Πολιτισμός

Μια μέρα στην Πινακοθήκη της Τέχνης – Εγώ θα πάω. Εσύ;

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, θα ξαναβρεθούμε, όπως κάθε χρόνο, στην Πινακοθήκη της Τέχνης-Κική Παπαδοπούλου – Πάγκου και Αθανάσιος Πάγκος, τη μοναδική Πινακοθήκη του νομού, για να ξεναγηθούμε στους θησαυρούς της, να συμμετέχουμε σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, να χορέψουμε και φυσικά να γευτούμε λιχουδιές.

Κάθε εικαστική περιπλάνηση, έχει κάτι να προσφέρει στον επισκέπτη. Φεύγει πλουσιότερος σε εικόνες και γνώσεις, τις φιλτράρει και τις υιοθετεί σύμφωνα με τα προσωπικά του πιστεύω και βιώματα. Ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά, που έχει παρατηρηθεί ότι οι επισκέψεις σε μουσεία συντελούν στην βελτίωση της ικανότητας της κριτικής σκέψης τους.

Σας περιμένουμε, μικρούς και μεγάλους, από τις 5.30 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ, στο Μεταλλικό, στη θεσμοθετημένη εκδήλωση της Τέχνης «Μια Μέρα στην Πινακοθήκη».

Μια μέρα εικαστική, χορευτική, καλλιτεχνική, δημιουργική! Πολιτισμός-φύση και άνθρωπος για άλλη μια φορά παίρνουν κοινή ανάσα, συνυπάρχουν και συμπορεύονται.

Σας περιμένουμε με εκπλήξεις, εκπαιδευτικές, εικαστικές, αφηγηματικές….και πολλά άλλα.

Πρόγραμμα δράσεων «Μια μέρα στην Πινακοθήκη»

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

  • Ξενάγηση για να γνωρίστε καλλιτέχνες, τα έργα τους και την ιστορία της Πινακοθήκης.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Συναντώντας τα έργα μεγάλων ζωγράφων»

Μια έκθεση αλλιώτικη από τις άλλες σας περιμένει στην Πινακοθήκη με έργα των παιδιών των τμημάτων ζωγραφικής της Τέχνης.

«Οι λιλιπούτειοι ζωγράφοι μας με την εκπαίδευση και αρωγή της Αναστασίας Πραξιγά , θα σας υποδεχθούν στην έκθεσή τους με τίτλο «Συναντώντας τα έργα μεγάλων ζωγράφων». Θα σας διηγηθούν με λόγια αλλά και με τα έργα τους, τα εικαστικά ταξίδια τους στην Ευρώπη, τη γνωριμία τους με μεγάλους ζωγράφους ,αλλά και πώς εμπνεύστηκαν και δημιουργήσαν τα δικά τους έργα. Ο Καντίνσκι, ο Νταλί, ο Μοντριάν, ο Μονέ, ο Μυταράς, ο Βασιλείου μέσα από τα μάτια των μικρών μας φίλων.

Η Αναστασία Πραξιγά, που θα επιμεληθεί την έκθεση, θα είναι εκεί μαζί με τα παιδιά για να μας μιλήσουν για την όμορφη εμπειρία τους.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όμορφα και διαδραστικά εργαστήρια, τα οποία θα επιμεληθεί η Αναστασία Πραξιγά, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός των παιδικών τμημάτων ζωγραφικής της Τέχνης. Τα παιδιά με αφορμή το έργο της Γεθσημανής που αποτελεί μέρος της συλλογής της Πινακοθήκης της Τέχνης, θα δημιουργήσουν και θα εκφραστούν εικαστικά.

Η Αναστασία Πραξιγά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νέο Γυναικόκαστρο Κιλκίς. Είναι νηπιαγωγός και δασκάλα. Εργάζεται ως νηπιαγωγός στο Κιλκίς από το 1991.Έχει καταφέρει να συνδυάσει τις δύο μεγάλες της αγάπες: τα παιδιά και τις τέχνες. Εκφράζεται μέσα από αυτές και προσπαθεί να βοηθήσει και τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από τη ζωγραφική, τα εικαστικά, το θεατρικό παιχνίδι και τη μουσική.

Με τα εικαστικά ασχολείται από την παιδική της ηλικία. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και χαρακτικής για τρία χρόνια στην «ΤΕΧΝΗ» Κιλκίς με δάσκαλο το Νικόλα Μπλιάτκα .

Τα τελευταία οκτώ χρόνια χρησιμοποιεί στη ζωγραφική της κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά (καπάκια, μπουκάλια, ρολά, χαρτόκουτες.…) και υλικά της φύσης (βότσαλα, θαλασσόξυλα, άμμο, φύλλα….).

Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 45 λεπτά και θα ξεκινήσει στις 18.00.

Πέραν του εργαστηρίου οι μικροί μας φίλοι θα έχουν στη διάθεση τους υλικά για να αποτυπώσουν εικαστικά ό,τι λαχταρά η ψυχή τους.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Αυτή τη χρονιά η αφήγηση του παραμυθιού θα είναι πιο ιδιαίτερη!

Είναι πανθομολογούμενο ότι η γλώσσα κάθε λαού είναι η σκέψη του, η ψυχή και η πατρίδα του. Τα παιδιά μας σήμερα μιλάνε τη νεοελληνική γλώσσα καλλιεργημένη από λογοτέχνες και ποιητές. Αυτή η ομοιομορφία έχει ως αποτέλεσμα να πάψει η νέα γενιά να έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα των παππούδων της και των γιαγιάδων της. Γλώσσα με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων για αιώνες.

Ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι άξιος πολιτισμός. Το Πανεπιστήμιο Θράκης έχει εντάξει την ποντιακή διάλεκτο στα μαθήματα διδασκαλίας του.

Η «ΤΕΧΝΗ» θέλοντας να ενώσει τις δυνάμεις της με όλες αυτές τις αισιόδοξες φωνές, αποφάσισε να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τα τοπικά ιδιώματα. Αρχής γενομένης από φέτος, που ο Στράτος Κοσμίδης, ένας άνθρωπος μιας άλλης γενιάς που αγαπά την παράδοση και λαχταρά να τη μεταδώσει, που την αποτυπώνει στα ποιήματά και τα έργα που ζωγραφίζει, θα είναι μαζί μας για να μας αφηγηθεί το παραμύθι «Ο βασιλιάς και ο τσαγκάρης» στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ η κόρη του, Ναταλία Κοσμίδου, θα εξηγεί στα παιδιά τις λέξεις που δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Η διάρκεια της αφήγησης θα είναι περίπου 30 λεπτά, από τις 19.00-19.30

 

ΧΟΡΟΣ

  • – Ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μέρα μας. Άλλωστε είναι υπέροχος τρόπος έκφρασης.
  • Το τμήμα μοντέρνου χορού της Τέχνης ετοίμασε όμορφες χορογραφίες για εσάς.
  • Ελάτε να μας συνεπάρει η καταλυτική δύναμη της τέχνης, της αφήγησης, του ρυθμού, του χορού, της ζωγραφικής.

Δίνουμε ραντεβού στην Πινακοθήκη για μια μέρα αλλιώτικη, μια μέρα για την τέρψη της ψυχής μας, μια μέρα στην Πινακοθήκη της ΤΕΧΝΗΣ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα