Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Κατά το φετινό εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακδονίας.
Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ήδη από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.
Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο, σε ολόκληρη τη διοικητική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ομιλίες-εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς δημιουργεί και παρουσιάζει «Τα μονοπάτια της Προσφυγιάς»
Ένα μουσικό-θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε πραγματικές μαρτυρίες Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακών και Αρμενίων προσφύγων, μετά τον μεγάλο ξεριζωμό παρουσιάζει την Κυριακή 19.5.19 στις 11 το πρωί στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς.
Με τη δράση αυτή το σχολείο μας, αφ’ ενός τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αφ’ ετέρου προσδοκά να αναδείξει την φρικαλεότητα των πολέμων – παλιών και σύγχρονων- και την επιτακτική ανάγκη, για ειρήνη και συμπόρευση μεταξύ των λαών, ως μοναδική λύση για τη σωτηρία των μελλοντικών γενεών.
Μήνυμα δημάρχου Παιονίας Χ.Γκουντενούδη για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ένας ολόκληρος αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ο ποντιακός ελληνισμός, ένα υπερήφανο τμήμα του Ελληνικού Έθνους, το οποίο αντιστάθηκε απέναντι στην τουρκική θηριωδία, ανέπτυξε ένα ηρωικό αντάρτικο στα κακοτράχαλα βουνά του Πόντου, μια εποποιία ανάλογη του ’21.
Δεν κατάφερε η κεμαλική βαρβαρότητα να κάμψει ούτε το πατριωτικό ούτε το θρησκευτικό φρόνημα του Λαού μας.
Τώρα πια, εκατό ολόκληρα χρόνια μετά, κλίνουμε τις κεφαλές μας και αποτίουμε τον δέοντα φόρο Τιμής και Μνημοσύνης στους νεκρούς μας, τα αθώα θύματα ενός ξεριζωμού.
Είμαστε υπερήφανοι όλοι εμείς οι πολίτες της Παιονίας αλλά και όλης της Πατρίδας μας καθώς είμαστε είτε απόγονοι είτε συμπατριώτες με τους απογόνους εκείνης της ηρωικής γενιάς , εκείνων των αδικοχαμένων ψυχών.
Διεκδικούμε μαζί με τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία, αλλά και όλους τους απανταχού Έλληνες, το δικαίωμα στη Μνήμη και την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Είναι ο μοναδικός δρόμος ώστε να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της η Τουρκία, να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά και να ησυχάσουν οι ψυχές των 353.000 θυμάτων.
Δήλωση Παύλου Τονικίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Παύλος Τονικίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς, με το συνδυασμό «Δήμος ΑΞΙΩΝ» προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η 19η του Μάη ορίσθηκε ομόφωνα από τη βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού». Είναι ημέρα δέησης, θλίψης, απόδοσης τιμής κι έκφρασης σεβασμού για τις 353.000 ψυχές Ποντίων που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Οθωμανούς Τούρκους, μόνο και μόνο γιατί υπήρξαν Χριστιανοί και Έλληνες.
Ως Πόντιοι κι ως Έλληνες αρνούμαστε να παραδώσουμε στη λήθη τις 353.000 χιλιάδες των νεκρών μας κι αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας μέχρι που να αναπαυθούν οι ψυχές τους.
Η υποχώρηση από την υποχρέωση αυτή αποτελεί ηθική και εθνική ύβρη. Η Ιστορία απαιτεί σεβασμό στα γεγονότα και τιμή στα θύματα. Και τοποθετεί το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Κιλκίς Δ.Τσαντάκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
19 Μαΐου : Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
100 χρόνια ιερής μνήμης για όλο τον Ελληνικό Χριστιανικό πληθυσμό, για όλους τους Πόντιους, για όλους τους Κιλκισιώτες, για όλους μας.
Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου κρατάμε τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας για τον ξεριζωμό και την τραγωδία των Ποντίων του 1919.
Στεκόμαστε αμετακίνητοι στο αίτημα της αναγνώρισης των πραγματικών γεγονότων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ζητούμε τη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού και πορευόμαστε ειρηνικά, ενωμένοι και δυνατοί σε ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και δημιουργία.
Φυλάσσουμε τη μνήμη της 19ης Μαΐου ζωντανή, γιατί οι πατρίδες πεθαίνουν όταν τις λησμονούμε.
Δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Κιλκίς Δ.Κυριακίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ανομολόγητο από τους θύτες του στοιχειώνει έναν αιώνα την αδούλωτη ψυχή του Πόντου. Κάθε κρίκος της βαριάς αλυσίδας της Γενοκτονίας αφήνει σκληρά τα αποτυπώματά του στα μαρτυρικά χώματα του Πόντου:
Μαζικοί εκτοπισμοί, αθρόες απελάσεις, εξοντωτικές πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), βιαιοπραγίες, άγριες δολοφονίες, συνέθεσαν το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης ενός περήφανου λαού.
Η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία έδινε τη θέση της στο νέο εθνικιστικό κράτος των Νεότουρκων που θα κτιζόταν με εθνοκάθαρση, με το αίμα των αθώων. Αφήνοντας πίσω τους έναν λαμπρό ελληνορθόδοξο πολιτισμό οι ξεριζωμένοι Έλληνες του Πόντου εγκαταστάθηκαν στη νέα Πατρίδα και πολλοί από αυτούς στην περιοχή του Κιλκίς. Ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν, ξαναδημιουργήθηκαν με κόπο και βάσανα.
Η Γενοκτονία των αθώων θυμάτων για τους επιζώντες και τους απογόνους τους αποτελεί ένα τραύμα στη συλλογική ιστορική μνήμη που βαθαίνει όσο δεν αναγνωρίζεται. Είναι ηθική δικαίωση για όλο τον ελληνισμό του Πόντου η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους θύτες της και από τη διεθνή κοινότητα.
Η καταδίκη της αποτρόπαιας πράξης της Γενοκτονίας και του ευτελισμού της ανθρώπινης ζωής είναι βέβαιο ότι θα χρησιμεύσει ως πολύτιμος οδηγός υπενθύμισης και αποτροπής επανάληψης της φρίκης. Οι αδικαίωτοι νεκροί μας περιμένουν. Ποτέ Ξανά!
Δήλωση του προέδρου Θρακικής Εστίας Θανάση Βουλγαράκη Ως Πόντιοι κι ως Έλληνες αρνούμαστε να παραδώσουμε στη λήθη τις 353.000 χιλιάδες των νεκρών μας κι αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας μέχρι που να αναπαυθούν οι ψυχές τους.
Η υποχώρηση από την υποχρέωση αυτή αποτελεί ηθική και εθνική ύβρη. Η Ιστορία απαιτεί σεβασμό στα γεγονότα και τιμή στα θύματα. Και τοποθετεί το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Οι Θρακιώτες θύματα και αυτοί της οθωμανικής κατοχής που βίωσαν θηριωδίες διώξεις και ξεριζωμούς δεν ξεχνούν αλλά θυμούνται και τιμούν την 100η επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όπως τιμάται σε κάθε γωνία του ελληνισμού.
Ιδιαίτερα σήμερα που η ρητορική απειλή και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας εκδηλώνεται προκλητικά από τους εξ’ ανατολών γείτονες μας εμείς τους διαμηνύουμε ότι με πίστη-πατριωτισμό και ενότητα υπηρετούμε την Ειρήνη αλλά δεν δεχόμαστε παραχάραξη της ιστορίας μας και παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Η 19η του Μάη ορίσθηκε ομόφωνα από τη βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού». Είναι ημέρα δέησης, θλίψης, απόδοσης τιμής κι έκφρασης σεβασμού για τις 353.000 ψυχές Ποντίων που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Οθωμανούς Τούρκους, μόνο και μόνο γιατί υπήρξαν Χριστιανοί και Έλληνες.