Κοινωνία

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Θεοτόκεια της Γουμένισσας

Με λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκε ο πανηγυρικός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην όμορφη πόλη της Γουμένισσας, όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος περικαλλής ιερός ναός, με τον πιστό Λαό να συμμετέχει ομοθυμαδόν στις ιερές ακολουθίες για την Δέσποινα του κόσμου και σκέπη του ορθοδόξου πληρώματος.

«Έχουμε εθισθεί να “τρέχουμε” τεράστιες αποστάσεις μέσω διαδικτύου και να ταυτίζεται ο ταξιδευτής ψυχισμός μας με τις ηλεκτρονικές εικονικές δυνατότητες. Κάτι που διεκδικούμε με περισσότερη επιπόθηση στην εποχή μας, με τόση στένωση οικονομική και εύλογο περιορισμό των ευκαιριών.

»Μιαν όμως απόσταση μπορούμε να την διατρέχουμε συνεχώς και πάντοτε άνετα, γιατί είναι απ᾽ ουρανού προς εμάς και ο στόχος της είμαστε εμείς, και την απόσταση την διατρέχει και την καλύπτει η Μητέρα του Θεού διαρκώς και ασταμάτητα. Αυτό το επιβεβαιώνουμε όλοι μας, άλλοι με λιγότερη και άλλοι με περισσότερη πίστη, πάντως με το ίδιο πιστευόμενο πανίερο πρόσωπο, την Παναγία μας, η οποία συγκαταβαίνει στα δικά μας μέτρα, προσδέχεται τα δικά μας μέτρα, παραδέχεται την δική μας υπαρκτική και υπαρξιακή δίψα μεσιτείας προς θείαν κοινωνίαν και επιποθεί πάντοτε την σωτηρία μας».

Με αυτά τα λόγια, άλλοτε λιτά κι άλλοτε περισσότερο, δεν έπαυε να κατηχεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος τον ακριτικό μας λαό και τους μετανάστες από το εξωτερικό Έλληνες των διακοπών, την περιόδο του Δεκαπενταύγουστου, στη συνοριακή μας Μητρόπολη Γουμενίσσης, Άξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

Στους εσπερινούς και τις παρακλήσεις, αλλά και στην υποδοχή προσκυνητών ανά οικογένειες στα γραφεία της Μητροπόλεως.

Για άλλη μια χρονιά ο εορτασμός επικεντρώθηκε κι εφέτος στην εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και στον πανηγυρικό εγκωμιασμό της Μεταστάσεως της Παναγίας μας.

Το Δεκαπενταύγουστο τιμήθηκε με πάνδημη συρροή ευλαβών προσκυνητών που κατέκλυσαν ολημερίς και μέχρι τα μεσάνυκτα την πόλη και κυρίως το Μοναστήρι της Παναγίας με όλο τον αύλειο χώρο. Αφ᾽ εσπέρας τελέστηκαν ο Εσπερινός, η Έξοδος του Επιταφίου της Παναγίας στην αυλή και η ψαλμώδηση των Εγκωμίων από τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και τη χορωδία των Παιόνων και η λιτανεία του Επιταφίου ανά τις κεντρικές οδούς.

Για την τρίτη ημέρα, της μικράς αποδόσεως του τοπικού εορτασμού, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με χοροστασία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, συγχοροστασία του σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας Δημητρίου, με συμμετοχή του καθηγουμένου αρχιμανδρίτη Αγαθαγγέλου Σφονδυλιά, ιερομονάχων, ιερέων και διακόνων, ενώ έψαλε αξιοχρέως ο πρωτοψάλτης Ιωάννης Χασανίδης και χορός ψαλλόντων.

Με προσφωνητήρια προσλαλιά του οικείου ποιμενάρχη για το ευλαβητικό της υμνητικής συνάξεως, ο χοροστατών Ιεράρχης Σεβ. Άρτης Καλλίνικος με περιεκτική θεολογική αντιφώνηση ευχήθηκε σε όλους να βρίσκονται πάντοτε μέσα στην ευλογία της Παναγίας και να συμμετέχουν στην άπαυστη διαρκή θεία κοινωνία της Παναγίας μας προς τον Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Άρτης Καλλίνικο μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης Αντωνίου και Τρίκκης & Σταγών Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου μας Δημητρίου.

Επακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας Γουμενίσσης, αρτοκλασία στην κεντρική πλατεία, με ευχαριστήρια προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς τους σεπτούς Ιεράρχες που τίμησαν την τοπική μεθέορτη πανήγυριν και προς όλες τις Αρχές.

Προς το πλήθος των αναρίθμητων ευλαβών υμνητών της Παναγίας μας όλης αυτής της περιόδου, παρέστησαν εκ των Αρχών ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο απερχόμενος δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιωνίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο νυν πρόεδρος ΔΕ Γουμένισσας Αθανάσιος Τραχανίδης και ο νέος πρόεδρος Αστέριος Τάτσης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος του ταξιάρχου-διοικητού της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, αξιωματικοί της 33ης Μ/Κ ταξιαρχίας με τιμητικό άγημα στρατού, ο διοικητής του ΑΤ Γουμένισσας αστυνόμος Α Αντώνιος Λιακόπουλος, ο δασάρχης Γουμένισσας Αντώνιος Τζάκος, Πρόεδροι και στελέχη των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Τη λιτανεία συνόδευσαν πληθύς εφημερίων της Μητροπόλεώς μας, εκ των αδελφοτήτων των ανδρώων ιερών Μονών Παναγίας Γουμενίσσης και Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήρης Γουμενίσσης-Γρίβας, ως και η καθηγουμένη Ιωάννα με αδελφές εκ του γυναικείου Ησυχαστηρίου Παναγίας Παραμυθίας & Αγίου Γεωργίου Ανύδρου.

Περισσότερα

Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, το «διαμάντι» της επιστημονικής έρευνας στον «πόλεμο» εναντίον του καρκίνου

Της Βασιλικής Μιχοπούλου* Ο δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος έχει λάβει έξι φορές υψηλού κύρους χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας σχεδόν […]

Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]

Απεδείχθη, ότι… χρειάζονται

Συγκαταλέγεται στα θέματα, στα οποία η στήλη κατά καιρούς αναφέρεται με αρνητικό σχολιασμό, καθώς από τότε, που ανέκυψε, συνεχίζει να […]