για τον τόπο μας.

Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να επεκτείνω τις σκέψεις μου και να τις μοιραστώ μαζί σας, με την ευχή αυτό το νέο μου κείμενό να αποτελέσει την αρχή ενός ευρύτερου διαλόγου με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του Νομού μας.

Αν ήθελα να δώσω ένα τίτλο στο άρθρο αυτό, ασφαλώς με μια δόση ειρωνείας, θα έλεγα: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ… ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ!

Φίλες και φίλοι, κατ’αρχάς, για να μην παρεξηγηθώ, θα ήθελα να σας πω ότι σέβομαι τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας των πολιτών του νομού μας, εκτιμώ την πολιτική και κομματική εξουσία του τόπου μας, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές είμαστε πολύ λίγοι στον νομό μας για να είμαστε διχασμένοι και βέβαια δεν περισσεύει κανένας πολίτης.

Ωστόσο, θεωρώ και υποχρέωση μου ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου να καταθέσω την άποψη μου, όσον αφορά στο πολιτικό σκεπτικό της υποτιθέμενης μεγαλειώδους ανάπτυξης του νομού μας, η οποία εφαρμόζεται από τους άρχοντες του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι, είναι γνωστό σ’ όλους ότι ο Έλληνας χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο. Το φιλότιμο, μία μικρή λέξη με μεγάλο βάθος ερμηνείας και ουσίας, αφού δεν υπάρχει μετάφραση σε κανένα λεξικό στον κόσμο παρά μόνο στην ελληνική γλώσσα, που μεταφράζεται σαν φίλος της τιμής, μιας τιμής που μας δείχνει την ορθότητα των πράξεων και τους ηθικούς κανόνες της ελληνικής κοινωνίας, του τότε και του σήμερα. Ο κάθε Έλληνας το αναζητεί σαν ένα ηθικό και πνευματικό βραβείο που πρέπει να κερδίσει απλά γιατί είναι Έλληνας.

Φίλες και φίλοι, αυτό το φιλότιμο χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν κάποιοι «αφιλότιμοι» και πονηροί πολιτικοί εγκλωβίζοντας πολλούς απ’ εμάς για πολλά χρόνια στο να ανεχόμαστε τις παραλείψεις τους, την ασχετοσύνη τους και τον καιροσκοπισμό τους. Τα χρόνια πέρασαν, ο πληθυσμός του νομού μας συνέχεια μειώνεται , το εισόδημα των πολιτών του νομού μας έχει μειωθεί, βελτιώσεις στον τρόπο ζωής των πολιτών μας δεν βλέπουμε, οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνέχεια διαμαρτύρονται εγκαταλείποντας την ύπαιθρο, οι βιοτέχνες του νομού μας εξαφανιστήκαν, οι μικροεπαγγελματίες του νομού μας ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κλπ.

Δεν νομίζετε, φίλοι μου, ότι κάποιοι τοπικοί άρχοντες φταίνε για αυτό; Δεν νομίζετε ότι κάποιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον νομό μας ήταν αποτυχημένες; Το να σιωπούμε, το να ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις γιατί έχουμε φιλότιμο ή γιατί κάποιος ή κάποιοι πολιτικοί είναι κομματικοί μας φίλοι, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη του τόπου μας, το θεωρώ σήμερα, το ελάχιστο, μεγαλειώδη βλακεία και έγκλημα, κυρίως για τις επόμενες γενεές.

Φίλες και φίλοι, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε, “φτάνει πια”, δεν “πάει” άλλο, ο νομός μας πάει από το κακό στο χειρότερο». Καθημερινά μας βομβαρδίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (όλων των μορφών) με το ποιός θα κατέβει δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος ή περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάχης κλπ, ωστόσο, κανένας από αυτούς που πολιτεύονται δεν μας λέει ποιό είναι το όραμα του για τον νομό Κιλκίς, ποιό είναι το κοστολογημένο πρόγραμμα του, ποιοί είναι οι στόχοι του για τον νομό μας.

Ναι, φίλε μου, αποφάσισα να σε ψηφίσω, αλλά πες μου και εσύ σε παρακαλώ, τι θα προσφέρεις στους πολίτες αυτού του τόπου; ποιό είναι το μελλοντικό σου πρόγραμμα για την πόλη Κιλκίς, το Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, την Γουμένισσα και για όλους τους οικισμούς του νομού μας; Ποιοί θα είναι οι άξιοι συνεργάτες σου;. Δείξε μας το έργο σου έως σήμερα, αλλά ενημέρωσε μας για το τι θα προσφέρεις στον νομό μας την επομένη τετραετία. Μην μας υποτιμάς τόσο πολύ! Γνωρίζουμε ότι με 43% είσαι και πάλι εξουσία, γι΄ αυτό φίλε μου έγινες αλαζόνας, γνωρίζουμε ότι έχεις «εργαλεία» και με κάθε τρόπο θα κλείσεις τα στόματα όλων όσων σε αμφισβητούν. Αλλά, φίλοι μου πολιτικοί, να θυμάστε ότι κάποια μέρα τα φώτα της δημοσιότητας κλείνουν και πας στο σπίτι σου και εκεί θα αναρωτηθείς τότε, τι πρόσφερες στον νομό σου, τι πρόσφερες στους πολίτες, τι πρόσφερες στις μελλοντικές γενεές. ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ (ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙΣ.

ΑΡΑ, ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΕΙΝΑΙ:

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε ανθρώπους που δεν έχουν όραμα για τον νομό μας ;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέες , θέσεις , στόχους για τον νομό μας;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς που δεν θα μας παρουσιάζουν κοστολογημένο το πρόγραμμα ανάπτυξης του νομού μας;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς που τους ενδιαφέρει μόνο να πηγαίνουν στα πανηγύρια για το θεαθήναι ή για να κάνουν την “φιγούρα” τους “αλιεύοντας” ψηφοφόρους;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς που δοκιμάσθηκαν και απέτυχαν;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς με υπέρμετρο εγωισμό, με έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και κοινωνικής παιδείας;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς με ροπή στην δημαγωγία, στον λαϊκισμό, στην επιπολαιότητα, στην αναξιοπιστία, στην τελεία έλλειψη της αυτοκριτικής και στο υποανάπτυκτο αίσθημα της υπευθυνότητας;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς, που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά τους συνεργάτες τους, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας;

Είναι σωστό ή λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς, που δεν αγαπούν το Κιλκίς και τους πολίτες του, αλλά υπέρ-αγαπούν το εαυτό τους και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες;

Φίλες και φίλοι, ίσως κάποιοι πολιτικοί της τοπικής εξουσίας του νομού μας και οι συνοδοιπόροι τους, να ξαφνιαστούν και να δυσαρεστηθούν με αυτά που γράφω, ωστόσο, έχω να τους πω ότι δεν με ενδιαφέρει πλέον η γνώμη τους, δεν είμαι πια ευκολόπιστος στους δημαγωγούς: ή θα πρέπει όλοι μαζί να σώσουν το νομό μας με τις πράξεις τους, τις ενέργειες τους και την αποτελεσματικότητα τους ή διαφορετικά θα εξαφανιστούμε έτσι και αλλιώς όλοι μαζί.

Ολοκληρώνοντας την άποψη μου, επειδή δεν μου αρέσει να «χαϊδεύω αυτιά» θέλω να πω στους Κιλκισιώτες και στις Κιλκισιώτισσες ότι «ο λαός δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του, είναι συνένοχος στην κατρακύλα του νομού μας».

Θυμάμαι ακόμη με συγκίνηση την κεντρική μου ομιλία στην πλατεία ειρήνης το 2007 ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, όταν κάποια στιγμή ανέφερα: «Όλους τους εκλέξατε βουλευτές τρεις και τέσσερες φορές, δώστε και σε μένα μιἀν ευκαιρία να σας δείξω την αποτελεσματικότητα μου».

Μίλησα με περισσή ειλικρίνεια, στους συμπολίτες μου, βρισκόμενος μάλιστα μπροστά σ’ όλους τους άλλους συνυποψηφίους μου της ΝΔ. Θα θεωρούσε κάποιος ότι δεν ήταν πρέπουσα αυτή μου η τοποθέτηση, όμως, ήταν βαθιά αυθεντική, καθώς ήθελα να παρουσιάσω έναν άλλον πολιτικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, το δικό μου όραμα για αυτόν τον τόπο. Αναγνώριζα στα πρόσωπα κάποιων, ότι τα λόγια μου έμοιαζαν παράξενα ή ακόμα και αστεία.

Δεν πειράζει, τα χρόνια πέρασαν και σήμερα ως μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι, διαπιστώνουμε ποιός έλεγε την αλήθεια και ποιοί εκμεταλλεύονταν τις καταστάσεις για το προσωπικό τους αποκλειστικά συμφέρον.

«Βρώμικη φωνή, κακή ανατροφή, είσαι χυδαίος: τα έχεις όλα όσα χρειάζονται για να ασχοληθείς με την πολιτική», γράφει ο Αριστοφάνης στους “Ιππείς” και προφανώς κάποιους είχε υπόψη του!!

ΕΣΥ, ΦΙΛΕ ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΗ, ΠΟΙΟΝ Η ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ;

«Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω καί ὁ νοῶν νοήτω».

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα