Κοινωνία

Με ιδιαίτερο τρόπο τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας η β1 τάξη του 5ου δημοτικού Κιλκίς

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο η β1 τάξη του 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς, μαζί με την δασκάλα Νίκη Παυλίδου, τίμησε την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Το σχέδιο δράσης χωριζόταν σε τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο τα παιδιά παρακολούθησαν ένα ντοκυμανταίρ του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Η γη του Πόντου», συζητώντας γι το μέρος του Ελληνισμού, που αναπτύχθηκε έδρασε και δημιούργησε στην περιοχή του Πόντου.

Η δράση συνεχίστηκε της Τετάρτη 19.5.21, στην πλατεία Ειρήνης, μπροστά στο μνημείο το αφιερωμένο στην γενοκτονία εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού.

Η κ. Παυλίδου τους διάβασε το βιβλίο της φιλολόγου και γλωσσολόγου Αγγελικής Παμπουκίδου με τίτλο “Νεράιδες και υπερήρωες».

Στην εισαγωγή του βιβλίου η συγγραφέας, πολύ σωστά, επισημαίνει, ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις σε ένα παιδί γιά την γενοκτονία.

Πώς να παρουσιάσεις τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, την απώλεια , τις λεηλασίες, την προσφυγιά, χωρίς να τραυματίσεις, χωρίς να πληγώσεις την ψυχούλα του;

Πώς να κατανοήσει μία τόσο σκληρή αλήθεια, χωρίς να νιώσει αισθήματα μίσους και εκδίκησης;
Ένα παιδικό παραμύθι είναι ίσως ο πιό πρόσφορος τρόπος.

Στο δεύτερο στάδιο, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, πήραν λέξεις στην ποντιακή διάλεκτο σε καρτέλες από τη δασκάλα τους, δημιούργησαν προτάσεις στην ποντιακή που τις επικοινώνησαν στην ολομέλεια.

Στην συνέχεια, παρατήρησαν το μνημείο και έγραψαν τις σκέψεις τους, για το πως βιώνουν τα πρόσωπα του μνημείου, την προσφυγιά, ποια είναι τα συναισθήματά τους, οι φόβοι τους, οι αγωνίες τους.

Η δράση στην πλατεία Ειρήνης έκλεισε με το παιχνίδι αγαλματάκια, αγέλαστα, ακούνητα.

Το τρίτο στάδιο της δράσης πραγματοποιήθηκε με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Ενημερώθηκαν γιά το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και με ένα μαγικό τρόπο συνδύασαν τα φοβερά τέρατα του παραμυθιού, όπως η απληστία, η γενοκτονία, η προσφυγιά, με τα ιστορικά γεγονότα και πώς οι Νεράιδες και οι Υπερήρωες του Πόντου δεν νικήθηκαν, διότι η αγάπη γιά την ζωή, την οικογένεια και την πατρίδα γίνονται η μεγαλύτερη δύναμη της ψυχής τους μέσα στους αιώνες.

Αγγελική Παμπουκίδου σε ευχαριστούμε για το μαγικό ταξίδι».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα